kit usm czy niekoniecznie?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Il fuoco
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1025

oczywiście że nie każdy bebop. ja też poleciałem na balkon hehehe ale mimo wszystko utrzymuję moje zdanie że obiektyw KIT to jedna z gorszych rzeczy nie licząc wszelkiej maści tanich tamronów jaka spotyka ludzi kupujących sprzęt za 3 koła i więcej a dawniej ponad 5 koła.
    | yyy...zdjęcia poszedłem robić... |

Komentarz

• Czacha
      fotograf
      • 2004
      • 4868

chrzanisz il fuoco, ze tak brzydko powiem. tobie trafil sie byc moze kiepski obiektyw - ogolnie kitowi niczego w zasadzie zarzucic sie nie da, poza moze "jakoscia wykonania". rysuje lepiej niz kosztuje.. a ze masz pecha..
      https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• bebop
        Uzależniony
        • 2005
        • 755

Zamieszczone przez Il fuoco
        oczywiście że nie każdy bebop. ja też poleciałem na balkon hehehe ale mimo wszystko utrzymuję moje zdanie że obiektyw KIT to jedna z gorszych rzeczy nie licząc wszelkiej maści tanich tamronów jaka spotyka ludzi kupujących sprzęt za 3 koła i więcej a dawniej ponad 5 koła.
        Il fuoco, z rzeczy brakujących kitowi czy raczej plusów ujemnych to:
        - osłona przeciwsłoneczna dobra. w zestawie nie dają a ja niestety dokupiłem jakąś uniwersalną i żałuję. niestety nie jest to obiektyw, w których chciałbym mocno inwestować, więc może ktoś doradzi osłonę niewinietującą?
        - brak FTM. kto używał jakiś USM Canona ten wie. wygodna rzecz.
        - zakres podstawowy. ten drugi kit czyli 17-85 wygląda lepiej (w sensie ogniskowych).
        - bagnet jest plastikowy, podobnie jak reszta. nie sprawia to wrażenia mega solidności. plusem dodatnim jest waga - z trabantem jest praktycznie nieodczuwalny.

to o czym piszesz to jest Twoje wyłącznie prywatne zdanie oparte jak rozumiem na rozlicznych doświadczeniach. mam wrażenie że nadal ten obiektyw Cię przerasta, tylko go nadal nie odkryłeś (w sensie obsługi i przesłon). resztę już Ci napisali inni.
        gra i buczy bebop

Komentarz

• Paweł
          Bywalec
          • 2004
          • 209

Różnice pomiędzy egzemplarzami są dosyć duże-kitowy jaki miałem przy 300D był porównywalny z 50/1,8 natomiast obecny kit z 350D jest niestety znacząco słabszy od poprzednika.
          Czasami się zastanawiam czy nie odkupić 300D dla tego właśnie obiektywu hehehe
          http://pawelkupczak.pl/

Komentarz

• Il fuoco
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1025

może bez przesady. przerastać mnie już nie przerasta, robię fotki też na m42 więc umiem sobie poradzić. może faktycznie trafiłem na naprawdę zły egzemplarz. teraz mam v II usm, jest lepiej niż poprzedni ale dzisiaj jak zobaczyłem zdjęcia robione wczoraj to mnie się odechciało wogóle KITa podpinać.mydełko fa normalnie.

Komentarz

• Andee
              Uzależniony
              • 2005
              • 503

To jest jedna z pierwszych moich fotek, wogole wiec z KIT'a tez. Widac na niej bledy techniczne, nie wady obiektywu, bo tych (przynajmniej w wiekszosci) dzisiaj bym nie zrobil ale efekt wg mnie rekompensuje te wady i mnie w zupelnosci wystarcza...

Fotka zostala zrobiona jedynie przy wykorzystaniu filtra SkyGlow, obiektyw KIT, 350D, tylko zmniejszenie i delikatne wyostrzenie po zmniejszeniu.

Ostatnio edytowany przez Andee; 2865.
              Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Komentarz

• Czacha
                fotograf
                • 2004
                • 4868

to wyostrzenie nie jest delikatne..
                https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• jacam
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 202

może bez przesady. przerastać mnie już nie przerasta, robię fotki też na m42 więc umiem sobie poradzić. może faktycznie trafiłem na naprawdę zły egzemplarz. teraz mam v II usm, jest lepiej niż poprzedni ale dzisiaj jak zobaczyłem zdjęcia robione wczoraj to mnie się odechciało wogóle KITa podpinać.mydełko fa normalnie.
                  a Ty dalej uparcie swoje,
                  http://www.jac0m.netlook.pl/wfoto/th...ls.php?album=1,
                  tu są moje pierwsze byle jakie fotki z eosa+kit, wyjątek stanowi 1 zdjęcie zrobione 50tką
                  canon | tylko zdjęcia pamiątkowe

Komentarz

• mxw
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2315

Zamieszczone przez jacam
                    a Ty dalej uparcie swoje,
                    http://www.jac0m.netlook.pl/wfoto/th...ls.php?album=1,
                    tu są moje pierwsze byle jakie fotki z eosa+kit, wyjątek stanowi 1 zdjęcie zrobione 50tką
                    fajne fotki, aż zachęcają do kupienia kita 8)
                    nad czym ciągle się zastanawiam................................
                    pozdro.,
                    m.

Komentarz

• bebop
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 755

sprzedaj kita i kup stałkę canona 50/1_8- dokładnie tak jak radziłeś. po co Ci kit do kitu
                      gra i buczy bebop

Komentarz

• jacam
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 202

Zamieszczone przez mxw
                        fajne fotki, aż zachęcają do kupienia kita 8)
                        nad czym ciągle się zastanawiam................................
                        w tym zakresie ogniskowych, w tej cenie raczej ciężko cokolwiek sensownego kupić, IMHO warto go mieć jeśli nie stać Cię na jakąś alternatywę.
                        a tu jeszcze raz kit w akcji:

Komentarz

• mxw
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 2315

Zamieszczone przez jacam
                          w tym zakresie ogniskowych, w tej cenie raczej ciężko cokolwiek sensownego kupić, IMHO warto go mieć jeśli nie stać Cię na jakąś alternatywę.
                          znów fajne foto

widzę, że masz też tamrona 28-70 f/2.8 - jak często masz problem z wyborem pomiędzy nim a kitem? jak dobrze ta para "koegzystuje"? bo mam canona 28-105 i stąd to ciągłe zastanawianie się, czy jest sens dokupywać kita... a 17-40 na razie nie kupię ;-)
                          pozdro.,
                          m.

Komentarz

• jacam
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 202

Zamieszczone przez mxw
                            znów fajne foto
                            wiekszość zdjęć w mojej galerii wykonana jest kitem 8), cześć nawet kompaktem G5
                            Zamieszczone przez mxw
                            widzę, że masz też tamrona 28-70 f/2.8 - jak często masz problem z wyborem pomiędzy nim a kitem? jak dobrze ta para "koegzystuje"? bo mam canona 28-105 i stąd to ciągłe zastanawianie się, czy jest sens dokupywać kita... a 17-40 na razie nie kupię
                            tamrona ma od ok 2 tygodni, na razie to podstawowy obiektyw, a kita zakładam tylko jeśli brakuje mi ogniskowej (np. w pomieszczeniach). Kiedy jeszcze będę używał kita czas pokaże

Komentarz

• Il fuoco
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1025

i to właśnie robię. kupuję 50mm 1.8 canona, do tego 17-40 i jest lux w tym zakresie.

Komentarz

• gawryl
                                Uzależniony
                                • 2004
                                • 810

Il fuoco bzdury pisze... dobrze skwitowal to Czacha piszac, ze trafil na padniety egzemlarz :/
                                ja swoim kitem nawet makra strzelam

i o ile przypominam sobie wypowiedz Tomka Golinskiego, co na jednym z airshow podpial (na chwile) 17-40/f4 to teraz nie moze odroznic tych fot od wykonanych kitem - zreszta sami go spytajcie

Edit: aktualizacja linka
                                Ostatnio edytowany przez gawryl; 438.
                                350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Komentarz

Pracuję...