Konwerter x2 który wybrać ????

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • paweleverest
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1138

Konwerter x2 który wybrać ????

Witam jak się ma sprawa jakośći konwerterów ( chodzi mi o te x2 ) Canona w stosunku do konkurencyjnych firm ( np Kenko ) Czy warto przepłacac prawie dwa razy za orginał czy tez róznica bedzie niezauważalna ?? jeżeli niezauważalna to jakiego producenta konkretnie wybrać ?? I jeszce jedno czy w konwerterach x 2 działa patent z zaklejaniem styków ?? tzn czy np jak podepnie się go do 70-200 4,0 L i zaklei styki to czy nadal bedzie działal AF tak jak jest w przypadku 400 5,6 + TC 1,4 ??

Pozdrawiam i dziki za pomoc.
  • minek
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1386

Oglądałem w jednym sklepie Kenko x2.
    Przypinałem 100-300 4.5-5.6 i 85/1.8.
    Styków nie trzeba zaklejać - nie podaje do aparatu, że ma 2 działki ciemniej.
    Przy 100-300 AF chciał działać - jeździł w przód i w tył, ale, co w miarę logiczne - nic nie znajdował (przy 300mm - f/11!). 85 - ostrzył raczej bardzo dobrze.

Komentarz

• Peri Noid
      Uzależniony
      • 2006
      • 604

Ja mam konwerter Soligor (co prawda nie 2x a 1.7x). Tak jak w poście minka, nie podaje do korpusu, że ma 1.5 działki światła więcej. Tamron 28-75/2.8 ostrzy w miarę normalnie, aczkolwiek trochę wolniej. Canon EF 75-300/4-5.6 IS USM na długim końcu przy ustawionym jedynie środkowym punkcie nie potrafi złapać ostrości, ale jak ustawię wszystkie punkty, to któryś zazwyczaj łapie (nie wiem czym to jest spowodowane).
      Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Komentarz

• paweleverest
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1138

A jak jakość samego obrazu ( pomijając sprawnośc AF ) dylematem dla mnie jest to czy warto dołozyć 2 razy więcej kasy na orginał canona czy kenko bedzie ok ( tzn taki sam pod względm jakości )

Komentarz

• Silent Planet
          Uzależniony
          • 2004
          • 832

Pamietaj, że zamienniki ( Kenko, Soligor ) podepniesz do każdego szkła EF, a oryginały Canona tylko do tele serii L.
          is SILENCE
          "Enjoy the silence."
          ---
          Wróciłem...!
          analog & digital / black & white / calm & easy...

Komentarz

• paweleverest
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1138

Zamieszczone przez Silent Planet
            Pamietaj, że zamienniki ( Kenko, Soligor ) podepniesz do każdego szkła EF, a oryginały Canona tylko do tele serii L.

Wiem - chodzi mi o podpięcie tylko do L

Komentarz

• MARANTZ
              Uzależniony
              • 2005
              • 928

100-400L z Kenko 1.4 i to samo szkło z TC x 2 Canona.... Niby Canon miał większe powiększenie, ale jakość samego obrazu była bardzo podobna a spodziewałem się gorszej. Czyli chyba jednak TC Canona jest lepsze optycznie. Ale nie wiem czy w Canonie da się zakleić styki. Jeżeli po założeniu TC zrobi się f/8 to AF będzie działał choć wolniej i nie może być za ciemno. Jeżeli zaś założymy pod szkło mające f/5.6 to wtedy nam się zrobi f/11 i nawet po zaklejeniu styków o AF (nawet jak ruszy z miejsca) to raczej możemy zapomnieć.
              FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

• paweleverest
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1138

Zaklejenie styków przy TC 1,4 dziłą - sprawdzałem to osobiście - wiec podejrzewam że przy tc x2 tez bedzie działac oczywiście przy docelowej przeslonie 8 - ale chcilem sie upewnić

Komentarz

• tdfoto
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 292

Zamieszczone przez paweleverest
                  Zaklejenie styków przy TC 1,4 dziłą - sprawdzałem to osobiście - wiec podejrzewam że przy tc x2 tez bedzie działac oczywiście przy docelowej przeslonie 8 - ale chcilem sie upewnić

Nie wiem o co chodzi z tymi zaklejanymi stykami...?
                  Mam Kenko 1,4... zapinam do 70-200/4, 85, i dziala bez problemu nie widze spadku jakosci... co tu dywagowac.....

WG niemieckiej prasy fotomagazine... jesli chodzi o konwertory do EF ... to mamy albo oryginalne CANOAN albo KENKO, a potem dlugo, dlugo nic jakies 8,2 ma Tamron a Soligor 7,5 .... Canon 9,4, Kenko 9,2 ....

podrowka
                  Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
                  Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

Komentarz

• paweleverest
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1138

Zamieszczone przez tdf
                    Mam Kenko 1,4... zapinam do 70-200/4, 85, i dziala bez problemu nie widze spadku jakosci... co tu dywagowac.....

WG niemieckiej prasy fotomagazine... jesli chodzi o konwertory do EF ... to mamy albo oryginalne CANOAN albo KENKO, a potem dlugo, dlugo nic jakies 8,2 ma Tamron a Soligor 7,5 .... Canon 9,4, Kenko 9,2 ....

podrowka
                    Jak zakleisz styki ( 3 od strony prawej patrzc z przodu na konwerter ) to nie przesyła on do korpusu ze ma światło 8 i AF dalej dziła - chodzi o TC canona - w kenko nie ma takiej potrzeby ( bo tam chyba wogóle tych styków nie ma ) ale problem jest taki czy optycznie kenko to to samo co canon ??

Komentarz

• Kolekcjoner
                      Obertroll
                      • 2006
                      • 18793

Zamieszczone przez Peri Noid
                      Ja mam konwerter Soligor (co prawda nie 2x a 1.7x). Tak jak w poście minka, nie podaje do korpusu, że ma 1.5 działki światła więcej. Tamron 28-75/2.8 ostrzy w miarę normalnie, aczkolwiek trochę wolniej. Canon EF 75-300/4-5.6 IS USM na długim końcu przy ustawionym jedynie środkowym punkcie nie potrafi złapać ostrości, ale jak ustawię wszystkie punkty, to któryś zazwyczaj łapie (nie wiem czym to jest spowodowane).
                      Potwierdzam spostrzeżenia kol. co do tego soligora. Soligor np. z 300/4 sprawował się zankomicie także co do jakości optycznej zestawu.
                      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                      Kapitan Wagner

Komentarz

• filip71
                        Początki nałogu
                        • 2004
                        • 250

Zamieszczone przez MARANTZ
                        100-400L z Kenko 1.4 i to samo szkło z TC x 2 Canona.... Niby Canon miał większe powiększenie, ale jakość samego obrazu była bardzo podobna a spodziewałem się gorszej. Czyli chyba jednak TC Canona jest lepsze optycznie.
                        różnica w jakości obrazu w TC Canona poiędzy x1.4 i x2.0 jest dla mnie bardzo znaczna na korzyść x1.4. Kenko nie miałem ale wynika z powyższego, że Canon x1.4 jest lepszy od analogicznego Kenko (model nie został podany).
                        Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3

Komentarz

• filip71
                          Początki nałogu
                          • 2004
                          • 250

Zamieszczone przez tdf
                          nawet z Canonem x1.4 i 70-200 f/4.0 będzie Ci działać bez problemu.
                          Jednakże spróbuj podpiąc do tego tele Canona TC x2.0 i juz kicha.
                          A dzieje się tak, gdyż Canon w swoim sprzęcia ustalił granice poprawnej działalności AF do 5.6. Wszystko co powyżej nie działa (w dużym uogólnieniu) i wtedy pomaga zalepianie jednego ze styków w TC Canona.
                          Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3

Komentarz

• adam_k
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 235

Ja podpinałem 70-200 2.8 IS z kenko 1.4 + kenko 2x (razem) i AF działa bez zaklejania styków. IS tez działa spadek jakości jest ale da się jeszcze pracować. Testowałem to z 5D i z 350D na jednym czujniku AF

Mam jeszcze pytanie czy może ma ktoś możliwość sprawdzić czy 100-400 IS zadziała (AF) z konwerterem 2x z 350D lub 400D

Kiedyś sprawdzałem 80-400 4.5-5.6 Tokiny z kenko 1.4x na 350D i działał na 1 czujniku AF. Kenko 2x z w/w zestawem nie działał na 1 czujniku, na wszystkich zaczynał działać ale miał trochę problemów.
                            Taki sam zestaw działał na 5D bez problemu na 1 czujniku AF
                            ale 5D + 80-400 Tokiny + TC1.4 + TC2x nie działał :-)
                            Ostatnio edytowany przez adam_k; 5640.

Komentarz

• MARANTZ
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 928

Canon 20D, 100-400L, TCx2 Canona, nic nie zaklejałem i AF nie działa, trzeba ręcznie mieszać.
                              FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

Pracuję...