Top Ten Digital SLRs in Japan

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

Top Ten Digital SLRs in Japan

Top Ten Digital SLRs in Japan*
    1. Canon Kiss Digital X (XTi/400D), 27.3% of market share
    2. Nikon D80, 16.3%
    3. Nikon D40, 15.5%
    4. Nikon D200, 9.1%
    5. Sony alpha 100, 6.3%
    6. Pentax K10D, 5.3%
    7. Nikon D50, 4.8%
    8. Canon EOS Kiss Digital N (XT/350D), 3.3%
    9. Pentax K100D, 2.9%
    10. Canon 30D, 2.5%
    ----------------------

Nie będe ukrywal, że baaaardzo mi się to podoba :-) i zacieram ręcę na luty ;-)
    A co Wy o tym sądzicie?
    Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
    Pozdrowienia, Tomek
  • shaqi
    Początki nałogu
    • 2005
    • 448

wynika z tego moim zdaniem ze nikon rzadzi
    Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
    Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
    A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Komentarz

• kanonier
      Bywalec
      • 2006
      • 100

A co tak Ci sie baaaardzo podoba, jesli wolno spytac ??
      Canon 1D Mk.IIn, 24-70/2.8L, 70-200/4L IS, itd itp

Komentarz

• borkomar
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1083

Zamieszczone przez shaqi
        wynika z tego moim zdaniem ze nikon rzadzi
        Bo jest tańszy.
        5D +

Komentarz

• gwozdzt
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 5780

Zamieszczone przez kanonier
          A co tak Ci sie baaaardzo podoba, jesli wolno spytac ??
          Ano to, że konkurencja tak pieknie depcze po pietach Canonowi i będzie się on musial postarać aby nie zostać w tyle i to powinno niebawem zaowocować fajnymi puszkami w niższych cenach :-)
          Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• akustyk
            gajowy
            • 2004
            • 12226

trabant z 1/4 rynku. klientom gratulujemy upartosci w katowaniu nadgarstkow trzymaniem pseudouchwytow i oczy slepieniem w dziurki od kluczy

D80 z 16%. niezle jak na tak zawyzona cene

Sonolta 6%. pusty smiech na sali. bunczuczne zapowiedzi i g... z nich wynika. a szkoda, bo to jedyna firma, ktora w dalszej perspektywie moze elektronicznie konkurowac z Canonem. taka bryndza w DSLR nie rokuje dobrze

Pentax K10D 5%. cos jakby marketing tej firmy znowu dawal d... na calej linii. miec swietny produkt i marnowac jego sprzedaz. ech...

ogolnie, to ostatnie co o tych wynikach mozna powiedziec, to ze ciesza. tyle fajnie, ze Nikon stoi dobrze. ale i widac, ze Canon moze byle g... wypuscic a i tak sie sprzeda
            www albo tez flickr

Komentarz

• MacGyver
              Cenzor
              • 2006
              • 7043

Zamieszczone przez gwozdzt
              Nie będe ukrywal, że baaaardzo mi się to podoba :-) i zacieram ręcę na luty ;-)
              A co Wy o tym sądzicie?
              No mnie się podoba nie mniej niż tobie, zwłaszcza ta odległa pozycja 30D mi się podoba
              Dotychczasowa sprzedaż, promocja ze zwrotem 590 zł i ta ankietka mogą sugerować że Canon chyba jednak przyspieszy nieco premierę następcy tego modelu.
              Zamieszczone przez akustyk
              trabant z 1/4 rynku. klientom gratulujemy upartosci w katowaniu nadgarstkow trzymaniem pseudouchwytow i oczy slepieniem w dziurki od kluczy
              Poniekąd ta polityka ma jakieś uzasadnienie, jeżeli wbić by 400D w puszkę gabarytów 300D i dołożyć mu większy wizjer to sprzedaż 30D zamiast 2,5% wynosiła by około 1%. Inna sprawa że jest to puszka kierowana w znacznej mierze do klientów przesiadających się z kompaktów, przyzwyczajonych do tego że aparat jest mały i można go wepchnąć wszędzie, z kieszenią włącznie, więc jej powiększenie mogło by spowodować utratę części nabywców na rzecz Olympusa i jego micro-cyfranek.
              Ostatnio edytowany przez MacGyver; 5293.
              Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• gwozdzt
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 5780

Zamieszczone przez MacGyver
                ta odległa pozycja 30D mi się podoba ... Canon chyba jednak przyspieszy nieco premierę następcy tego modelu.
                Też mi się w tej chwili wydaje prawdopodobne zaburzenie macierzy :-) Z tym ze IMHO to zalatwi tylko sprawę D80.

A przecież z D200 te trzeba będzie czymś konkurować i ja ostrzę sobie zęby na następcę piątki bo zbieram sily aby przeskoczyć jeden próg i z serii trzycyfrowej wskoczyć od razu na jednocyfrową :-)
                Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• MacGyver
                  Cenzor
                  • 2006
                  • 7043

A przecież z D200 te trzeba będzie czymś konkurować i ja ostrzę sobie zęby na następcę piątki bo zbieram sily aby przeskoczyć jeden próg i z serii trzycyfrowej wskoczyć od razu na jednocyfrową :-)
                  Ja aż tak ambitnych planów nie mam, ograniczę się do serii dwucyfrowej, zwłaszcza że przesiadka na FF wymusiła by na mnie konieczność zmiany praktycznie całej szklarni.
                  A do konkurowania z D200 wystarczyłoby chyba obniżenie ceny 5D, przynajmniej tymczasowo, tzn tak mi się wydaje.
                  Ostatnio edytowany przez MacGyver; 5293.

Komentarz

• akustyk
                    gajowy
                    • 2004
                    • 12226

ale te procenty okreslaja udzial w rynku, a nie zyskownosc. a jesli jedno 5D zarabia dla Canona tyle co np 5x D200 dla Nikona (strzelam, byc moze zupelnie nietrafnie), to te procenty wiele nie mowia.

a swoja droga, to 5D a D200 to zadna konkurencja. to zupelnie inni odbiorcy koncowi, nawet jesli cenowo to wyglada z bardzo grubsza blisko
                    www albo tez flickr

Komentarz

• MacGyver
                      Cenzor
                      • 2006
                      • 7043

Zamieszczone przez akustyk
                      a swoja droga, to 5D a D200 to zadna konkurencja. to zupelnie inni odbiorcy koncowi, nawet jesli cenowo to wyglada z bardzo grubsza blisko
                      Tak na dobrą sprawę to nikonowskie D40/D50/D80/D200 ma się nijak do canonowskiego 400D/30D/5D i raczej trudno znaleźć w obu typoszeregach dwa aparaty, które można by nazwać odpowiednikami.

Komentarz

• gwozdzt
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 5780

Tak na dobrą sprawę to nikonowskie D40/D50/D80/D200 ma się nijak do canonowskiego 400D/30D/5D i raczej trudno znaleźć w obu typoszeregach dwa aparaty, które można by nazwać odpowiednikami.
                        Eeee.. tam trudno porownac... proste jak koński ogon :-)
                        D40 i 400D to dwa karły "entry level"
                        D50 jest na wylocie...
                        30D i D80 to klasa "zaawansowany amator" i tu zależy co kto woli: 5fps czy np. bezprzewodowe sterowanie flashami i konfigurowalne autoISO.
                        5D i D200 to klasa "semi-pro" adekwatna do odmiennej polityki obu firm. Każdy z nich posiada pewne cechy korpusów profesjonalnych takie jak np. uszczelnienia w D200 czy duża matryca w 5D.
                        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• MacGyver
                          Cenzor
                          • 2006
                          • 7043

Ok, wiem że można je tak poklasyfikować ale D40 (nie że bym się czepiał Nikonów) to nie dość że karzeł to jeszcze kastrat i do 400D mu jednak dość daleko. Ta puszka mogła by być odpowiednikiem 3000/4000D, którego nie ma i pewnie nie będzie (no chyba że Canon weźmie bebechy od 300D, podoodblokowuje funkcje i wciśnie w puszkę od 350D ). D80 i 30D są chyba najbliżej i tu o jakieś porównania można się pokusić ale FF w 5D, moim zdaniem, stawia go na tyle wyżej od D200 że obie te puszki mogą co najwyżej wyznaczać dwa skrajne końce klasy "semi-pro"

Komentarz

• MMM
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 4250

Dotychczasowa sprzedaż, promocja ze zwrotem 590 zł i ta ankietka mogą sugerować że Canon chyba jednak przyspieszy nieco premierę następcy tego modelu.
                            Niestety ale możesz mieć rację. W obecnej sytuacji aż się prosi o update dla 30D ale Canon nie ma zwyczaju dawać upgradu firmware zwiększającego funkcjonalność aparatu a wypuszcza nowe modele. Zresztą lista zmian jest dosyć duża, nie tylko dająca się poprawić softem np. wizjer i AF.
                            Digart

Komentarz

• borkomar
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1083

Eeee.. tam trudno porownac... proste jak koński ogon :-)
                              D40 i 400D to dwa karły "entry level"
                              D50 jest na wylocie...
                              30D i D80 to klasa "zaawansowany amator" i tu zależy co kto woli: 5fps czy np. bezprzewodowe sterowanie flashami i konfigurowalne autoISO.
                              5D i D200 to klasa "semi-pro" adekwatna do odmiennej polityki obu firm. Każdy z nich posiada pewne cechy korpusów profesjonalnych takie jak np. uszczelnienia w D200 czy duża matryca w 5D.
                              Z Twego myślenia wygląda na to, że Nikon nie tylko jest tańszy ale i lepszy:wink:
                              5D +

Komentarz

Pracuję...