Ustawianie AF w serwisie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • p13ka
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1013

[
    Zamieszczone przez muflon
    A powyższe to jest już po prostu bezczelność najwyższej próby. Aż się normalnie wkurzyłem, bo wiem dokładnie co czujesz.
    Normalnie aż chodziłem. Jadę do nich dzisiaj ok. 16:00 więc prześlij mi proszę info o justowaniu focusa zeby mi znowu ciemnoty nie wciskali. Z góry serdeczne dzięki.
    A na zaplecze nie chcieli mnie wpuścić bo: "tam klientom nie wolno".

Komentarz

• tiberek
      Bywalec
      • 2005
      • 128

A na zaplecze nie chcieli mnie wpuścić bo: "tam klientom nie wolno".
      No bo się okaże, że mają tam tylko PC z odpalonym Excelem i wklepuja w tabelkę wyniki takie, żeby 'było dobrze'
      A tak poza tym to porażka z takim podejściem serwisu - wydruk ważny a nie fotki - ręce opadają...

Komentarz

• muflon
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 6763

OK, skoro tak, to piszę (The Crims poczeka ;-)):

Wstęp:

- Po pół roku stwierdziłem BF. Taki w stylu "raz lepiej raz gorzej"
        - Wymiana maili z serwisem "Pan przyśle cały sprzęt (body+3lensy), ustawimy"
        - Wysłałem, wróciło. Był 100% stabilny BF, sporo wiekszy niż GO, na wszystkich lensach.
        - Ponowna wymiana maili, sampli... "Pan przyśle jeszcze raz"
        - Wysłałem, wróciło. Jeszcze gorzej: 70-200 na dlugim końcu potrafił ostrzyć 3x dalej niż wynosiła GO przy danym ustawieniu. Do tego dostałem CD z fotkami ze "wzorcowego" obiektywu.
        - Kolejna wymiana maili, stanęło na tym, że przyjadę.

Akcja:
        - Wszedłem akurat w czasie przerwy obiadowej, był tylko jeden młody gość. W zasadzie byłem umówiony z kim innym, ale pokazałem mu moje wydruki, powiedziałem co i jak - stwierdził "no dobra, zobaczmy co jest grane".
        - Przez cały czas trwania poniższego (1.5h) kręciłem się po labie, mogłem podgadywać, podglądać itp.
        - Włożył swoją kartę, ustawił 70-200@200/2.8, standardowy target, pstryknął kilka fotek przekręcając MF za każdym razem
        - Włożył kartę do kompa, obejrzał fotki, mrunkął "merde" i podłączył aparat (bez obiektywu!) do innego kompa przez USB
        - Uruchomił service software (ten sam z którego screenshoty krążą po sieci), wszedł do stosownego menu ustawiania AF, przesunął jeden suwaczek w lewo, poczekał aż ustabilizują się różne tam mrugające wykresy, wcisnął "Save", odłączył aparat
        - Powtórka testu - lepiej. Ale ciągle źle.
        - Powtórka dostrojenia
        - Powtórka testu - może być (@200). Spróbujmy @70.
        - Powtórka testu - źle, w drugą stronę
        - No to przesuńmy suwaczek w drugą
        - test - OK (nie "na zero" ale potwierdziłem, że wystarczająco dobrze dla mnie)
        - No to jedziemy z 50/1.4
        - Powtórka testu - źle, front-focus

No i generalnie tak przez półtorej godziny, aż w końcu udało sie wypracować ustawienie, na którym wszystkie trzy (jeszcze 17-40, ale tu akurat problem jest niewielki - f/4) obiektywy działały w miarę dobrze - bo oczywiście po ustawieniu pod jeden, psuły się inne - to trochę tak jak regulacja przerzutek w rowerze ;-)

Wszystkiego "na zero" sie ustawić nie dało, ale ostateczny wynik był taki, że jedyny problem to lekki BF przy 70-200@70. 100/2.8 Macro którego kupiłem niedawno również z tą 10-tką ostrzy idealnie.
        zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• muflon
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 6763

Aha, pamiętaj jeszcze o czymś - w 20D specyfikacja AF na centralnym sensorze przewiduje zdaje się dopuszczalną odchyłkę +/- 1/3 DOF. W 10D teoretycznie serwis ma prawo zwrócic aparat ostrzący na granicy głębi jako sprawny, 20D - już nie.

Komentarz

• Pszczola
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1760

Cos mi sie widzi, ze glownym powodem dla rezygnacji z zakupu sprzetu foto Canona jest polski serwis. Mam pytanie do wiedzacych. Czy majac np. polska gwarancje lub europejska mam wolnosc wyboru serwisu? Tj. czy moge w ramach gwarancji na moj koszt transportu wyslac np. aparat i szkla do regulacji ff/bf (bezplatnej!) chocby. do Niemiec?
            EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• tiberek
              Bywalec
              • 2005
              • 128

O dzizas... jak oni robią to wszystko...

Komentarz

• p13ka
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 1013

No to chyba o takim załatwieniu sprawy na Żytniej to mogę tylko pomarzyć. Kurde! Nie dam się łatwo spławić i po prostu ich zmęczę sobą jak mi nie ustawią AF'a. Dzięki za opis muflon :smile:

Komentarz

• mcdenko
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 144

A moze ten soft ktory jak widmo pojawia sie i znika na osiolku zalatwi sprawe i w zaciszu domowym bedzie mozna uniezaleznic sie o takiego serwisu... Ale by fajnie bylo...

p13ka, trzymam kciuki!. Nie daj sie! Jestesmy z Toba!

Komentarz

• p13ka
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 1013

No więc tak, odebrałem sprzęt wczoraj. Poprosiłem o rozmowę z technikiem. Przyszedł ten od obiektywów i powiedział bardzo zdawkowo, że zrobili regulację zgodnie z moim życzeniem. To wszystko.
                    Jak pamiętacie, moim życzeniem było, że jeżeli nie da rady inaczej to mają cofnąć AF o 2 cm. Tak też zrobili. Wieczorem porobiłem kilkadziesiąt fotek (pomęczyłem córkę) i... Na krótkich szkłach jest OK Rurki muszę sprawdzić w terenie aby mieć absolutną pewność chociaż w domowych warunkach testy również wypadły pomyślnie.
                    Wniosek? Te pierwsze ustawienia na przyrządach, na serwisowym 85/1.8, potwierdzone kilkoma wydrukami... są o kant potłuc! Nie należy dać się spławić. Skoro oczy widzą inaczej to jest źle i koniec.
                    Po tym wszystkim marzy mi się możliwość samodzielnej regulacji AF :rolleyes:

P.S. czy wobec tego jest coś takiego jak obiektyw referencyjny?

Pozdrawiam wszystkich i dzięki za duchowe wsparcie.

Komentarz

• muflon
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 6763

Zamieszczone przez p13ka
                      Po tym wszystkim marzy mi się możliwość samodzielnej regulacji AF
                      Nie przejdzie. Dopóki ktoś nie wykradnie softu z serwisu to Canon będzie go bronił jak oka w głowie. I słusznie - na jednego, który będzie potrafił rzeczywiście wynieść z niego jakiś pożytek, przypadnie dziesięciu, którzy sobie totalnie rozregulują body i przyjdą z płaczem do serwisu. Ja sam, gdybym nie widział tego softu w akcji, to prawdopodobnie bałbym się w ogóle uruchomić.
                      Zamieszczone przez p13ka
                      Jak pamiętacie, moim życzeniem było, że jeżeli nie da rady inaczej to mają cofnąć AF o 2 cm. Tak też zrobili.
                      Co się zresztą kupy nie trzyma, bo focus (i związane z nim wady BF/FF) nie mają nic wspólnego z "bezwzględną" odległością, ale raczej z proporcjami (odległość ostrzenia) i wynikającą z tego GO I jeśli Pan twierdzi, że "cofnął AF o 2cm" to po prostu nie wie o czym mówi. Albo pstryknęli byle jak w guziki, byle w dobrym kierunku.

Czekamy na info jak długie lufy Pamiętaj, żeby sprawdzać je na początku, w środku i na końcu zakresu. To że działa na 200mm nie znaczy że przy 70 będzie OK...

Komentarz

• djtermoz
                        Uzależniony
                        • 2004
                        • 995

No ladnie, ladnie... jakich ciekawych rzeczy sie mozna tu dowiedziec. Kurcze a myslalem ze komunizm dawno juz upadl i teraz wszedzie obowiazuje haslo "klient nasz pan". Widac nie wszedzie...

W kazdym razie idealna kalibracja wszystkich szkiel nie jest chyba mozliwa - tak jak pisze muflon. Np. ja zauwazylem ze 200mm f/2.8L daje mi prawie na wszystkich fotkach BF rzedu 3mm co jest jak dla mnie do przyjecia (nie rozwazam tego nawet jako BF), a np. 100mm f/2.8 Macro trafia idealnie w 100% przypadkow.

Tak sobie mysle - ilu uzytkownikow narzekajacych kiedys na FF/BF w 10D tak naprawde problemy z autofokusem powinno przypisac braku umiejetnosci wykonania takiego testu. Otoz punkty AF w 10D sa na tyle duze ze z wiekszoscia obiektywow ma to znaczenie jak ustawimy centralny sensor. Lekkie przesuniecie w prawo albo w lewo na "drabince" moze wykazac FF albo BF. Oczywiscie pomijam przypadki ewidentne - np. jak napisal p13ka: BF 2cm.
                        djtermoz@pbase

Komentarz

• p13ka
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1013

Testy rurek w domu oczywiście robiłem zarówno na krótkim, średnim jak i długim końcu. Tak jak muflon pisał.
                          Tu są cropy 70-200 przy f/2.8, wszystkie z łapy, z IS i z 1/60 s. Ostrzone na lewe oko modelki.
                          70mm
                          135mm
                          200mm

Tu są cropy 100-400 przy max. przesłonie, wszystkie z łapy, z IS i z 1/100 s. (przy 400mm dałem 1/200 s.). Ostrzone na lewe oko modelki.
                          100mm
                          200mm
                          400mm

Co sądzicie? Muflon?

Komentarz

• tiberek
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 128

jak dla mnie 100-400 jest tip-top, a 70-200 jest srednio dobre...

Komentarz

• p13ka
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 1013

W 70-200 jakość jest gorsza (f/2.8 ) ale odnosze wrażenie, że jest w celu.

Komentarz

• tiberek
                                Bywalec
                                • 2005
                                • 128

Jeśli tak, to chyba jest w celu

Komentarz

Pracuję...