obiektywy EF a EF-S ????

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wojtek230282

obiektywy EF a EF-S ????

majac dwa obiektywy o takiej samej ogniskowej jeden EF drugi EF-S, podpinajac
    je do cyfry , czy w obu musimy przemnozyc ogniskowa o 1.6 czy tylko w obiektywie EF. np obiektyw EF o ogniskowej 24 mm i EF-s 24mm przy podpieciu do cyfrowej lustrzanki to beda idetyczne ogniskowe czy tylko ta z EF bedzie pomnozona o 1.6 ???????????
  • MARANTZ
    Uzależniony
    • 2005
    • 928

O matko i córko.... Ważny jest nie obiektyw a body. Na szczęście przy szkłach EF-S przelicznik jest zawsze 1.6 bo tylko do body o takim cropie można te szkła podpiąć. Szkło podpięte do body o takiej właśnie wielkości matrycy ma przelicznik 1.6, nieważne czy to jest EF-S czy też EF.
    FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

• MacGyver
      Cenzor
      • 2006
      • 7043

Obiektywy EF i EF-S różnią się tylko konstrukcją bagnetu i polem krycia (w takim dużym myślowym skrócie). Dla obu typów podawana jest rzeczywista ogniskowa, jeśli chcesz znać ekwiwalent dla pełnej klatki musisz mnożyć przez 1,6, a decyduje o tym wielkość matrycy a nie mocowanie.
      Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• JAH-EL
        Bywalec
        • 2006
        • 109

Jeśli matryca tej lustrzanki nie jest równa małemu obrazkowi (EF-S nie współpacuje z pełnymi), to trzeba przemnożyć przez mnożnik: 1,6. Nie ma różnicy w ogniskowej między EF i EF-S. Róznica między EF i EF-S to tylko i aż to, że te drugie nie kryją pełnej matrycy. Ale ogniskowe i mnożniki to inna kwestia. Jeśli popracujemy np. na 30D i EF i EF-S to będzie taka sama ogniskowa (x 1.6).
        Ostatnio edytowany przez JAH-EL; 8705.
        Canon 5D; 135L

Komentarz

• Tomasz1972
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3042

Mając dwa obiektywy o tej samej ogniskowej masz dokładnie dwa obiektywy o tej samej ogniskowej . Na obiektywie masz podaną fizyczną wielkość ogniskowej . Jeżeli podepniesz jeden albo drugi do lustrzanki cyfrowej z matryca APS-C , czyli mniejszą od pełnej klatki małoobrazkowej , przemnażasz nie dlatego że nagle ogniskowa się zmieniła , tylko dlatego by mieć wyobrażenie o wielkości ogniskowej w porównaniu do pełnej klatki .

Komentarz

• mattnick
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1735

Zamieszczone przez Tomasz1972
            Mając dwa obiektywy o tej samej ogniskowej masz dokładnie dwa obiektywy o tej samej ogniskowej .
            Też tak myślałem jak chciałem porównać heliosa z EF 50 1.8 ...tylko ze pierwsze ma 58 mm a drugie 49
            30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
            CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• Tomasz1972
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 3042

Zamieszczone przez mattnick
              Też tak myślałem jak chciałem porównać heliosa z EF 50 1.8 ...tylko ze pierwsze ma 58 mm a drugie 49
              Czyli nie miałeś takich samych ogniskowych . To co pisze producent szkła to wartość przybliżona i nie ma to znaczenia w sytuacji opisanej przez autora wątku .

Komentarz

• mattnick
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1735

wiem wiem...przeca smile na końcu jest
                30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
                CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• amroz
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 772

czyli mam z tego rozumieć że w kadrze z EF i w kadrze z EF-S powinno znależć się na zdjęciu tyle samo pola, tak? To czy spowodowane jest to że z obiektywu 70-210 EF ustawionym na 70mm jest większe zbliżenie niż na obiektywie 17-70mm ustawionym na 70mm? Czy to przez to że są to różne obiektywy? Czy jeśli będa obiektywy o takich samych liczbach to z EF bedzie tyle samo w kadrze co w EF-S?

Komentarz

• Kolekcjoner
                    Obertroll
                    • 2006
                    • 18793

Zamieszczone przez amroz
                    czyli mam z tego rozumieć że w kadrze z EF i w kadrze z EF-S powinno znależć się na zdjęciu tyle samo pola, tak? To czy spowodowane jest to że z obiektywu 70-210 EF ustawionym na 70mm jest większe zbliżenie niż na obiektywie 17-70mm ustawionym na 70mm? Czy to przez to że są to różne obiektywy? Czy jeśli będa obiektywy o takich samych liczbach to z EF bedzie tyle samo w kadrze co w EF-S?
                    EF i EF-s to tylko rodzaj mocowania. Na długość ogniskowej nie mają żadnego wpływu. 70 mm to zawsze to samo 70 mm (tylko w niektórych małpach podają ekwiwalent). Po podpięciu tego obiektywu do puszki widzisz wycinek obrazu: większy jak jest to FF (36x24mm) i mniejszy jak jest to sensor APS-C (22.2x14.8mm) taki jak np. w 350D. Zmienia Ci się zatem wycinek obrazu, a nie ogniskowa.
                    Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
                    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                    Kapitan Wagner

Komentarz

• amroz
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 772

a można jeszcze raz ale tak jeszcze prościej z tą zmianą wycinka obrazu?

Komentarz

• Bagnet007
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1344

Zamieszczone przez amroz
                        Narysuj na kartce dwa prostokąty: jeden 36x24mm a w jego środku drugi 22.7 x 15.1mm. Odepnij obiektyw od aparatu i przystaw do kartki, tak żeby na prostokątach powstał w miarę ostry obraz. Większy prostokąt to film/matryca małoobrazkowa. Mniejszy prostokąt to format APS-C. Widzisz różnicę w kącie widzenia dla obu formatów ?
                        Obiektyw ma fizycznie jedną ogniskową (lub zakres). Mnożenie ogniskowej przez 1.6 jest błędem bo kąt widzenia nie maleje liniowo wraz ze wzrostem ogniskowej.
                        Ostatnio edytowany przez Bagnet007; 6605.

Komentarz

• Kubak82
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 2348

http://www.dpreview.com/news/0210/02...ensorsizes.asp

Komentarz

• Kolekcjoner
                            Obertroll
                            • 2006
                            • 18793

Zamieszczone przez amroz
                            A może napisz dokładnie czego nie rozumiesz ?
                            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                            Kapitan Wagner

Komentarz

• amroz
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 772

zamotałem sie juz w tym wszystkim. musze to przemyśleć. poprostu myślałem ze nie zaleznie od obiektywu bede mial to samo w kadrze, a tu w jednym więcej i to tego nie rozumię

Komentarz

Pracuję...