jaka L-ka 24-70 czy 24 105

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

Zamieszczone przez axor
    Cechy, które przemawiają za 24-70 to : światło 2,8, solidniejsza konstrukcja
    Konstrukcja obydwu jest taka sama - czarna, solidna, uszczelniania eLka. 24-70 jest tylko ciezszy ze wzgledu na swiatlo ale o 24-105 wcale bym nie powiedzial ze jest mniej solidny.

Mam pytanie do użytkowników 24-105, czy jakość zdjęć przy 24 mm nie jest aby tak odstająca od normy, jak przy 17 (w 17-85), bo stosować zakres od około 30 było by już trochę cienko jak na uniwersal zoom ;-) przy cropie.
    17-85 to nie L- mial prawo nie byc doskonaly . 24-105 nie ma zadnych problemow przy 24mm.

Komentarz

• bubootus
      • 2006
      • 5

Hej Vitez, widzę że jesteś zadowolony ze swojego sprzętu idę w Twoje ślady. Przekonała mnie większa uniwersalność 105-ki i waga bo też często jeżdzę w góry na szlak a u siebie robię kilometry na plenerach. A skoro optyka jest porównywalna ( z wyjątkiem 2.8) to są dla mnie wystarczajace argumenty.
      Póki co portrety mnie nie ciągną a jeśli nawet kiedyś dobiorę jakąś stałkę.

Dziękuję wszystkim za podzielenie się swoim doświadzeniem, życzę odjazdowych fotek.
      30 D

Komentarz

• gietrzy
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 5727

Zamieszczone przez bubootus
        Przekonała mnie większa uniwersalność 105-ki i waga
        Póki co portrety mnie nie ciągną a jeśli nawet kiedyś dobiorę jakąś stałkę.
        Dokładnie też mam taki plan: nabyć 24-105; 70-200/4 w IS'ie. Do tego wybrane, jasne eLki.
        the silence is deafening

Komentarz

• Niedzwiedz
          Uzależniony
          • 2004
          • 578

Vitez nie chodzi o kase czy stac czy nie ale o zastosowanie do jakis konkretnych celow
          www.mariuszspruch.pl - fotografie ślubne
          www.mariuszspruch.blogspot.com - fotoblog

Komentarz

• slawi_3000
            Uzależniony
            • 2006
            • 568

Zamieszczone przez alx_80
            2,8 vs 4 to jedyna istotna roznica na korzysc 24-70
            http://www.pbase.com/lemonbase/image/54787437

Komentarz

• MARANTZ
              Uzależniony
              • 2005
              • 928

24-105 L na FF to bardzo uniwersalny obiektyw i do tego solidny optycznie. Wada taka, że na pełnej klatce to by się przydały filtry w wersji slim i tyle. Solidność mechaniczną ma 24-70, światło też tam lepsze, ale za nic bym nie zamienił swojej L-ki bo częściej korzystam z IS-a. A jak potrzebuję światła i milimetrowej głębi to tylko stałka. Mając 50/1.4 potrzebuję do szczęścia jeszcze tylko 85/1.8 i już wszystko będzie ok. Szerokie kąty i tak się robi przy większych domknięciach niż 2.8 i wtedy stabilizacja bardzo się przydaje.
              FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

• gwozdzt
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 5780

Zamieszczone przez MARANTZ
                24-105 L na FF to bardzo uniwersalny obiektyw i do tego solidny optycznie. Wada taka, że na pełnej klatce to by się przydały filtry w wersji slim i tyle...
                Mnie się nasuwa na myśl jeszcze jedna wada: przy zmianie ogniskowej wyjeżdża mu tubus. W 24-70 zresztą też, tylko odwrotnie do ogniskowej.
                Przydałby się jakiś standadowy zoom o konstrukcji całkowicie zamkniętej (tak jak 17-40L czy 70-200L). Mogłoby to mieć nawet mniejszy zakres, np. 35-70/4L, a za to bardziej kompaktowe rozmiary (np. filter 67mm), zwartą konstrukcję i cenę około 2,5 tys. Myślę, że takie szkiełko znalazłoby całkiem sporo nabywców. Co o tym sądzicie?
                Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Pikczer
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 2578

Zamieszczone przez gwozdzt
                  Mnie się nasuwa na myśl jeszcze jedna wada...
                  Co o tym sądzicie?
                  Ja np. sadze, ze fajnie, gdyby wypuscili nieduze, solidnej budowy o stalym swietle f2.8 i bez wyjezdzajacego tubusa o ogniskowej 17-135L :wink: ale to chyba niemozliwe

Komentarz

• gwozdzt
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 5780

Zamieszczone przez Pikczer
                    Ja np. sadze, ze fajnie, gdyby wypuscili nieduze, solidnej budowy o stalym swietle f2.8 i bez wyjezdzajacego tubusa o ogniskowej 17-135L :wink: ale to chyba niemozliwe
                    OK, tyle tylko, że to co mnie się w glowie urodziło akurat jest możliwe (fizycznie). Wystarczyłoby trochę przekonstruować stareńki 35-70/3,5-4,5 (któremu bardzo niewiele wyjeżdża tubus), wsadzić do nieco większej obudowy, dodać napęd USM.
                    A nabywców widziałbym w osobach posiadających 17-40/4L i 70-200/4L, które nie mają/nie chcą wydawać 4 i więcej tys. na uzupełnienie średniego zakresu i często używają w tym właśnie zakresie Tamrona 28-75.
                    Gdyby był taki 35-70/4L o właściwościach i cenie 17-40 czy 70-200 i gabarytach Tamrona to myślę, że sporo chetnych by się na to znalazło. Musiałoby to być oczywiście przyzwoite od pełnej dziury i posiadać bezbłędny AF.
                    Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
                    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Pikczer
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2578

OK, tyle tylko, że to co mnie się w glowie urodziło akurat jest możliwe (fizycznie). Wystarczyłoby trochę przekonstruować stareńki 35-70/3,5-4,5 (któremu bardzo niewiele wyjeżdża tubus), wsadzić do nieco większej obudowy, dodać napęd USM.
                      A nabywców widziałbym w osobach posiadających 17-40/4L i 70-200/4L, które nie mają/nie chcą wydawać 4 i więcej tys. na uzupełnienie średniego zakresu i często używają w tym właśnie zakresie Tamrona 28-75.
                      Gdyby był taki 35-70/4L o właściwościach i cenie 17-40 czy 70-200 i gabarytach Tamrona to myślę, że sporo chetnych by się na to znalazło. Musiałoby to być oczywiście przyzwoite od pełnej dziury i posiadać bezbłędny AF.
                      Tak, tylko czy Canon widzi w tym interes?

Komentarz

• slawi_3000
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 568

myślę, że sporo chetnych by się na to znalazło.
                        Hm, nie jestem pewien. Na 17-40 dominuje ogniskowa 22-24, na 24-70 50mm. Dominanta 40-70? 60mm? Co to takiego?
                        Mam 2 zoomy o stałej długości. W 24-70 nie patrzę, czy się wysuwa. Nawet ta cholerna waga mi już nie przeszkadza. Bo widzę efekty i doceniam zakres.
                        Na FF pewnie nie byłoby lepiej.
                        Wydaje mi się, że Canon ma dość fajną politykę obiektywową :-D

Komentarz

• axor
                          Coś już napisał
                          • 2006
                          • 59

Zamieszczone przez Vitez
                          Konstrukcja obydwu jest taka sama - czarna, solidna, uszczelniania eLka. 24-70 jest tylko ciezszy ze wzgledu na swiatlo ale o 24-105 wcale bym nie powiedzial ze jest mniej solidny.

17-85 to nie L- mial prawo nie byc doskonaly . 24-105 nie ma zadnych problemow przy 24mm.
                          Pewnie masz rację bo widzę że sam używasz, napisałem że 24-70 ma slidniejszą konstrukcję, bo takie były moje wrażenia z pierwszego kontaktu z tymi szkłami.
                          24-70 porównałbym do czołgu, natomiast 24-105 do Hummera ;-)

... dzięki za dodatkowe info, ja już dokonałem wyboru i 24-105 jedzie z Niemiec :-)
                          Ostatnio edytowany przez axor; 5873.
                          Canon 5 / EF 50 F1.4 / EF 85 F1.8 / EF 17-40 F4 / EF 24-105 F4 IS USM /EF 70-200 F4 / 580EX / RS-80N3 / Transmitter ST-E2 / Manfrotto 055 ProB + 329-RC4 / Filry B+W / Lampy Studyjne Marko Flash /

Komentarz

• Kolekcjoner
                            Obertroll
                            • 2006
                            • 18793

(...)
                            Przydałby się jakiś standadowy zoom o konstrukcji całkowicie zamkniętej (tak jak 17-40L czy 70-200L). Mogłoby to mieć nawet mniejszy zakres, np. 35-70/4L, a za to bardziej kompaktowe rozmiary (np. filter 67mm), zwartą konstrukcję i cenę około 2,5 tys. Myślę, że takie szkiełko znalazłoby całkiem sporo nabywców. Co o tym sądzicie?
                            Gdyby coś takiego wypuścili kupiłbym od strzału. Pytanie tylko które niestety w canonie sobie pewnie co chwilę zadają - "Tylko co ja z tego będę miał?" . Ale może zrobią szczególnie wtedy gdy wejdą tańsze korpusy z FF.
                            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                            Kapitan Wagner

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

Zamieszczone przez Niedzwiedz
                              Vitez nie chodzi o kase czy stac czy nie ale o zastosowanie do jakis konkretnych celow
                              Obydwa to uniwersalne zoomy (nie trzeba miec zadeklarowanych celow fotografowania) i by chciec kupic ktorys z nich nie trzeba od razu byc superspecem w fotografii, tak jak ty to zasugerowales (niezbyt milo) w swojej odpowiedzi.

Zamieszczone przez axor
                              24-70 porównałbym do czołgu, natomiast 24-105 do Hummera ;-)
                              A spotkales sie kiedys ze 100-400? Ze o stalych 400m i wiecej nie wspomne
                              Subiektywne wrazenia opisujemy. Zdarzalo mi sie pare razy macac oba szkla na raz praktycznie i nie odczulem wiekszych roznic poza mniejsza waga 24-105.

Komentarz

• axor
                                Coś już napisał
                                • 2006
                                • 59

No i stało się 24-105 własnie dojechał z Niemiec.

na szybko zrobiłem test FF/BF
                                robiłem przy F4 na 24,50 i 105mm, wszędzie wynik był taki jak widać na
                                http://www.axor.pl/24-105.jpg

(kartka nie leżała dokładnie w osi aparatu, mój błąd)
                                Ostatnio edytowany przez axor; 5873.
                                Canon 5 / EF 50 F1.4 / EF 85 F1.8 / EF 17-40 F4 / EF 24-105 F4 IS USM /EF 70-200 F4 / 580EX / RS-80N3 / Transmitter ST-E2 / Manfrotto 055 ProB + 329-RC4 / Filry B+W / Lampy Studyjne Marko Flash /

Komentarz

Pracuję...