Znalazłem na Allegro taką aukcję. Zadziwiło mnie to, że podobno dzięki tej przejściówce działa potwierdzenie ostrości z obiektywami manualnymi. Czy ktoś używał takiej przejściówki? Mógłby potwierdzić/zdementować te rewelacje? Prawdę powiedziawszy to perspektywa złączenia styków na złączu obiektywu "czymś" nieznanego pochodzenia jest mało kusząca, za to sam fakt uzyskania potwierdzenia ostrości - bardzo.
Przejściówka EF -> M42 z... potwierdzeniem ostrości?
Zwiń
X
-
Przejściówka EF -> M42 z... potwierdzeniem ostrości?
Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)Tagi: Brak -
Działa dobrze , używał, nic nieznanego , mozna brać , sprzedawca znany z forum M42 gdzie prawie wszyscy to mają ......
trzeba się zarejestrować
pozdro -
również mogę polecić tego usera jak dotąd nikt na forum nie zgłaszał niedziałanie takiego adaptera.
Może sam będe zamieżał nabyć coś podobnego.Komentarz
-
Uzywal ktos tego? Sprawdza sie w praktyce? Rozumiem, ze po przymknieciu przyslony powyzej f/5.6 potwierdzenie ostrosci przestaje dzialac? Eee lipa
Komentarz
-
Eee, raczej nie przestaje o ile dalej masz wystarczająco dużo światła, żeby AF był w stanie ocenić ostrość. Aparat przez cały jest święcie przekonany, że ma podpięty obiektyw z przysłoną 1,4.Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]Rozumiem, ze po przymknieciu przyslony powyzej f/5.6 potwierdzenie ostrosci przestaje dzialac? Eee lipa
BTW, Chyba lepiej wyostrzyć na otwartej dziurze i dopiero skręcić przysłonę, więc o ile nie używasz bardzo ciemnych szkieł, to chyba nie ma znaczenia.Komentarz
-
Co z tego że jest światło, skoro maleje dokładność lub w ogóle przestaje działać czujnik fazowy? Moje obserwacje klina na matówce przy przymykaniu przesłony raczej nie zachęcają do takich eksperymentów.Zamieszczone przez KolajEee, raczej nie przestaje o ile dalej masz wystarczająco dużo światła, żeby AF był w stanie ocenić ostrość. Aparat przez cały jest święcie przekonany, że ma podpięty obiektyw z przysłoną 1,4.650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0Komentarz
-
No tak, ale to już zupełnie inna bajka, rzecz wynikająca z zasad optyki i nie do przeskoczenia. Dlatego ostrzymy zawsze na pełnym otworku. W poprzednim poście chodziło mi o to, że żaden automat się automatem nie wyłączy po skręceniu przysłony powyżej jakiejkolwiek granicy. A, że jak zasłonisz dziurkę, to widzsz ciemność jest raczej oczywiste ;-)Zamieszczone przez piast9Co z tego że jest światło, skoro maleje dokładność lub w ogóle przestaje działać czujnik fazowy? Moje obserwacje klina na matówce przy przymykaniu przesłony raczej nie zachęcają do takich eksperymentów.Komentarz
-
A mi chodzi o to, że na klinie widzę zmianę przesunięcia połówek przy przymykaniu obiektywu. Nawet zanim klin zacznie poważnie ciemnieć. Najprawdopodobniej to samo jest na obu linijkach czujnika fazowego, wszak zasada zdziałania taka sama, i aparat musi jakieś poprawki brać, wynikające z jasności obiektywu z którym się ostrzy.Zamieszczone przez KolajW poprzednim poście chodziło mi o to, że żaden automat się automatem nie wyłączy po skręceniu przysłony powyżej jakiejkolwiek granicy
Jeśli tak jest to aparat, błędnie domniemając jaki to właśnie mamy otwór względny, będzie nieprawidłowo ustawiał ostrość przy przymkniętym obiektywie. Co prawda GO wtedy jest większa i znaczenie błędu nie jest tak krytyczne, ale zawsze...650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0Komentarz
-
No to się wyjaśniło. Ja się jednak nie skuszę, za duży poziom cenowy osiąga ta przejściówka. Swoją drogą - widzieliście, ile na E-Bay'u kosztuje sam moduł do włączania AF? Można zerknąć np. tutaj. Straszne pieniądze jak na mój gust.Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)Komentarz
-
Piast9,
Zdaje mi się, że ani Ty ani ja nie mamy takiej przejściówki, więc musimy zdać się na relacje (nie)szczęśliwych posiadaczy. Dywagacje akademicko-teoretyczne zostawmy na boku. Na forum M42 raczej wszyscy twierdzą, że jest OK. Może i tutaj się ktoś wypowie. Ja, póki co, planuję coś takiego kupić, ale jeszcze poczekam, aż będzie conajmniej kilku sprzedawców i jakaś sensowna konkurencja.
A i jeszcze jedno. Na formum M42 chłopaki zrzucili się na hurtowy zakup i kupili te dzyndzelki po 25 USD + do podziału bodaj 20 USD za przesyłkę. Zdaje się, że widziałem tam na liście Viteza ;-) Ja się niestety o tym dowiedziałem za późno.
Może zebrałaby się u nas grupa chętnych na taki hurtowy zakup? Ja jestem pierwszy
Komentarz
-
-
Jak za tyle to i ja bym się skusił. Byłoby nas dwóch. Ciągle przesyłka wychodzi drogo (w porównaniu do ceny przejściówki), ale już 10USD na sztukę to nie 20. Zakładam, że wiesz, gdzie się takie coś kupujeZamieszczone przez KolajMoże zebrałaby się u nas grupa chętnych na taki hurtowy zakup? Ja jestem pierwszy
Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)Komentarz
-
To jest informacja na stronie producenta, u którego oni zamówili.Zamieszczone przez Peri NoidJak za tyle to i ja bym się skusił. Byłoby nas dwóch. Ciągle przesyłka wychodzi drogo (w porównaniu do ceny przejściówki), ale już 10USD na sztukę to nie 20. Zakładam, że wiesz, gdzie się takie coś kupuje
Z tego, co można na forum przeczytać to jeszcze trzeba sie liczyć z koniecznością zapłacenia sporej prowizji za przekaz pieniędzy za granicę. Opłacalna ilość, żeby można było stargować z ceny detalicznej, oraz żeby koszty dodatkowe nie rozwaliły całej transakcji, to około 20 sztuk. Pamiętaj, że to jest sam układ a nie pierścień, więc jeśli nie masz, to musisz jeszcze doliczyć sobie koszt zakupu takowego.Ostatnio edytowany przez Kolaj; 5109.Komentarz
-
Zamieszczone przez KolajNa forum M42 raczej wszyscy twierdzą, że jest OK. Może i tutaj się ktoś wypowie.
Ja mam i jest OK. Pierwotna wersja mi nie dzialala bo... zle przykleilem
(o 2mm za daleko w bok) ale dzieki uprzejmosci kolegi perfektcom otrzymalem dzialajaca przejsciowke a moja naprawil. Tak wiec szczerze moge tylko polecic.
Nie sprawdzalem do ilu f dziala potwierdzenie ostrosci... zdaje sie ze w mieszkaniu osiagalem okolice 8 a na dworze onad 11... ale ja mam dodatkowo jeszcze ta superjasna matowke od Andeego w moim 20D co pomaga sporo 8) .
Jak ktos chetny w Warszawie pomacac jak sie sprawuje ten zestaw (superjasna matowka+klin+raster+linie podzialu oraz przejsciowka M42-EOS z potwierdzaniem ostrosci) to zapraszam.Komentarz
-
Chyba, że ktoś ma znajomego godnego zaufania, który by pośredniczył w tym procesie. Ale ja takowego nie mam.Zamieszczone przez KolajTo jest informacja na stronie producenta, u którego oni zamówili.
Z tego, co można na forum przeczytać to jeszcze trzeba sie liczyć z koniecznością zapłacenia sporej prowizji za przekaz pieniędzy za granicę.
Zwykły pierścień mam, rozumiem, że układzik w prosty sposób można na nim zainstalować. Ale jak trzeba nazbierać 20 sztuk to możemy długo czekać. No nic. Jakoś nie jestem zbytnio napalony na ten zakup, poczekam :-)Zamieszczone przez KolajOpłacalna ilość, żeby można było stargować z ceny detalicznej, oraz żeby koszty dodatkowe nie rozwaliły całej transakcji, to około 20 sztuk. Pamiętaj, że to jest sam układ a nie pierścień, więc jeśli nie masz, to musisz jeszcze doliczyć sobie koszt zakupu takowego.Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)Komentarz
Komentarz