Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Cechy, które przemawiają za 24-70 to : światło 2,8, solidniejsza konstrukcja
Konstrukcja obydwu jest taka sama - czarna, solidna, uszczelniania eLka. 24-70 jest tylko ciezszy ze wzgledu na swiatlo ale o 24-105 wcale bym nie powiedzial ze jest mniej solidny.
Mam pytanie do użytkowników 24-105, czy jakość zdjęć przy 24 mm nie jest aby tak odstająca od normy, jak przy 17 (w 17-85), bo stosować zakres od około 30 było by już trochę cienko jak na uniwersal zoom ;-) przy cropie.
17-85 to nie L- mial prawo nie byc doskonaly . 24-105 nie ma zadnych problemow przy 24mm.
Hej Vitez, widzę że jesteś zadowolony ze swojego sprzętu idę w Twoje ślady. Przekonała mnie większa uniwersalność 105-ki i waga bo też często jeżdzę w góry na szlak a u siebie robię kilometry na plenerach. A skoro optyka jest porównywalna ( z wyjątkiem 2.8) to są dla mnie wystarczajace argumenty.
Póki co portrety mnie nie ciągną a jeśli nawet kiedyś dobiorę jakąś stałkę.
Dziękuję wszystkim za podzielenie się swoim doświadzeniem, życzę odjazdowych fotek.
24-105 L na FF to bardzo uniwersalny obiektyw i do tego solidny optycznie. Wada taka, że na pełnej klatce to by się przydały filtry w wersji slim i tyle. Solidność mechaniczną ma 24-70, światło też tam lepsze, ale za nic bym nie zamienił swojej L-ki bo częściej korzystam z IS-a. A jak potrzebuję światła i milimetrowej głębi to tylko stałka. Mając 50/1.4 potrzebuję do szczęścia jeszcze tylko 85/1.8 i już wszystko będzie ok. Szerokie kąty i tak się robi przy większych domknięciach niż 2.8 i wtedy stabilizacja bardzo się przydaje.
24-105 L na FF to bardzo uniwersalny obiektyw i do tego solidny optycznie. Wada taka, że na pełnej klatce to by się przydały filtry w wersji slim i tyle...
Mnie się nasuwa na myśl jeszcze jedna wada: przy zmianie ogniskowej wyjeżdża mu tubus. W 24-70 zresztą też, tylko odwrotnie do ogniskowej.
Przydałby się jakiś standadowy zoom o konstrukcji całkowicie zamkniętej (tak jak 17-40L czy 70-200L). Mogłoby to mieć nawet mniejszy zakres, np. 35-70/4L, a za to bardziej kompaktowe rozmiary (np. filter 67mm), zwartą konstrukcję i cenę około 2,5 tys. Myślę, że takie szkiełko znalazłoby całkiem sporo nabywców. Co o tym sądzicie?
Mnie się nasuwa na myśl jeszcze jedna wada...
Co o tym sądzicie?
Ja np. sadze, ze fajnie, gdyby wypuscili nieduze, solidnej budowy o stalym swietle f2.8 i bez wyjezdzajacego tubusa o ogniskowej 17-135L :wink: ale to chyba niemozliwe
Ja np. sadze, ze fajnie, gdyby wypuscili nieduze, solidnej budowy o stalym swietle f2.8 i bez wyjezdzajacego tubusa o ogniskowej 17-135L :wink: ale to chyba niemozliwe
OK, tyle tylko, że to co mnie się w glowie urodziło akurat jest możliwe (fizycznie). Wystarczyłoby trochę przekonstruować stareńki 35-70/3,5-4,5 (któremu bardzo niewiele wyjeżdża tubus), wsadzić do nieco większej obudowy, dodać napęd USM.
A nabywców widziałbym w osobach posiadających 17-40/4L i 70-200/4L, które nie mają/nie chcą wydawać 4 i więcej tys. na uzupełnienie średniego zakresu i często używają w tym właśnie zakresie Tamrona 28-75.
Gdyby był taki 35-70/4L o właściwościach i cenie 17-40 czy 70-200 i gabarytach Tamrona to myślę, że sporo chetnych by się na to znalazło. Musiałoby to być oczywiście przyzwoite od pełnej dziury i posiadać bezbłędny AF.
OK, tyle tylko, że to co mnie się w glowie urodziło akurat jest możliwe (fizycznie). Wystarczyłoby trochę przekonstruować stareńki 35-70/3,5-4,5 (któremu bardzo niewiele wyjeżdża tubus), wsadzić do nieco większej obudowy, dodać napęd USM.
A nabywców widziałbym w osobach posiadających 17-40/4L i 70-200/4L, które nie mają/nie chcą wydawać 4 i więcej tys. na uzupełnienie średniego zakresu i często używają w tym właśnie zakresie Tamrona 28-75.
Gdyby był taki 35-70/4L o właściwościach i cenie 17-40 czy 70-200 i gabarytach Tamrona to myślę, że sporo chetnych by się na to znalazło. Musiałoby to być oczywiście przyzwoite od pełnej dziury i posiadać bezbłędny AF.
Hm, nie jestem pewien. Na 17-40 dominuje ogniskowa 22-24, na 24-70 50mm. Dominanta 40-70? 60mm? Co to takiego?
Mam 2 zoomy o stałej długości. W 24-70 nie patrzę, czy się wysuwa. Nawet ta cholerna waga mi już nie przeszkadza. Bo widzę efekty i doceniam zakres.
Na FF pewnie nie byłoby lepiej.
Wydaje mi się, że Canon ma dość fajną politykę obiektywową :-D
Konstrukcja obydwu jest taka sama - czarna, solidna, uszczelniania eLka. 24-70 jest tylko ciezszy ze wzgledu na swiatlo ale o 24-105 wcale bym nie powiedzial ze jest mniej solidny.
17-85 to nie L- mial prawo nie byc doskonaly . 24-105 nie ma zadnych problemow przy 24mm.
Pewnie masz rację bo widzę że sam używasz, napisałem że 24-70 ma slidniejszą konstrukcję, bo takie były moje wrażenia z pierwszego kontaktu z tymi szkłami.
24-70 porównałbym do czołgu, natomiast 24-105 do Hummera ;-)
... dzięki za dodatkowe info, ja już dokonałem wyboru i 24-105 jedzie z Niemiec :-)
(...)
Przydałby się jakiś standadowy zoom o konstrukcji całkowicie zamkniętej (tak jak 17-40L czy 70-200L). Mogłoby to mieć nawet mniejszy zakres, np. 35-70/4L, a za to bardziej kompaktowe rozmiary (np. filter 67mm), zwartą konstrukcję i cenę około 2,5 tys. Myślę, że takie szkiełko znalazłoby całkiem sporo nabywców. Co o tym sądzicie?
Gdyby coś takiego wypuścili kupiłbym od strzału. Pytanie tylko które niestety w canonie sobie pewnie co chwilę zadają - "Tylko co ja z tego będę miał?" . Ale może zrobią szczególnie wtedy gdy wejdą tańsze korpusy z FF.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Vitez nie chodzi o kase czy stac czy nie ale o zastosowanie do jakis konkretnych celow
Obydwa to uniwersalne zoomy (nie trzeba miec zadeklarowanych celow fotografowania) i by chciec kupic ktorys z nich nie trzeba od razu byc superspecem w fotografii, tak jak ty to zasugerowales (niezbyt milo) w swojej odpowiedzi.
Zamieszczone przez axor
24-70 porównałbym do czołgu, natomiast 24-105 do Hummera ;-)
A spotkales sie kiedys ze 100-400? Ze o stalych 400m i wiecej nie wspomne
Subiektywne wrazenia opisujemy. Zdarzalo mi sie pare razy macac oba szkla na raz praktycznie i nie odczulem wiekszych roznic poza mniejsza waga 24-105.
Komentarz