100/2,8 macro vs. 50/1,4 i 85/1,8 do portretu?!?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Zodiakalny Rak
    Początki nałogu
    • 2006
    • 411

100/2,8 macro vs. 50/1,4 i 85/1,8 do portretu?!?

Taki temat został dzisiaj wywołany przez towersivy w jednym z wątków.

Zamierzam właśnie kupić stałkę (-ki) do tych celów: 50/1,4 i/lub 85/1,8 i w związku z tym zapytuję: jak się ma 100/2,8 macro w kontekście "nietypowej portretówki". Może warto kupić zamiast 85tki 100kę i ewentualnie uzupełnić ją o 50/1,4 (choć z ostatniego wątku to jestem tym szkłem mocno zniechęcony)?

Czy użytkownicy tego szkła mogliby się wypowiedzieć / zamieścić jakieś sample?

Dzięki i pozdrawiam,
    z pozdrowieniami
  • mganko
    Bywalec
    • 2005
    • 127

chętnie zobaczę sample portretu z tego szkła

Komentarz

• Nemeo
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1757

Zamieszczone przez mganko
      chętnie zobaczę sample portretu z tego szkła
      Też jestem ciekawy.

Komentarz

• Kolaj
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 3293

Komentarz

• DoMiNiQuE
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 3548

100mm F/2.8 1/2500s ISO 200

Crop

i pelna klatka

Imo troszke za ostre nie raz fotki wychodza, rzeznicko-dermatologiczne bym powiedzial Ale co kto lubi

Komentarz

• Wini
            Początki nałogu
            • 2005
            • 460

Zamieszczone przez DoMiNiQuE
            Imo troszke za ostre nie raz fotki wychodza, rzeznicko-dermatologiczne bym powiedzial Ale co kto lubi
            Sugerujesz, że 50/1.4, 85/1.2, 135/2, 100/2 mają mniejszą rozdzielczość?
            To chyba nie tak, jeżeli chodzi o szkła macro i ich wykorzystanie do portretów.
            Wini

Komentarz

• Zodiakalny Rak
              Początki nałogu
              • 2006
              • 411

100mm F/2.8 1/2500s ISO 200

Crop

i pelna klatka

DoMiNiQuE, PSułeś tę fotkę czy czyste wywołanie z RAW + kompresja?
              Faktycznie wygląda nieco ... za ostro - nie myślałem, że to kiedykolwiek napiszę. Straszna rzeźnia, przy powiększeniu widać każdą cebulkę zarostu jak i wszystkie pory na skórze. No ale w zasadzie ... po to jest.

Jak z GO przy większym f? Nie masz więcej sampli?

Dzięki i pozdrawiam,
              z pozdrowieniami

Komentarz

• Zodiakalny Rak
                Początki nałogu
                • 2006
                • 411

Zamieszczone przez Kolaj
                Widzę, że fotk robiona na f4,5 - masz gdzieś oryginał (JPEG/RAW) przed kompresją i/lub ewentualnym podkręcaniem fotki?

dzięki i pozdrawiam,
                z pozdrowieniami

Komentarz

• DoMiNiQuE
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 3548

Zamieszczone przez Zodiakalny Rak
                  Faktycznie wygląda nieco ... za ostro - nie myślałem, że to kiedykolwiek napiszę. Straszna rzeźnia, przy powiększeniu widać każdą cebulkę zarostu jak i wszystkie pory na skórze. No ale w zasadzie ... po to jest.

Jak z GO przy większym f? Nie masz więcej sampli?
                  Nic nie psulem. To nawet RAW nie byl tylko JPG. Przesunalem tylko troszke historogram w prawo i zapisalem w PS z jakoscia 8/12.
                  GO mozna policzyc sobie DOF Masterem
                  Postaram sie jeszcze cos podrzucic jak wygrzebie cos przyzwoitego

Komentarz

• MMM
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 4250

Przy robieniu w JPG standardowo ostrość jest na +3. Porównując to do tego co mam u siebie zapewniam cię że 50/1.4 robi jeszcze trochę ostrzejsze zdjęcia( ehh tylko ten AF ) a 85/1.8 tak samo ostre.

Crop 100% z 85/1.8 na f/2.8, wywołane DPP z sharpness +3 czyli tak samo jak standardowo w JPG
                    Bliższy koniec brwi jest poza GO i dlatego mniej ostry
                    Ostatnio edytowany przez MMM; 4761.
                    Digart

Komentarz

• Mac
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 2063

100/2.8 Macro dobrze się sprawdza w pewnych ujęciach, podobnie Sigma 105/2.8, moge to polecić. Jeśli chcesz sample (mam tylko .jpg) daj znać.
                      EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• Paweł
                        Bywalec
                        • 2004
                        • 209

Taki ciasny portrecik popełniony 100/2,8 przy F4.

I pełna wersja

http://pawelkupczak.pl/

Komentarz

• Zodiakalny Rak
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 411

Postaram sie jeszcze cos podrzucic jak wygrzebie cos przyzwoitego.
                          Chętnie, nawet bardzo. A histogram z tej pełnej klatki mam całkiem na lewo (to jest po tym przesunięciu?):
                          Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: 813A4425-Edit.JPG
Wyświetleń: 2
Rozmiar: 2,30 MB
ID: 2087508

Zamieszczone przez MMM
                          Przy robieniu w JPG standardowo ostrość jest na +3. Porównując to do tego co mam u siebie zapewniam cię że 50/1.4 robi jeszcze trochę ostrzejsze zdjęcia( ehh tylko ten AF ) a 85/1.8 tak samo ostre.
                          A masz może coś nieco szerzej tak abym zobaczył całą twarz i GO wokół niej. BTW - jak tam się skończyła sprawa z 50/1,4???

Zamieszczone przez Mac
                          100/2.8 Macro dobrze się sprawdza w pewnych ujęciach, podobnie Sigma 105/2.8, moge to polecić. Jeśli chcesz sample (mam tylko .jpg) daj znać.
                          No to dawaj. Walcze właśnie ze sobą co mam kupić na portretówkę: 50/1.4 w kiepskim AF, 85/1.8 czy właśnie 100/2.8 macro (z opcją na robale).

Serce mówi aby kupić 50/1,4 ale po ostatnich wiadomościach o AF i BF/FF (chyba, że zostanę ma MF) ... chyba jednak wybór padnie między 85/1.8 a 100/2.8

dzięki i pozdrawiam,
                          z pozdrowieniami

Komentarz

• MMM
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 4250

A masz może coś nieco szerzej tak abym zobaczył całą twarz i GO wokół niej. BTW - jak tam się skończyła sprawa z 50/1,4???
                            http://www.canon-board.info/showthread.php?t=11759 zdjęcie nr 9 ze szminką

A z tą 50-tką nie jest aż tak tragicznie, sklep masz na miejscu, można wymieniać do skutku . Dzisiaj nic nie dostali, następny przewidywany termin dostawy to wtorek.
                            Digart

Komentarz

• Zodiakalny Rak
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 411

Panowie, dziękuję za sample. Oczywiście jest na co popatrzeć i szkiełko na pewno jest warte swoich pieniędzy zwłaszcza, że w oryginalnym przeznaczeniu jest do robali. :-D Wady to 100 mm czyli tylko wąski kadry/portrety.

50/1,4 ciągle mnie pociaga za mm i swiatło ale nie jestem pewien czy dla pewności będę focił ma MF ze względu na pierścień i AF.

Co do 85/1,8 w zasadzie nie mam złych informacji ale jakoś tak ...

... dalej dylemat pozostał. Chyba można go rozstrzygąć fotografując ten sam obiekt tymi dwoma / trzema szkłami. Czy macie te szkiełka u siebie na stanie?

Pozdrawiam,
                              z pozdrowieniami

Komentarz

Pracuję...