Canony dSLR a zdjęcia typu "x-ray"

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Martinn
    • 2004
    • 8

Canony dSLR a zdjęcia typu "x-ray"

Witam,

Gdzieś tam sobie w necie poczytałem, że Sony to moga robić zdjęcia ala X-ray (w trybie NightShot). Jesli dobrze zrozumiałem to przy uzyciu filtra IR.
    Pytanie brzmi, czy cyfrowe lustrzanki Canona tez daja taką możliwość?
    Może ktoś z forumowiczów ma jakieś doświadczenei w powyższym temacie.

Pozdrawiam, Martin
  • McKane
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2015

Niee pokreciles moim zdaniem. Byl kiedys taki aparat sony w ktorym z tego co pamietam nie dali filtra przed matryca dzieki czemu mogl robic takie zdjecia o jakich piszesz (mali chlopcy sie tym podniecali bo jak dziewczyna miala cienka bluzke to widac bylo nieco piersi).
    Cyfrowe lustrzanki canona nie daja takiej mozliwosci chyba ze usuniesz filtr albo kupisz 20d do astrofoto.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• Jac
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 4813

tu sobie mozesz poczytac i popatrzec ;-)
      What is Digital Camera Infrared Conversion Photography? | Why is it better than film infrared photography? 

rowniez na forum bylo nascie watkow warto poszukac - jes tez przepis na IR za 1,5 zl ;-) w bazie wiedzy
      Instagram

Komentarz

• KuchateK
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 4895

Nowe aparaty i kamery niestety nie pozwalaja poszalec z tymi filtrami. Po kilku aferach miedzy, innymi z Sony, producenci zostali przycisnieci do stosowania lepszych filtrow IR.

Mozna jednak to z powodzeniem stosowac w przerobionych aparatach i kamerach.

...

Komentarz

• Tomasz1972
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3042

Chodzi o zdjęcia w podczerwieni ( IR ) czy w promieniowaniu rentgenowskim ( X-ray ) ?

Komentarz

• radzio
            Coś już napisał
            • 2007
            • 58

Zamieszczone przez Jac
            tu sobie mozesz poczytac i popatrzec ;-)
            What is Digital Camera Infrared Conversion Photography? | Why is it better than film infrared photography? 

rowniez na forum bylo nascie watkow warto poszukac - jes tez przepis na IR za 1,5 zl ;-) w bazie wiedzy
            O cholercia a ja tu chciałem inwestować w filtr IR :/, ale nie wiem czy warto bo nie chcę grzebać w wnętrznościach aparatu żeby ściągać ten wbudowany filtr :/ lipa trochę.... a 11 sekund naświetlać :/ ehh to trochę lipa ;/
            Canon 400d + kit + Sigma 70 - 300 APO + Canon 50 1.8
            Moje zdjęcia
            Radzio Jogger - mój blog
            Redlog.pl - blog piłkarski

Komentarz

• piast9
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 3267

Zamieszczone przez Tomasz1972
              Chodzi o zdjęcia w podczerwieni ( IR ) czy w promieniowaniu rentgenowskim ( X-ray ) ?
              Chodzi o IR, nazwa "X-Ray" wzięła się od zastosowania foto w podczerwieni do zaglądania paniom pod bluzki. W IR niekóre tkaniny są mniej lub bardziej przejrzyste.
              650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• liquidsound
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1956

Chlopaki nie szkoda Wam sprzetu?? Nie latwiej namowci kolezanke zeby sciagnela bluzke?? Ani z takiego przeswitywania efektow nie ma (ladnych fotek) ani to fajne. Za to gdyby sciagnela ta bluzke to mozna poszalec;-) fotograficznie ofkorz:-D
                1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
                Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Komentarz

• radzio
                  Coś już napisał
                  • 2007
                  • 58

Zamieszczone przez liquidsound
                  Chlopaki nie szkoda Wam sprzetu?? Nie latwiej namowci kolezanke zeby sciagnela bluzke?? Ani z takiego przeswitywania efektow nie ma (ladnych fotek) ani to fajne. Za to gdyby sciagnela ta bluzke to mozna poszalec;-) fotograficznie ofkorz:-D
                  Jeżeli chodzi o IR to ja zawsze myślałem o jakiś kosmicznych pejzażach, albo o jakiś makro (hmm ciekawie to może wyjść jakaś pszczółka w IR). No ale to 10 s naświetlania troszkę spektrum działania zawęża :-).

Co do tego namówienia koleżanki ... jak ktoś chciał do tego to X-Ray to :-P no w sumie lepszy pomysł ... fotograficznie ofkorz
                  Canon 400d + kit + Sigma 70 - 300 APO + Canon 50 1.8
                  Moje zdjęcia
                  Radzio Jogger - mój blog
                  Redlog.pl - blog piłkarski

Komentarz

• westu
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 153

Filtr IR R72 - HOYA czy SUNTEC?

Witam!
                    Tak sobie pomyślałem, że zabawiłbym się trochę z fotografią IR.
                    Filtry nie są aż takie drogie, a jakieś nowe doświadczenie będzie.
                    Na allegro można spotkać dwa filtry na Canonowego KITa [58mm]

Znana Hoya IR R72 [117zł]
                    http://www.allegro.pl/item196380951_...najtaniej.html

Oraz chyba w ogóle nie znany Suntec IR R72 [89zł]
                    http://www.allegro.pl/item193574498_...2_ir_720_.html

Miał ktoś doświadczenia z tym drugim filtrem?
                    Do celów czysto amatorskich warto dodać prawie 30zł na Hoya i mieć święty spokój?

PS. Z 10D nie będzie problemów z tego co się orientuje. Jednak jeśli się mylę, poprawcie mnie

Komentarz

• morafi
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 111

Tez zastanawiam sie nad filtrem Hoya, aczykolwiek do czysto amatorskich zdjęc nie potzrzebuje jakiegos cuda. Moze ten tanszy wcale nie rózni sie jakoscia od tego HoYa.

Komentarz

• nagor
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 522

no właśnie
                        czy da się fotografiwać w Ir z filtrem na szkle canonem 300d czy trzeba go przerabiac?
                        Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 | Canon: 24-70 | 28 | 50 | 85 | 75-300 | 420EX |
                        zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Komentarz

Pracuję...