Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
... stawiam na Ostrość fotografii czyli jakość fotki na 1 miejscu. ale wiem że to bardziej złożony problem. korci mnie dolozenie 1500 zł na model 70-200 f4 IS .. ale kasa... czy naprawde warto??
Jakosc to nie tylko ostrosc - bardziej zlozony problem jak Piszesz.:-)
Czy dolozyc 1500 pln warto? Musisz sam to ocenic czy dla Ciebie warto - czy masz taka potrzebe. Nasuwa sie jednak tutaj rowniez pytanie - a moze jednak swiatlo i wer. 2.8 w tej samej cenie co 4 is?
Ja posiadam ver.4 bez IS-a, rowniez zadawalem sobie to pytanie czy moze zmienic na 4 z IS? Po analizie doszedlem do wniosku iz jednak dozbieram do wer. 2.8 z IS-em zamiast kupowac 2.8 bez IS lub 4 z IS-em.
Wer. 4 IS jest wg roznych testow troche ostrzejsza niz pozostale, lecz az takiej tragedii chyba nie ma. Mam teraz wer. 4 bez IS i jest to bardzo dobre szklo - ma rowniez dobra cene.
IMHO reasumujac jesli nie mozesz wydac za duzo, to bierz 4 bez IS-a, jesli zas wazne dla ciebie jest swiatlo to rozwaz 2.8. lub jesli widzisz iz IS bedzie dla Ciebie wazny to 4 IS.
U mnie wyszlo ze nie bede zmienial na 4 IS ale u Ciebie moze wynik byc inny i tez dobry.
Tutaj nie ma jednego tego najlepszego rozwiazania - kazdy musi sam ocenic potrzeby i ich "zaspokojenie"/koszty.
Ja tylko dodam, bo również się zastanawiałem nad różnymi szkłami 70-200. Wyszło na to że kupiłem (w USA i będę go mieć dopiero w sierpniu) Canona 70-200 f/4, a jak mi nie wystarczy światła czy będzie brakować IS to wtedy się pomyśli nad wersją 2.8 albo 4 z IS albo 2.8 IS (pewnie ta najlepsza )
No to teraz to mamy sposrod 4 modeli jeden "kryształowy". W tej sytuacji pozostale 3 modele nie maja szans
Na serio to ciekaw jestem jak ma sie rzeczywiscie zastosowanie krysztalu zamiast UD w sensie jakosci?
(Krysztal to chyba tez szklo? )
Oba f/4 sa krysztalowe. Maja 1 x CaF2 i 2 x UD. Oba f/2.8 maja 4 x UD.
Krysztal nie jest szklem, bo krysztal ma uporzadkowana siec atomow, a szklo ma chaos, czyli ma "strukture" cieczy. Chodzi tu o prawdziwy krysztal w sensie fizycznym, a nie "krysztal" z ktorego robi sie wazy, dzbanki i kieliszki, i ktory jest oczywiscie szklem.
Optycznie CaF2 jest pod kazdym wzgledem lepszy niz jakiekolwiek szklo.
Jesli chodzi o IS to oczywiscie kazdy madrala sadzi, ze dodatkowe soczewki IS musza pogorszyc jakosc. W rzeczywistosci wcale tak nie musi byc i nie jest . Dodatkowe soczewki IS mozna zatrudnic do skorygowania resztek aberracji i poprawic jakosc. Zakladam, ze tak sie wlasnie robi.
Ostatnio edytowany przez pan.kolega; 16861.
Powód: Automerged Doublepost
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
(.....)
i im intensywniej bedziesz myslal, tym twoje szklo bedzie bardziej "jasnialo", tak ;-) :-P
Oj będzie . Natomiast jeśli to ma być tylko użytek własny może jakaś sporadyczna imprezka to ja bym sobie wersje 2,8 odpuścił - głównie ze względu na ciężar i wymiary. Oba F4 dają tak ładny obrazek, że nie tu bym szukał limitu.
Co do Tamrona - ostrość tego szkła jest imponująca, lekkość w stosunku do światła też, a myślę że i ten AF da się w większości warunków opanować. Generalnie to nie ma lekko . A no i najważniejsze - jest czarny .
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Zatem nasuwa sie pytanie dlaczego w szklach 2.8 (z/bez IS-a) nie ma CaF2 jesli jest to duzo lepsze.
Chyba dlatego, ze aberracja chromatyczna nie jest glownym problemem w obiektywach krotkich, nawet jasnych, wiec mozna sie obejsc bez CaF2. Soczewki z CaF2 drogo (dlugo) sie szlifuje, trudno sie powleka warstwami antyodblaskowymi, i na dodatek maja gorsze wlasnosci mechaniczne niz szklo. W zasadzie CaF2 stosuje sie tylko w tele (np. w EF 1200 jest jedna wielka jak talerz, pewnie kosztuje tyle co maly samochod) (i w mikroskopach) ( i w lornetkach/teleskopach). Tak samo z UD. U Canona chyba tylko EF 24 f/1.4 jest wyjatkiem i tez ma UD. W jasnych szerokokatnych szklach potrzebne sa raczej precyzyjne soczewki asferyczne.
Jezeli chodzi Ci konkretnie o 70-200 f/2.8 to chyba tak jak juz pisalem: cena CaF2 zalezy silnie od srednicy, bo ten krysztal trzeba hodowac; jest taniej uzyc 2xUD a efekt moze byc podobny, a nawet cos dodatkowo mozna polepszyc dwoma - z wyjatkiem wagi.
Matko..To juz sie mozna ubezpieczyc na wypadek narodzin dziecka??? Hehehe.. Dobre
hehe, "ubezpieczyc od narodzin dziecka" - to zabrzmialo jak jakas choroba czy kalectwo :wink:
a tak na serio, to mamy taki zakres ubezpieczenia w zakladzie pracy ktore obejmuje i takie wydarzenia - takie dodatkowe becikowe :-)
Zamieszczone przez DonBolano
A ja na dniach wybieram sie do Towers'a i bede kupował 4IS lub 2,8.. Ciagle nie wiem :P
nie zazdroszcze Ci - ja sie ciesze ze zdecydowana wiekszosc podobnych dylematów juz za mna :wink:
w razie czego rzuc moneta - tak czy inaczej wrocisz ze swietnym szklem
Chyba jednak wezme 70-200/4 IS - lzejszy, ostrejszy na dluzszym koncu i nowoczesniejszy A za roznice w cenie kupie moze filtry albo lepszy plecak, bo jeszcze nie wiem, czy się do mojego zmiesci
Komentarz