Łatwiejszy MF w 300D ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • KuchateK
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 4895

Zamieszczone przez piast9
    Gdy masz potwierdzanie ostrości pipkiem to nie ma co kombinować z matówkami, bo po co?
    Uwazaj zebys sie nie przejechal z tym pipkiem Czytalem jak eksplorowalem ten temat, ze niektorym podpiecie bebecha z jednego szkla daje slicznego FF/BF przy innych szklach. To raz. Dwa ze AF mozna rozregulowac/zepsuc albo miec rozregulowany/popsuty. Na kicie 5.6 tego nie widac a podpiecie jasnej stalki pieknie to uwidoczni.

A trzy, to ze optyczne jest szybsze, pewniejsze i precyzyjniejsze jak krecenie, pik, ups, przejechalem, cofamy sie, znowu pik, poprawka, znowu pik. Widac w ktora strone pokrecic, kiedy jestes bardzo blisko i takie tam...

...i nie pika jak nawiedzona komora
    ...

Komentarz

• piast9
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 3267

Zamieszczone przez KuchateK
      Uwazaj zebys sie nie przejechal z tym pipkiem Czytalem jak eksplorowalem ten temat, ze niektorym podpiecie bebecha z jednego szkla daje slicznego FF/BF przy innych szklach. To raz.
      Bo bebechy muszą mówić prawdę o ogniskowej aby ta cała softwarowa korekcja AF działała ok. A gdzie idzie info o max min i aktualnej ogniskowej obiektywu to już wydłubałem z protokołu.

A trzy, to ze optyczne jest szybsze, pewniejsze i precyzyjniejsze jak krecenie, pik, ups, przejechalem, cofamy sie, znowu pik, poprawka, znowu pik. Widac w ktora strone pokrecic, kiedy jestes bardzo blisko i takie tam...
      Myślę, że to kwestia wprawy. Wystarczy odpowiednio wyczuć moment jednego i drugiego piknięcia i potem wyostrzyć pomiędzy nie.

...i nie pika jak nawiedzona komora
      To można pikawę wyłączyć i patrzeć na leda bądź kółeczko na dole.
      650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• KuchateK
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 4895

Nie no... Ja tam tak tylko sie czepiam
        Jak to bedzie dzialac i nie bedzie kosztowac 3x tyle co matowka w katzeyeoptics to sam kupie z checia taka "inteligentna" przejsciowke. Powodzenia.

Chetnych na zakup bedziesz z pewnoscia mial duzo.
        ...

Komentarz

• kami74
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1492

A mam pytanie. Czy przy MF używacie potwierdzenia ostrości czy raczej na oko ostrzycie ?
          5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
          MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Komentarz

• Pszczola
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1760

"Na oko"
            EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• Riccardo
              Uzależniony
              • 2005
              • 691

A moze ktos mi podac wymiary matowki z 350d?
              Pozdrawiam
              Riccardo
              --
              Fuji & Ricoh

Komentarz

• piast9
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 3267

To nie takie proste, bo oprócz prostokąta matówki sa tam jeszcze wypustki przeróżne. Najlepiej sobie ją sam wyjm i pomierz
                650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Riccardo
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 691

Zamieszczone przez piast9
                  To nie takie proste, bo oprócz prostokąta matówki sa tam jeszcze wypustki przeróżne. Najlepiej sobie ją sam wyjm i pomierz
                  No wlasnie chcialbym ja wyjac dopiero jak uda mi sie przerobic jakas zenitowa. Ale trudno, bede musial tak zrobic.
                  Pozdrawiam
                  Riccardo
                  --
                  Fuji & Ricoh

Komentarz

• maurycyj
                    Coś już napisał
                    • 2005
                    • 92

Czy ktoś już zakupił i używał w Polsce matówki Katz Eye bądź Haoda Fu?
                    Z tego co zorientowałem się w sieci to w Polsce kupić tego nie można, a Haoda'y to chyba nigdzie na świeciee...

Pozdrowienia
                    MX

Komentarz

• Riccardo
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 691

Zamieszczone przez maurycyj
                      Czy ktoś już zakupił i używał w Polsce matówki Katz Eye bądź Haoda Fu?
                      Z tego co zorientowałem się w sieci to w Polsce kupić tego nie można, a Haoda'y to chyba nigdzie na świeciee...

Pozdrowienia
                      MX
                      ?????
                      Latest news coverage, email, free stock quotes, live scores and video are just the beginning. Discover more every day at Yahoo!
                      Pozdrawiam
                      Riccardo
                      --
                      Fuji & Ricoh

Komentarz

• maurycyj
                        Coś już napisał
                        • 2005
                        • 92

I owszem, widziałem tą stronę, ale jakoś nie wzbudziła mojego zaufania na tyle, żeby z rozpędu wysyłać tam ca 90USD...
                        Ktoś już tam kupował?

Pozdrowienia
                        MX

Komentarz

• Czarek
                          Coś już napisał
                          • 2004
                          • 94

/konieczne logowanie/ Kient wytwarza matowki z rastrem i z potwierdzeniem ostrości. Narazie do 3550D ale jest też możliwość do innych Canonów dSLR.

Komentarz

• Hipek
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 167

Zamieszczone przez Czarek
                            http://forum.stock-photo.pl/viewtopi...r=asc&start=15
                            /konieczne logowanie/ Kient wytwarza matowki z rastrem i z potwierdzeniem ostrości. Narazie do 3550D ale jest też możliwość do innych Canonów dSLR.
                            A to jakieś nowe body?
                            20D+BGE2, Canon EF 17-40 USM, Canon EF 24-105 USM IS, Canon EF 100-400 USM IS, EX 580

Komentarz

• Parteq
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 1159

Zamieszczone przez Czarek
                              [...] Kient wytwarza matowki z rastrem i z potwierdzeniem ostrości. [...]
                              Ten klient to chyba Andee ?
                              I rowniez jest na tym forum.

Pozdrawiam,
                              Parteq

Portrety | Slubne | Facebook | Warsztaty

Komentarz

• Andee
                                Uzależniony
                                • 2005
                                • 503

Tak ten klient to ja, matowki powinny byc dostepne w najblizszych dniach (sadze ze w granicach 10 dni). Beda one oferowane na poczatek dla Eosow 10D, 20D, 300D i 350D. Pierwsze partie beda skierowane dla posiadaczy 350D bo tych zamowien jest najwiecej.

Standardowa wersja matowki posiada klin i mikropryzmaty, jest identyczna funkcjonalnie z matowkami KatzEye i praktycznie nie odbiega od nich wygladem.

Mozliwe jest zamowienie matowki z liniami podzialu, przymiarami, punktami potwierdzenia ostrosci.

Mam nadzieje ze zainteresowanie pozwoli sie rozrosnac ofercie i bede je sprzedawac rowniez w wersjach dla innych systemow, w tej chwili mam tez zamowienia na matowki do lustrzanek Sigmy, Nikona i Minolty. Spora partia pojedzie do Norwegii bo koledzy z tego kraju sa bardzo nimi zainteresowani.
                                Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Komentarz

Pracuję...