Canon 70-200 mm f/4.0L EF IS USM

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marekk_ok
    Uzależniony
    • 2007
    • 821

Zamieszczone przez Khan
    ... stawiam na Ostrość fotografii czyli jakość fotki na 1 miejscu. ale wiem że to bardziej złożony problem. korci mnie dolozenie 1500 zł na model 70-200 f4 IS .. ale kasa... czy naprawde warto??
    Jakosc to nie tylko ostrosc - bardziej zlozony problem jak Piszesz.:-)
    Czy dolozyc 1500 pln warto? Musisz sam to ocenic czy dla Ciebie warto - czy masz taka potrzebe. Nasuwa sie jednak tutaj rowniez pytanie - a moze jednak swiatlo i wer. 2.8 w tej samej cenie co 4 is?

Ja posiadam ver.4 bez IS-a, rowniez zadawalem sobie to pytanie czy moze zmienic na 4 z IS? Po analizie doszedlem do wniosku iz jednak dozbieram do wer. 2.8 z IS-em zamiast kupowac 2.8 bez IS lub 4 z IS-em.
    Wer. 4 IS jest wg roznych testow troche ostrzejsza niz pozostale, lecz az takiej tragedii chyba nie ma. Mam teraz wer. 4 bez IS i jest to bardzo dobre szklo - ma rowniez dobra cene.
    IMHO reasumujac jesli nie mozesz wydac za duzo, to bierz 4 bez IS-a, jesli zas wazne dla ciebie jest swiatlo to rozwaz 2.8. lub jesli widzisz iz IS bedzie dla Ciebie wazny to 4 IS.
    U mnie wyszlo ze nie bede zmienial na 4 IS ale u Ciebie moze wynik byc inny i tez dobry.
    Tutaj nie ma jednego tego najlepszego rozwiazania - kazdy musi sam ocenic potrzeby i ich "zaspokojenie"/koszty.

Komentarz

• Alzail
      Uzależniony
      • 2005
      • 574

Ja tylko dodam, bo również się zastanawiałem nad różnymi szkłami 70-200. Wyszło na to że kupiłem (w USA i będę go mieć dopiero w sierpniu) Canona 70-200 f/4, a jak mi nie wystarczy światła czy będzie brakować IS to wtedy się pomyśli nad wersją 2.8 albo 4 z IS albo 2.8 IS (pewnie ta najlepsza )
      350D

Komentarz

• Kubak82
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2348

Zamieszczone przez Alzail
        a jak mi nie wystarczy światła czy będzie brakować IS
        ale takie rzeczy mozna zwykle przewidziec.. na kupowaniu i odsprzedawaniu szkiel trudno nie stracic, dlatego warto kupic raz a dobrze ..

Zamieszczone przez Alzail
        wtedy się pomyśli nad wersją 2.8 albo 4 z IS albo 2.8 IS (pewnie ta najlepsza )
        i im intensywniej bedziesz myslal, tym twoje szklo bedzie bardziej "jasnialo", tak ;-) :-P

Komentarz

• Alzail
          Uzależniony
          • 2005
          • 574

Zamieszczone przez Kubak82
          ale takie rzeczy mozna zwykle przewidziec.. na kupowaniu i odsprzedawaniu szkiel trudno nie stracic, dlatego warto kupic raz a dobrze ..
          Myślę że nic nie stracę ewentualnie na odsprzedaniu wersji f/4 gdyż kupiłem ją za około 1300zł.

i im intensywniej bedziesz myslal, tym twoje szklo bedzie bardziej "jasnialo", tak ;-) :-P
          to w plecaku czy to które się zamierza kupić ?
          350D

Komentarz

• pan.kolega
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2817

Zamieszczone przez marekk_ok
            No to teraz to mamy sposrod 4 modeli jeden "kryształowy". W tej sytuacji pozostale 3 modele nie maja szans
            Na serio to ciekaw jestem jak ma sie rzeczywiscie zastosowanie krysztalu zamiast UD w sensie jakosci?
            (Krysztal to chyba tez szklo? )
            Oba f/4 sa krysztalowe. Maja 1 x CaF2 i 2 x UD. Oba f/2.8 maja 4 x UD.

Krysztal nie jest szklem, bo krysztal ma uporzadkowana siec atomow, a szklo ma chaos, czyli ma "strukture" cieczy. Chodzi tu o prawdziwy krysztal w sensie fizycznym, a nie "krysztal" z ktorego robi sie wazy, dzbanki i kieliszki, i ktory jest oczywiscie szklem.

Optycznie CaF2 jest pod kazdym wzgledem lepszy niz jakiekolwiek szklo.

Jesli chodzi o IS to oczywiscie kazdy madrala sadzi, ze dodatkowe soczewki IS musza pogorszyc jakosc. W rzeczywistosci wcale tak nie musi byc i nie jest . Dodatkowe soczewki IS mozna zatrudnic do skorygowania resztek aberracji i poprawic jakosc. Zakladam, ze tak sie wlasnie robi.
            Ostatnio edytowany przez pan.kolega; 16861. Powód: Automerged Doublepost
            I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18793

(.....)
              Oj będzie . Natomiast jeśli to ma być tylko użytek własny może jakaś sporadyczna imprezka to ja bym sobie wersje 2,8 odpuścił - głównie ze względu na ciężar i wymiary. Oba F4 dają tak ładny obrazek, że nie tu bym szukał limitu.
              Co do Tamrona - ostrość tego szkła jest imponująca, lekkość w stosunku do światła też, a myślę że i ten AF da się w większości warunków opanować. Generalnie to nie ma lekko . A no i najważniejsze - jest czarny .
              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
              Kapitan Wagner

Komentarz

• marekk_ok
                Uzależniony
                • 2007
                • 821

Zamieszczone przez pan.kolega
                Oba f/4 sa krysztalowe. Maja 1 x CaF2 i 2 x UD. Oba f/2.8 maja 4 x UD.

Optycznie CaF2 jest pod kazdym wzgledem lepszy niz jakiekolwiek szklo.

.
                Zatem nasuwa sie pytanie dlaczego w szklach 2.8 (z/bez IS-a) nie ma CaF2 jesli jest to duzo lepsze.

Komentarz

• pan.kolega
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2817

Zamieszczone przez marekk_ok
                  Zatem nasuwa sie pytanie dlaczego w szklach 2.8 (z/bez IS-a) nie ma CaF2 jesli jest to duzo lepsze.
                  Chyba dlatego, ze aberracja chromatyczna nie jest glownym problemem w obiektywach krotkich, nawet jasnych, wiec mozna sie obejsc bez CaF2. Soczewki z CaF2 drogo (dlugo) sie szlifuje, trudno sie powleka warstwami antyodblaskowymi, i na dodatek maja gorsze wlasnosci mechaniczne niz szklo. W zasadzie CaF2 stosuje sie tylko w tele (np. w EF 1200 jest jedna wielka jak talerz, pewnie kosztuje tyle co maly samochod) (i w mikroskopach) ( i w lornetkach/teleskopach). Tak samo z UD. U Canona chyba tylko EF 24 f/1.4 jest wyjatkiem i tez ma UD. W jasnych szerokokatnych szklach potrzebne sa raczej precyzyjne soczewki asferyczne.

Jezeli chodzi Ci konkretnie o 70-200 f/2.8 to chyba tak jak juz pisalem: cena CaF2 zalezy silnie od srednicy, bo ten krysztal trzeba hodowac; jest taniej uzyc 2xUD a efekt moze byc podobny, a nawet cos dodatkowo mozna polepszyc dwoma - z wyjatkiem wagi.
                  Ostatnio edytowany przez pan.kolega; 16861.
                  I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• DonBolano
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 331

becikowe jak becikowe - dobrze jest sie tez ubezpieczyc np. w PZU (najlepiej siebie i zone) bo przy urodzeniu dziecka to dodatkowe 1,5 tys na osobe

potwierdzam - bardzo zacne szkielko :-) !! w gorach (dla mnie) niezastapione :-)

ps. przesylka od Towersa z 70-200 IS wlasnie dotarla - zabawe czas zaczac
                    Matko..To juz sie mozna ubezpieczyc na wypadek narodzin dziecka??? Hehehe.. Dobre

A ja na dniach wybieram sie do Towers'a i bede kupował 4IS lub 2,8.. Ciagle nie wiem :P
                    Na świat spoglądam przez armatę...

Komentarz

• Kubak82
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2348

Zamieszczone przez DonBolano
                      Matko..To juz sie mozna ubezpieczyc na wypadek narodzin dziecka??? Hehehe.. Dobre
                      hehe, "ubezpieczyc od narodzin dziecka" - to zabrzmialo jak jakas choroba czy kalectwo :wink:
                      a tak na serio, to mamy taki zakres ubezpieczenia w zakladzie pracy ktore obejmuje i takie wydarzenia - takie dodatkowe becikowe :-)

Zamieszczone przez DonBolano
                      A ja na dniach wybieram sie do Towers'a i bede kupował 4IS lub 2,8.. Ciagle nie wiem :P
                      nie zazdroszcze Ci - ja sie ciesze ze zdecydowana wiekszosc podobnych dylematów juz za mna :wink:

w razie czego rzuc moneta - tak czy inaczej wrocisz ze swietnym szklem

Komentarz

• DonBolano
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 331

Chyba jednak wezme 70-200/4 IS - lzejszy, ostrejszy na dluzszym koncu i nowoczesniejszy A za roznice w cenie kupie moze filtry albo lepszy plecak, bo jeszcze nie wiem, czy się do mojego zmiesci
                        Na świat spoglądam przez armatę...

Komentarz

Pracuję...