Lcd

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kubaman
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4709

Lcd

hej
    temat był już poruszany, ale rzeczywistość zmienia się tak błyskawicznie, tak że wolę w nowym wątku to ugryźć.

Mam aktualnie 4 letniego CRT Samsunga SyncMaster 900IFT, 19 calowego short tube. Monitor jest bardzo dobry jak na moje potrzeby i spisuje się świetnie. Jednak nadeszła wiosna (czyli - trzeba gdzieś wyrzucić kasę jak co roku po przebudzeniu z zimowego letargu), a do tego moja małżonka narzeka od dawna na wielkie pudło na biurku .

Czy ktoś może coś poradzić w kwestii zakupu monitora LCD? Jestem lajkonikiem i zapewne nie potrafię rozróżnić najprostszych faktów

Mam do 1700PLN, optymalnie do 1500PLN z chęcią powieszę go na ścianie, muszę swobodnie i bez skrzywienia na nim oglądać filmy na DVD (bo telewizora nie mam 8) ), a do tego czasami pograć w Wiedźmina, jak już się pojawi w końcu. Oczywiście absolutnie podstawową funkcją pozostaje fotografia i PS. Kupowałem rok temu mojemu bratu LCD (Samsung Syncmaster 913N) i muszę przyznać, że wtedy odparłem nalegania małżonki po porównaniu jakości obrazu (widoczne "ząbkowanie", a do tego przede wszystkim kaprawe kolory na LCD).

Ktoś poradził mi Benq FP91GP, który ma matrycę PVA i kosztuje jedynie 1200PLN w Bicie w Kraku - wygląda to niewiarygodnie, dlatego pytam, czy ktoś zna ten sprzęt i mógłby go polecić.

Dziękuję z góry za wszystkie rady !
    www.jakubszyma.pl

www.szyma.com
  • Nemeo
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1757

Oczywiście absolutnie podstawową funkcją pozostaje fotografia i PS.
    Za 1700 PLN nic nie kupisz sensownego, ja bym się wstrzymał z zakupem, dozbierał trochę i dopiero coś kupił sensownego.

Komentarz

• Kubaman
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 4709

bo ja wiem? - pisałem, że potrzebuję sprzętu na poziomie mojego obecnego CRT. Czyli żadnych szaleństw.

Nie kupię Eizo 19" 1600x1200 za 4000PLN niezależnie od chęci wydania kasy - taki mam rozsądny przedział, jak się nie da, to wcale nie zmienię tylko szybciej kupię 5D

P.S> tak dodaktkowo, to powiedziano mi, że ten wspomniany benq ma pełny 24 bitowy kolor, może to poprawi sprawę z kolorami (plus matryca PVA) ?
      www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• muflon
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 6763

Ja mam Samsunga 930BF i nie narzekam. W Komputroniku jak w sam raz 1689 brutto :-D
        zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Nemeo
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1757

Oglądałem ostatnio foty na tym :
          Rankingi - Sprawdź aktualne informacje w serwisie Benchmark.pl

jak na LCD całkiem niezły / 1600 x 1200 / ale i tak musiałbyś trochę dołożyć.
          Nie jest to EIZO ale jest naprawdę niezły.

Komentarz

• Wini
            Początki nałogu
            • 2005
            • 460

sensowny do PSa to np. NEC Multisync 1980FXi.
            W zasadzie od ceny tego zaczynają się sensowne
            Wini

Komentarz

• Kubaman
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 4709

Nemeo, drogi ten twój sklep - w normalnym sklepie w Kraku BitComputer jest znacząco taniej, a np. apollo.pl zazwyczaj jest jeszcze lepszy.
              www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Nemeo
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1757

Nemeo, drogi ten twój sklep - w normalnym sklepie w Kraku BitComputer jest znacząco taniej, a np. apollo.pl zazwyczaj jest jeszcze lepszy.
                Link podałem, raczej odnośnie modelu LCD, wiem że oni mają trochę zawyżone ceny.

Komentarz

• Diego
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 251

Do poczytania przed snem: http://www.mva.pl/ a zwlaszcza przyklejone tematy http://www.mva.pl/forum/viewforum.ph...9926e1cf02ba99

Komentarz

• akustyk
                    gajowy
                    • 2004
                    • 12226

ja mam Samsunga 173P. to ma matryce MVA o calkiem dobrym odwzorowaniu kolorow (nie ma buraczkow zamiast czerwieni i tego typu kalectw) i calkiem niezly kontrast.

za te same pieniadze mozna teraz kupic 173P+ o lepszych parametrach. jesli masz mozliwosc to obejrzyj i ocen czy Ci sie podoba. z tego co ja czytalem, 173P obok jakiegos modelu Fujitsu to byly jedyne rozsadne propozycje dla osob zajmujacych sie grafika w tej grupie cenowej. choc moze cos sie zmienilo
                    www albo tez flickr

Komentarz

• yasin
                      Początki nałogu
                      • 2004
                      • 420

Ja mam cos takiego http://www.mva.pl/?id_kategorii=2&top=71&kategoria=210
                      matryca PVA, kontrast 1000:1, katy 178/178, czas reakcji 25ms!
                      Kolory nie sa takie zle, oczywiscie zobaczylbys roznice w porownaniu do CRT, ale w stosunku do mojego drugiego LCD to niebo, a ziemia. Generalnie celuj w monitor o duzych czasach reakcji, im mniejsze czasy tym gorsze kolory to tak ogolnie.

Komentarz

• aptur
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 3837

Zamieszczone przez akustyk
                        ja mam Samsunga 173P. to ma matryce MVA o calkiem dobrym odwzorowaniu kolorow (nie ma buraczkow zamiast czerwieni i tego typu kalectw) i calkiem niezly kontrast.
                        Również mogę polecić ten monitor. Po zmniejszeniu jasności jest akceptowalny. Matryca PVA sprawia że barwy są przyzwoite. Na minus trzeba zaliczyć brak sterowania przyciskami. W 173p plus oprogramowanie wiesza się okrutnie. Ostatnio siostrze zakupiłem właśnie taki i jest zadowolona. Generalnie polecam.

Komentarz

• rysiaczek
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 897

Heh, no to będzie chyba na 3:0 dla Samsunga - nie tak dawno kupowałem model Samsung 193P+ - jest naprawdę dobry, jak na tą cenę. Bardzo równo podświetlony, czerń bliska "prawdziwej czerni" - jedyny minus wg mnie to przejścia pomiędzy kolorami (ale tu praktycznie każdemu LCD <4k brakuje).

A 3:0 dlatego, że polecane wcześniej Sams. 173P (i w szczególności 173P+), to prawie takie same monitorki (tylko 2'' mniejsze)
                          Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Komentarz

• Kubaman
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 4709

po lekturze (dzięki Diego) www.mva.pl - oczywiście połowicznej - mam następujące typy:

Fujitsu Simens P19-2 - według testów najlepsza jakość obrazu poniżej 2000 PLN

lub ciągle ten Benq, ale muszę o nim poszukać i poczytać. Cena jednak kusi. Podobno jest niezły, ale nieco smuży oraz ma rozjaśnienia na rogach. Ale z tego co wyczytałem to nie ma dobrego LCD i to niezależnie od ceny - być może skończy się dalszą pracą z poczciwym i dobrym CRT.

Samsung odpadł, bo z tego co tam wyczytałem nie ma pełnej przestrzeni kolorów tylko 6 bitów i resztę uzyskuje jakimś skomplikowanym ditheringiem - nie znam się, ale raczej mi się to już nie podoba
                            www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• jadeit
                              Początki nałogu
                              • 2004
                              • 466

ja dorzuce podobnie jak pisałem w poprzednim wątku:
                              też szukam od dość długiego czasu sensownego LCD
                              wspomniany p19-2 też wlazł na moją liste
                              ale poczytałem sobie tu i tam o s1910, który kosztuje też ok 2k,
                              szacunek cenowy z DE.

podaje line do testu - in german :
                              Testbericht Eizo S1910-k: Der Monitor hinterlässt einen ausgezeichneten Eindruck, insbesondere beim Reaktionsverhalten und der Bildqualität.

in english:
                              Testbericht Eizo S1910-k: Der Monitor hinterlässt einen ausgezeichneten Eindruck, insbesondere beim Reaktionsverhalten und der Bildqualität.

i krótki wybór z tejze stronki dla mońków 19':

ten model jest moim typem 1
                              no jeszcze czekam na wyjazd do de i ew. zmiane gustu, chodzi mi po głowie
                              jakis 20' wide

aaa i dodam że 17 nie polecam : taka sama rozdielczość fizyczna a te 2 cale mniej ujmują wiele z komfortu pracy graficznej, zmiana rozdzielczości jest coprawda możliwa ale obraz wtedy zmienia się na gorsze,
                              więc generalnie jesteśmy zmuszeni do pracy w rozdzielczości nominalnej
                              i przynajmniej mi w 1280 lepiej sie patrzy na 19 calach

pozdrawiam
                              Ostatnio edytowany przez jadeit; 816.
                              un point c'est toi
                              fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10

Komentarz

Pracuję...