Jaki obiektyw na Egipt?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ahaed
    Bywalec
    • 2007
    • 146

Miesiąc temu byłem w Egipcie. Bagaż podręczny to plecak: hama defender 170. W środku 7D, 17-55, 70-300,430EX i kilka drobnych pierdół. Nie zapomnij o jakiejś gruszce i szmatkach do czyszczenia. Przy dobrym wietrze, sprzęt w kilka minut się robi siwy od piasku. Nie miałem problemu na lotnisku z tym plecakiem jako bagażem podręcznym. Do schowka w samolocie wchodzi na styk, więc tutaj także nie ma problemu. Na lotnisku we Wrocławiu nawet mi go nie ważyli. Wracając do Pl, ważenie na lotnisku w Gurhadzie wyglądało tak: koleś podnosi ręka bagaż. Spogląda do góry, wyciąga rękę po "łan dolar" i po uiszczeniu "opłaty bagażowej" idziesz sobie cierpliwie czekać na samolot.
    Najczęściej używałem 17-55 2.8. Dłuższy obiektyw leżał często w plecaku i wyciągałem go bardziej w nudów niż z potrzeby. A po za tym, pamietaj, że tam piasek jest wszędzie. Jak już założysz jedno szkło to potem się zastanawiasz czy jest sens je zmieniac na te kilka ujęć.
    Miłych wczasów i dużo "one dolar" zabierz ze sobą
    fotografia
    akwarystyka

Komentarz

• kuzi4
      Początki nałogu
      • 2008
      • 411

Ja do Turcji zabrałem (na wszelki wypadek) FISHA 8mm, 16-35, 24-70, 70-200. 16-35 - zero zdjęć, 70-200 - kilkanaście zdjęć, 8 - kilkanaście zdjęć, ale warto zabrać, 24-70 zdecydowana większość zdjęć. Więc na następny wyjazd biorę 24-70 i TC2X + fish. Nic innego nie jest potrzebne. A, jeszcze polar i lampa.
      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
      Lepszy by był 24-105, ale nie mam...
      Ostatnio edytowany przez kuzi4; 19183. Powód: Automerged Doublepost
      WWW.RSMP.PL
      http://maciejko.net/cbsearch/ - przeszukaj CB
      WWW.BEZPIECZNERAJDY.PL
      www.rallynews.pl

Komentarz

• mithil
        Dopiero zaczyna
        • 2010
        • 46

Witam,

Odświeżam wątek bo sam się wybieram z żonką do Egiptu

O obiektyw nie będę się pytał bo wiem że zabieram uniwersalne 18-135.
        Biorę 60d i planuje zabrać do niego grip. Pytanie czy jest sens? Wolę z nim focić bo lepiej mi się aparat trzyma, ale już sam nie wiem.
        Drugie pytanie, to jest sens brać lampę?

Teraz pytanie z innej beczki. Jak wiadomo, egipt wspaniałe miejsce do nurkowania. Sam planuję zobaczyć rybki z bliska i chciałbym uwiecznić co nieco na fotkach dla potomności. Na obudowę do 60d na 1 wyjazd trochę przesada dla kieszeni. Jakiś fajny kompakt który mogę w wodzie używać to w granicach 1000zł a niestety remont jeszcze trwa więc nie pozwolę sobie na niego.

Słyszałem o „jednorazowych aparatach” do wody na kliszę? Ktoś używał, wartę jest to tych 30zł. A jak tak to jaki kupić z jaką kliszą 400 czy 800 ASA?

Komentarz

• tomfoot
          Pełne uzależnienie
          • 2010
          • 2362

Zamieszczone przez mithil
          Witam,
          Słyszałem o „jednorazowych aparatach” do wody na kliszę? Ktoś używał, wartę jest to tych 30zł. A jak tak to jaki kupić z jaką kliszą 400 czy 800 ASA?
          w okolicy większości przyzwoitych hoteli znajdziesz oficjalne punkty Kodaka, w których bez problemu zarówno kupisz taką jednorazówkę za +/- 5 USD, jak i później na miejscu wywołasz i zrobisz odbitki w niezłej cenie i wbrew pozorom jakości. Oczywiście ISO 800.
          Co do jakości, to nie wymagaj zbyt wiele, ale jeżeli będą to Twoje pierwsze zdjęcia na rafie, to i tak będziesz zachwycony :-) ja w każdym razie przez to załapałem :-)
          Oczywiście takie aparaty jednorazowe z załadowanym filmem znajdziesz prawie w każdym sklepie typu "kiosk" w Egipcie. Jednak odradzałbym taki zakup ze względu na ich metody przechowywania (czyli np. piękna ekspozycja w witrynie sklepu przy słoneczku dającym 40 st. w cieniu) oraz na masę podróbek. Zdecydowanie lepiej w tym wypadku czasami skorzystać ze sklepiku hotelowego przyzwoitego hotelu, cena będzie wyższa pewnie o 1USD.

Komentarz

• jellyeater
            Pełne uzależnienie
            • 2010
            • 1631

Lepszy by był 24-105, ale nie mam...
            No ba.

http://jellyeater.net84.net/

Komentarz

• MC_
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 3444

Miałem 17-40 i 85/1,8.
              W następną podróż Egipt-Turcja-Tunezja również zabiorę ten duecik.

Komentarz

• mithil
                Dopiero zaczyna
                • 2010
                • 46

Zamieszczone przez tomfoot
                w okolicy większości przyzwoitych hoteli znajdziesz oficjalne punkty Kodaka, w których bez problemu zarówno kupisz taką jednorazówkę za +/- 5 USD, jak i później na miejscu wywołasz i zrobisz odbitki w niezłej cenie i wbrew pozorom jakości. Oczywiście ISO 800.
                Co do jakości, to nie wymagaj zbyt wiele, ale jeżeli będą to Twoje pierwsze zdjęcia na rafie, to i tak będziesz zachwycony :-) ja w każdym razie przez to załapałem :-)
                A czyli nawet nie muszę w polsce kupować takiego sprzętu?
                Jak już miałeś doczynienia z czymś takim, to jak taki jednorazowy się obsługuje? pogoglowałem ale coś ciężko idzie mi z tym tematem...

Z tego co widzę tylko po zdjęciach takich aparatów to obsługa ogranicza się do "wyceluj i strzel" ?

Ewentualnie jakieś porady, trickiprzy robieniu zdjęcia takim aparatem ?

Komentarz

• LukasS
                  Bywalec
                  • 2004
                  • 217

Najlepiej rozmawiać na przykładach:

2004r:
                  małpka

2010r:
                  5d+50mm f1.4 + worek (w rogu, środek bez cropa)

Na lepsze efekty nie licz małpką. W sumie ten worek leży i muszę go wystawić na sprzedaż, bo następnym razem chcę wziąć porządną obudowę.
                  10D + Stuff

Komentarz

• Janusz_K
                    Bywalec
                    • 2011
                    • 205

Jakiś fajny kompakt który mogę w wodzie używać to w granicach 1000zł
                    No właśnie ostatnio kupiłem, przy okazji cotygodniowych zakupów w Aldiku Medion s43044 - kosztował 79.99 Euro razem z futerałem, dodatkowym akumulatorem i kartą SD 4 GB. Aha, gwarancja 3 lata. Niestety to samo sprzedają też z nazwą Rollei 99, ale kosztuje zdecydowanie drożej.

Ja myślę, że jako uzupełnienie lustrzanki w sytuacjach, gdzie lustrzanki żal, a zdjęcie czy filmik (też kręci) będzie na facebooka, to za tą cenę warto takie coś kupić.

Jak toto robi zdjęcia, a proszę na szybko, z balkonu:http://zapodaj.net/f8054e9d480c0.jpg.html

Pamiętajcie ile toto kosztowało, zanim zaczniecie pisać o "zniekształceniach związanych z obiektywem". :grin:

Komentarz

• mithil
                      Dopiero zaczyna
                      • 2010
                      • 46

usunięty post
                      Dlatego też nie zakładałem nowego tematu, bo mnie samego też to razi..
                      Ale temat przydatny jak ktoś szukajki używa Inny teren niż polska, dużo więcej światła, inny pył i więcej go, nawet kąt padania promieni słonecznych inny

Jeszcze proszę niech mi tylko ktoś podpowie czy warto brać lampę i gripa?
                      Ostatnio edytowany przez janmar; 7379.

Komentarz

• MC_
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 3444

Gripa moim zdaniem absolutnie nie. Lampa by mi się kilka razy przydała - do wypełnienia cieni na twarzy, ale nic więcej.

Komentarz

• LukasS
                          Bywalec
                          • 2004
                          • 217

Zamieszczone przez MC_
                          Gripa moim zdaniem absolutnie nie. Lampa by mi się kilka razy przydała - do wypełnienia cieni na twarzy, ale nic więcej.
                          Przy takiej ilości światła - mała blenda wystarczy (o ile masz). Miałem tam ze sobą lampę i nie użyłem jej w ciągu dnia ani razu.
                          10D + Stuff

Komentarz

• MC_
                            Pełne uzależnienie
                            • 2009
                            • 3444

Jeśli o mnie chodzi to nie mam. Poza tym blenda ma jedną wadę - ktoś ją musi trzymać.

Komentarz

• tomfoot
                              Pełne uzależnienie
                              • 2010
                              • 2362

Jak już miałeś doczynienia z czymś takim, to jak taki jednorazowy się obsługuje? pogoglowałem ale coś ciężko idzie mi z tym tematem...

Z tego co widzę tylko po zdjęciach takich aparatów to obsługa ogranicza się do "wyceluj i strzel" ?

Ewentualnie jakieś porady, trickiprzy robieniu zdjęcia takim aparatem ?
                              jak to jak się obsługuje? zakładam, że umiesz robić zdjęcia sprzętem, który posiadasz? kadrujesz i robisz pstryk - obsługa kompaktu raczej nie wymaga jakichś tłumaczeń
                              unikaj zbyt silnego nasłonecznienia w ciągu pełni dnia, miej słońce za plecami, no i raczej szukaj dobrze oświetlonych miejsc/ryb, staraj się nie ruszać w momencie robienia fotki (wstrzymaj oddech i nie majtaj pletwami)

Komentarz

• mithil
                                Dopiero zaczyna
                                • 2010
                                • 46

Zamieszczone przez tomfoot
                                jak to jak się obsługuje? zakładam, że umiesz robić zdjęcia sprzętem, który posiadasz? kadrujesz i robisz pstryk - obsługa kompaktu raczej nie wymaga jakichś tłumaczeń
                                unikaj zbyt silnego nasłonecznienia w ciągu pełni dnia, miej słońce za plecami, no i raczej szukaj dobrze oświetlonych miejsc/ryb, staraj się nie ruszać w momencie robienia fotki (wstrzymaj oddech i nie majtaj pletwami)

Moim 60d umiem robić fotki
                                No właśnie o taką odpowiedź mi chodziło Bo byłem ciekaw
                                czy poza spustem migawki i przekręceniem filmu na kolejną klatkę, następnie wycelowaniu i zrobieniu fotki jest jeszcze coś do obsługi w tych jednorazowych.

A wolę się zapytać niż po powrocie i wywołaniu zdjęć przeklinać na siebie ;p

Komentarz

Pracuję...