Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • adams_bart
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 19

Zamieszczone przez MMM
    Ta 50-tka 1.4 której dotyczy wątek jest optycznie wyraźnie lepsza niż 50L a kosztuje jakieś śmieszne 1500zł podczas gdy eLka dokładnie 3 razy tyle. Gdyby Sigma miała dobry AF to Canon mógłby sobie swoje 50L wsadzić albo musiałby obniżyć cenę o 80% żeby ktoś to zechciał kupić. Dlatego żadnej licencji Sigma nie dostanie.
    polać mu!!

swoją drogą ciekawe czy to się kiedyś zmieni... zakochałem się w tym szkle, a widzę, że jednak będę musiał zaopatrzyć się w C50/1.8 lub C50/1.4.

A jak to wygląda z tym trafianiem Canonów w ostrość w porównaniu do Sigmy?
    Bo nie chce mi się wierzyć, że Sigma ma procent błędów 50% a Canony 0
    Bo może jednak warto zakupić tą Sigmę....
    Ostatnio edytowany przez adams_bart; 19070.
    5D + GRIP + 50/1.8 + 17-40/4

Komentarz

• Glorf
      Początki nałogu
      • 2005
      • 258

Zakupic moze i tak ale nie inaczej niz przez przetestowanie dokladnie w sklepie - wysylkowo to ja tego nie bardzo widze...

Komentarz

• jotes25
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3609

Jeśli komuś się nie spieszy, może warto zaczekać? Coraz częściej słyszy się o prezentacji następcy Canona 50/1.4.

Komentarz

• Slider
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1052

Zamieszczone przez jotes25
          Coraz częściej słyszy się o prezentacji następcy Canona 50/1.4.
          Gdzie?!:grin: ja albo za słabo szukałem, albo nie doczytałem, albo nie wierzę w mało prawdopodobne plotki..

Komentarz

• jotes25
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3609

Wróble u mnie w karmniku ćwierkają

Komentarz

• Reficul

Zamieszczone przez Glorf
              Zakupic moze i tak ale nie inaczej niz przez przetestowanie dokladnie w sklepie - wysylkowo to ja tego nie bardzo widze...
              Tak tez zrobilem i nie narzekam.

Komentarz

• Sober
                Uzależniony
                • 2008
                • 513

Zamieszczone przez adams_bart
                polać mu!!
                A jak to wygląda z tym trafianiem Canonów w ostrość w porównaniu do Sigmy?
                Bo nie chce mi się wierzyć, że Sigma ma procent błędów 50% a Canony 0
                Bo może jednak warto zakupić tą Sigmę....
                Sam nie testowałem, ale zobacz na ten wątek, wygląda na to że trafianie w cel z większej odległości to ogólny problem canona przy jasnych stałkach (a przynajmniej w serii dwucyfrowej), wygląda na to że dopiero 5D Mk2 i jedynki działają pewnie...

Pytałem już kiedyś, ciekaw jestem czy ktoś testował już tą sigmę z 5D Mk2. Zauważyłem też że sporo zadowolonych użytkowników posiada 40D.

Komentarz

• marfot
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 4605

Zamieszczone przez Sober
                  Sam nie testowałem, ale zobacz na ten wątek, wygląda na to że trafianie w cel z większej odległości to ogólny problem canona przy jasnych stałkach (a przynajmniej w serii dwucyfrowej)...
                  Jakoś nie ma wątków o skopanym AF C35/1,4L czy bardzo popularnego na cropie C85/1,8. Ta Sigma ma kapryśny AF niezależnie czy to Canon czy Nikon.
                  https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                  EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• piast9
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 3267

Zamieszczone przez marfot
                    - wszystkie egz. miały większy lub mniejszy FF (co ciekawe przesuwał się w stronę BF wraz ze zwiększaniem przysłony)
                    Czyli pewnie szkło z dużym focus - shiftem wynikającym z aberracji sferycznej. Zastanawiam się czy właśnie to a nie samo wykonanie AF nie jest przyczyną tych kłopotów.

Sensor AF patrzy przez obiektyw pod takim mniej-więcej kątem, jakby ten był przymknięty do 2,8 albo 5,6 (w zależności od puszki). Zastanawiam się czy czasem focus shift tutaj nie powoduje, że ten pomiar robi się mało wiarygodny. I na przykład wymaga specjalnych korekt za każdym razem w zależności od tego, na jakim otworze robimy zdjęcie.
                    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• airhead
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2495

co to jest "focus shift wynikający z abberacji sferycznej"?
                      Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                      Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• basti78

wg mnie Sigma 50 1.4 to genialne szkło i tu akurat Canon rzeczywiscie moze sie schowac

oczywiscie popieram, ze zakup osobisty albo od razu wysylka do Gdanska na ostrzenie, ale poza tym uwazam ze to naprawde wyrób jakich mało

innych sigm nie bronie, ale tej jak najbardziej ;P

Komentarz

• piast9
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 3267

Zamieszczone przez airhead
                          co to jest "focus shift wynikający z abberacji sferycznej"?

W szkłach z aberracją sferyczną płaszczyzna najlepszej ostrości przesuwa się gdy zmienia się otwór przesłony.
                          650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• MMM
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 4250

Zamieszczone przez piast9
                            I na przykład wymaga specjalnych korekt za każdym razem w zależności od tego, na jakim otworze robimy zdjęcie.
                            To by wymuszało korekcję robioną przez aparat w zależności od ustawionej przysłony, oczywiście jeszcze przed ustawieniem ostrości.
                            Ten ostatni egzemplarz, który miałem zachowywał się jednak inaczej. Przy większych odległościach był po prostu niedokładny, bez wyraźnych tendencji FF/BF. Jedynie z bliska był zawsze FF.
                            Digart

Komentarz

• pan.kolega
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2817

Zamieszczone przez marfot
                              Taki tam cytat:

- wszystkie egz. miały większy lub mniejszy FF (co ciekawe przesuwał się w stronę BF wraz ze zwiększaniem przysłony)
                              A to ci dopiero! W moim modelu Canona autofocus nastawia ostrosc zawsze na pelnym otworze, wiec nie ma roznicy jaka przyslona jest ustawiona. Moze przesuwalo sie tez z kierunkiem wiatru....:rolleyes:
                              I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• marfot
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 4605

Zamieszczone przez pan.kolega
                                A to ci dopiero! W moim modelu Canona autofocus nastawia ostrosc zawsze na pelnym otworze, wiec nie ma roznicy jaka przyslona jest ustawiona. Moze przesuwalo sie tez z kierunkiem wiatru....:rolleyes:
                                Podstawowa słabość Twojego modelu Canona to to że nie jest Nikonem D90, którego dotyczy ten cytat :rolleyes:.
                                Swoją drogą na forum Nikona w wyniku niezłego mordobicia ustalono, że ta Sigma to doskonałe szkło z kapryśnym AF.
                                Ostatnio edytowany przez marfot; 13342.
                                https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                                EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

Pracuję...