Każda puszka canona z IS

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • michalab
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1580

Zamieszczone przez Kolekcjoner
    Chodzi o to co napisał Thunder, że widzimy jej działanie w wizjerze.
    Dla osób mających chorobę morską to może być problem. Ja nie ma więc nie wiem, ale wypowiedź którą czytałem była całkiem serio.

Druga rzecz to wspomaganie działania AF-a przez ułatwienie wycelowania punktem nastawiania ostrości na obiekt.
    Zgoda.

Po za tym nie wiadomo jak będzie wyglądała stabilizacja matrycowa przy FF-ie?? Zobaczymy.
    Będzie, będzie. Chodzi Ci o to, że pole widzenia obiektywu musi być większe?
    1. Granica pola krycia nie jest ostra tylko jest dość płynną winietą
    2. Matryca poza obszarem FF nie będzie przez cały czas naświetlania
    Więc sądzę, że ewentualna winieta wynikająca ze stabilizacji będzie nie do zauważenia, ewentualnie trzeba będzie obciąć może 2% liniowo w szczególnych przypadkach[/QUOTE]

BTW: nie zapomianajmy też, że wciąż jest liczna rzesza osób fotografujących analogiem .
    Myślę, że zarówno Canon i Nikon nie dbają o nich bardziej jak o tych co używają np. manualnych szkieł z cyfrą. A tych drugich będzie niedługo więcej, o ile jeszcze nie jest.

Generalnie wiem, że IS w obiektywie ma zalety, ale w matrycy też ma.
    Zapraszam

Komentarz

• Kolekcjoner
      Obertroll
      • 2006
      • 18793

Zamieszczone przez michalab
      (...)
      ... ale w matrycy też ma.
      A kto pisze, że nie ma? Polemizujesz sam ze sobą.
      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
      Kapitan Wagner

Komentarz

• P72
        Coś już napisał
        • 2006
        • 91

mam możliwość pracy na codzień z oboma rodzajami stabilizacji i moja subiektywna ocena jest taka, iż nieznacznie skuteczniejsza jest matrycowa. Wiele razy porównywałem tą samą ogniskową, to samo światło i większy procent ostrych zdjęć wychodził z udziałem matrycowej stabilizacji.
        Pomysł stabilizacji matrycy, jest zdecydowanie tańszy w realizacji, co za tym idzie, tańszy jest rozwój tej technologii. Dlatego prawdopodobnie ma większą przyszłość przed sobą.
        , EF 24-105 f/4 L, EF 35 f/1.4 L, EF 70-200 f/2.8 IS L, EF 85 f/1.2 L II, EF 300 f/4 IS L, 580 EX II , DA 12-24 f/4, DA 18-55, F 35-80, DA 40 f/2.8 Limited, DFA 50 f/2.8 macro, DFA 100 f/2.8 macro, AF-540FGZ, Zeiss Planar 85 f/1.4, Tamron 70-300, Exakta 80-200, Takumar-A 2x TC

Komentarz

• m_o_b_y
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1095

Nie o to chodzi że jest bardziej wydajna (choć w przypadku bardzo długich szkieł ze stabilizacją w korpusie może byc różnie). Chodzi o to co napisał Thunder, że widzimy jej działanie w wizjerze. Druga rzecz to wspomaganie działania AF-a przez ułatwienie wycelowania punktem nastawiania ostrości na obiekt.
          Dla mnie szczególnie ta druga zaleta wydaje się bardzo przydatna, bo tego nie zastąpi oparcie się o ścianę.
          Pozdrówka
          m_o_b_y
          --------------------------------------------------------

Komentarz

• MacGyver
            Cenzor
            • 2006
            • 7043

Dla mnie to oznacza, tyle że Canonowi i Nikonowi się nie opłaca, bo wypuścili mnóstwo szkieł ze stabilizacją, zanim pojawiła się stabilizacja w matrycy.
            Jest to jakiś argument, ale zwróć uwagę ze Canon wprowadził specjalnie dwa nowe szkiełka (18-55 IS i 55-250 IS) aby uniknąć stabilizowania matrycy w 450D.
            Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• deejay24h
              Bywalec
              • 2007
              • 168

Miałem stabilizacje w minolcie A1 wszystko było ok do czasu jak sie to ustrojstwo nie posypało i 650zł w plecy a aparat wart teraz jakies 800-900?
              wrrr.
              Canon. skromnie: http://www.gregfoto.pl/gallery

Komentarz

• ewg
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1079

Dla osób mających chorobę morską to może być problem.
                Kupię oryginalny Aviomarin-IS Canona! Czy warto przepłacać za podróbki typu statyw?

Komentarz

• Enriquez
                  • 2007
                  • 9

Stabilizacja obrazu - proste jak drut

Szukałem szukaczką i nie znalazłem tu czegoś podobnego. Nie uważacie, że pomysł całkiem fajny?

Komentarz

• deejay24h
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 168

to zle szukałes
                    Canon. skromnie: http://www.gregfoto.pl/gallery

Komentarz

Pracuję...