300 4,0L IS + EXTENDER 1,4 vs 400 5,6L dla ptaków i zwierzaków

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • paweleverest
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1138

300 4,0L IS + EXTENDER 1,4 vs 400 5,6L dla ptaków i zwierzaków

Witam !

Mam prośbe o pomoc w wyborze miedzy tymi szkałmi 300 4,0L IS a 400 5,6L. Generalne zadanie jakie przed nimi stawiam to fotografia przyrodnicza - małe zwierzątka ( bobry- wiewiórki ) + ptaki .
    Moje rozterki dotyczą głownie ogniskowej - profesjonaliści odnośnie ptaków (przynajmniej z tego co wyczytałem na tym forum) twierdzą ze 400 5,6L jest idealne do tego celu w płoczeniu z moim 300D dałby on ogniskowa 640 z tym że bez stabilizacji natomiast z dodatkowym Extenderem 1,4 prawie 900 równiez bez stabilizacji i autofokusa
    Pytanie tylko czy ta dodatkowa ogniskowa między 640-900 jest do wykorzystania zakładając ze nie ma tam stabilizacji nie ma autofokusa i jest stosunkowo ciemno 8,0. Pytanie również czy taka ogniskowa rzeczywiście aż tak często jest potrzebna do ptaków czy to co da nam 300 z extenderem i na korpusie 300 D ( 670mm )nie bedzie wystarczające ( tu dodatkowo działa AF i IS )
    2. Drugie pyatnie to jakośc zdjęć: 400 5,6L to legendarna żyleta a jak to wygląda w porównaniu z 300 4,0L IS powiedzmy z pominięciem Extendera na nominalnych ogniskowych ( 480 lub 640 dla eos 300D ) czy IS nie pogarsza tu ostrości ??
    3. Trzecia sprawa to stosunek jakości zdjęc w takich dwóch przypadkach - 400 5,6 L ( gołe ) vs 300 4,0L IS + Extender 1,4 ( w tym przypadku obiektywy mają bardzo podobną ogniskową (ok 650mm) ??? w sumie to chyba to pytanie jest dla mnie najważniejsze
    Szkla są w podobnych cenach więc rozterka jest jeszce większa Extendera już mam więc nie wpływa na cene zestawu

Pozdrawiam i czekam , czekam na jakąś podpowiedż ( głowa i tak juz mnie boli )

Paweł
  • FOTOGRAF
    Uzależniony
    • 2005
    • 762

hmm... duzo juz bylo pisane na forum, nawet twoj dylemat tez byl rozwiklany.
    Canon? moze niedlugo!

Komentarz

• muflon
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 6763

Zamieszczone przez FOTOGRAF
      hmm... duzo juz bylo pisane na forum, nawet twoj dylemat tez byl rozwiklany.
      Akurat 300/4IS+TC vs 400/5.6 to nie pamietam... Ciezka decyzja... sprowadza sie do odpowiedzi na pytanie: "czy IS przydaje sie w fotografowaniu ptakow"? Ja sie nie znam, ale podejrzewam ze tak ;-) i ze bonus za IS moze byc wiekszy niz roznica w jakosci miedzy 400 a 300+TC.

Edit: chyba że chodzi o robienie fotek na poważnie.. wtedy i tak raczej statyw -> w takiej sytuacji 400/5.6.
      zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• paweleverest
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1138

No dobra a zakąłdając ze uzyje statywu i powiedzmy podejde do obiektu troche blizej zeby uzyskac ten sam obraz czy : zdjecie wykonane 300 4,0L IS bedzie tak samo dobre technicznie jak to wykonane za pomocą 400 5,6L ??

oczywiscie zaklądając brak TC - na nominalnych ogniskowych

Komentarz

• jotes25
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3609

Zamieszczone przez paweleverest
          oczywiscie zaklądając brak TC - na nominalnych ogniskowych
          300/4 to niezły grat, waży 2 razy tyle co 400/5.6. Nie wiem czy potrafiłbym tym na dłuzszą metę fotografować z ręki, mimo IS. A skoro statyw, to po co IS?

Komentarz

• DoMiNiQuE
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 3548

Zamieszczone przez jotes25
            300/4 to niezły grat, waży 2 razy tyle co 400/5.6. Nie wiem czy potrafiłbym tym na dłuzszą metę fotografować z ręki, mimo IS. A skoro statyw, to po co IS?
            300/4 jest lzejszy od 400/5.6
            Ostatnio edytowany przez DoMiNiQuE; 223.

Komentarz

• snow
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1145

Zamieszczone przez DoMiNiQuE
              300/4 jest lzejszy od 400/4.6
              taa, o 0.6 :wink:

Komentarz

• DoMiNiQuE
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 3548

Zamieszczone przez snow
                taa, o 0.6 :wink:
                Poprawiacz sie znalazl :P

Komentarz

• towersivy
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 992

Osobiscie wybrałbym 300F/4IS z TC masz tak naprawde 2 szkła. Snowborder stosuje TC1.4?? własnie na tym szkle i nie widziałem aby niekorzystnie sie wypowiadał o tym połaczeniu.

Komentarz

• jotes25
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 3609

Zamieszczone przez towersivy
                    Osobiscie wybrałbym 300F/4IS z TC masz tak naprawde 2 szkła. Snowborder stosuje TC1.4?? własnie na tym szkle i nie widziałem aby niekorzystnie sie wypowiadał o tym połaczeniu.
                    Uzywam 200/2.8L z TC 1.4 i nie jest to optymalne rozwiązanie (spadek jakości, wolniejszy AF). Skoro dokładnie wie co chce fotografować, to pozytek z krótszego szkła jest marny.

Co do tych ciężarów, to muszę sprawdzić

Komentarz

• toma20D
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 120

moje doświadczenia sa nastepujace:
                      300/4 IS przy pełnym otwarciu jest rewelacyjny ,przymkniecie niewiele pomaga.
                      400/5.6 przy pełnym otwarciu była dobra ale jakościowo nie dorównuje 300/4IS, przymknięcie też nie wiele zmienia.
                      300/4IS z TK 1,4 jest gorsza optycznie od 400/5,6 lekko przymknięta daje poprawny obraz.
                      Zadziwiające że w tej kombinacji konwerter ma duży wpływ na jakość.
                      400/5,6 + TK 1,4 można używać ale jakościowo zdjęcia są na tym samym poziomie co 300\4IS + 1,4.

Zamieszczone przez paweleverest
                      Witam !

Mam prośbe o pomoc w wyborze miedzy tymi szkałmi 300 4,0L IS a 400 5,6L. Generalne zadanie jakie przed nimi stawiam to fotografia przyrodnicza - małe zwierzątka ( bobry- wiewiórki ) + ptaki .
                      Moje rozterki dotyczą głownie ogniskowej - profesjonaliści odnośnie ptaków (przynajmniej z tego co wyczytałem na tym forum) twierdzą ze 400 5,6L jest idealne do tego celu w płoczeniu z moim 300D dałby on ogniskowa 640 z tym że bez stabilizacji natomiast z dodatkowym Extenderem 1,4 prawie 900 równiez bez stabilizacji i autofokusa
                      Pytanie tylko czy ta dodatkowa ogniskowa między 640-900 jest do wykorzystania zakładając ze nie ma tam stabilizacji nie ma autofokusa i jest stosunkowo ciemno 8,0. Pytanie również czy taka ogniskowa rzeczywiście aż tak często jest potrzebna do ptaków czy to co da nam 300 z extenderem i na korpusie 300 D ( 670mm )nie bedzie wystarczające ( tu dodatkowo działa AF i IS )
                      2. Drugie pyatnie to jakośc zdjęć: 400 5,6L to legendarna żyleta a jak to wygląda w porównaniu z 300 4,0L IS powiedzmy z pominięciem Extendera na nominalnych ogniskowych ( 480 lub 640 dla eos 300D ) czy IS nie pogarsza tu ostrości ??
                      3. Trzecia sprawa to stosunek jakości zdjęc w takich dwóch przypadkach - 400 5,6 L ( gołe ) vs 300 4,0L IS + Extender 1,4 ( w tym przypadku obiektywy mają bardzo podobną ogniskową (ok 650mm) ??? w sumie to chyba to pytanie jest dla mnie najważniejsze
                      Szkla są w podobnych cenach więc rozterka jest jeszce większa Extendera już mam więc nie wpływa na cene zestawu

Pozdrawiam i czekam , czekam na jakąś podpowiedż ( głowa i tak juz mnie boli )

Paweł
                      pozdrawiam

Tomasz

Canon 1D Mark IV, Canon 1DsMark III , i trochę szkiełek Gitzo 5541LS

Komentarz

• paweleverest
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1138

No dobra a wracając do ogniskowych czy faktycznie 400 5,6L z TC zamotowane na 300D jest do wykozystania ?? daje to ogniskową 900mm ale ze światłem 8 . czy takie parametry da się wykorzystać w fotografi ptaków i czy czesto sie z nich korzysta ??

Komentarz

• Cz@rek
                          Dopiero zaczyna
                          • 2005
                          • 35

Mam 300 f4 z TC Sigma 1,4 i jestem bardzo zadowolony, stabilizacja przydaje mi się dość często

Komentarz

• toma20D
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 120

tu przykłady:
                            1-300\4IS solo
                            2-300\4IS+ TC 1,4
                            3-400\5,6 solo
                            4-400\5,6 + TC 1,4
                            pozdrawiam

Tomasz

Canon 1D Mark IV, Canon 1DsMark III , i trochę szkiełek Gitzo 5541LS

Komentarz

• paweleverest
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1138

Wracam jak bumerang z najważniejszym pytaniem czy 300 4,0L IS w połaczeniu z TC zamontowanym na 300D bedzie miało wystarczajścą ogniskową do fotografowaniia ptaków ( 670mm ) czy rzeczywiście potrzeba coś większego ??
                              PTAKOCYKACZE ODEZWIJCIE SIĘ

Komentarz

Pracuję...