Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
A powyższe to jest już po prostu bezczelność najwyższej próby. Aż się normalnie wkurzyłem, bo wiem dokładnie co czujesz.
Normalnie aż chodziłem. Jadę do nich dzisiaj ok. 16:00 więc prześlij mi proszę info o justowaniu focusa zeby mi znowu ciemnoty nie wciskali. Z góry serdeczne dzięki.
A na zaplecze nie chcieli mnie wpuścić bo: "tam klientom nie wolno".
A na zaplecze nie chcieli mnie wpuścić bo: "tam klientom nie wolno".
No bo się okaże, że mają tam tylko PC z odpalonym Excelem i wklepuja w tabelkę wyniki takie, żeby 'było dobrze'
A tak poza tym to porażka z takim podejściem serwisu - wydruk ważny a nie fotki - ręce opadają...
- Po pół roku stwierdziłem BF. Taki w stylu "raz lepiej raz gorzej"
- Wymiana maili z serwisem "Pan przyśle cały sprzęt (body+3lensy), ustawimy"
- Wysłałem, wróciło. Był 100% stabilny BF, sporo wiekszy niż GO, na wszystkich lensach.
- Ponowna wymiana maili, sampli... "Pan przyśle jeszcze raz"
- Wysłałem, wróciło. Jeszcze gorzej: 70-200 na dlugim końcu potrafił ostrzyć 3x dalej niż wynosiła GO przy danym ustawieniu. Do tego dostałem CD z fotkami ze "wzorcowego" obiektywu.
- Kolejna wymiana maili, stanęło na tym, że przyjadę.
Akcja:
- Wszedłem akurat w czasie przerwy obiadowej, był tylko jeden młody gość. W zasadzie byłem umówiony z kim innym, ale pokazałem mu moje wydruki, powiedziałem co i jak - stwierdził "no dobra, zobaczmy co jest grane".
- Przez cały czas trwania poniższego (1.5h) kręciłem się po labie, mogłem podgadywać, podglądać itp.
- Włożył swoją kartę, ustawił 70-200@200/2.8, standardowy target, pstryknął kilka fotek przekręcając MF za każdym razem
- Włożył kartę do kompa, obejrzał fotki, mrunkął "merde" i podłączył aparat (bez obiektywu!) do innego kompa przez USB
- Uruchomił service software (ten sam z którego screenshoty krążą po sieci), wszedł do stosownego menu ustawiania AF, przesunął jeden suwaczek w lewo, poczekał aż ustabilizują się różne tam mrugające wykresy, wcisnął "Save", odłączył aparat
- Powtórka testu - lepiej. Ale ciągle źle.
- Powtórka dostrojenia
- Powtórka testu - może być (@200). Spróbujmy @70.
- Powtórka testu - źle, w drugą stronę
- No to przesuńmy suwaczek w drugą
- test - OK (nie "na zero" ale potwierdziłem, że wystarczająco dobrze dla mnie)
- No to jedziemy z 50/1.4
- Powtórka testu - źle, front-focus
No i generalnie tak przez półtorej godziny, aż w końcu udało sie wypracować ustawienie, na którym wszystkie trzy (jeszcze 17-40, ale tu akurat problem jest niewielki - f/4) obiektywy działały w miarę dobrze - bo oczywiście po ustawieniu pod jeden, psuły się inne - to trochę tak jak regulacja przerzutek w rowerze ;-)
Wszystkiego "na zero" sie ustawić nie dało, ale ostateczny wynik był taki, że jedyny problem to lekki BF przy 70-200@70. 100/2.8 Macro którego kupiłem niedawno również z tą 10-tką ostrzy idealnie.
Aha, pamiętaj jeszcze o czymś - w 20D specyfikacja AF na centralnym sensorze przewiduje zdaje się dopuszczalną odchyłkę +/- 1/3 DOF. W 10D teoretycznie serwis ma prawo zwrócic aparat ostrzący na granicy głębi jako sprawny, 20D - już nie.
Cos mi sie widzi, ze glownym powodem dla rezygnacji z zakupu sprzetu foto Canona jest polski serwis. Mam pytanie do wiedzacych. Czy majac np. polska gwarancje lub europejska mam wolnosc wyboru serwisu? Tj. czy moge w ramach gwarancji na moj koszt transportu wyslac np. aparat i szkla do regulacji ff/bf (bezplatnej!) chocby. do Niemiec?
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000
No to chyba o takim załatwieniu sprawy na Żytniej to mogę tylko pomarzyć. Kurde! Nie dam się łatwo spławić i po prostu ich zmęczę sobą jak mi nie ustawią AF'a. Dzięki za opis muflon :smile:
A moze ten soft ktory jak widmo pojawia sie i znika na osiolku zalatwi sprawe i w zaciszu domowym bedzie mozna uniezaleznic sie o takiego serwisu... Ale by fajnie bylo...
p13ka, trzymam kciuki!. Nie daj sie! Jestesmy z Toba!
No więc tak, odebrałem sprzęt wczoraj. Poprosiłem o rozmowę z technikiem. Przyszedł ten od obiektywów i powiedział bardzo zdawkowo, że zrobili regulację zgodnie z moim życzeniem. To wszystko.
Jak pamiętacie, moim życzeniem było, że jeżeli nie da rady inaczej to mają cofnąć AF o 2 cm. Tak też zrobili. Wieczorem porobiłem kilkadziesiąt fotek (pomęczyłem córkę) i... Na krótkich szkłach jest OK Rurki muszę sprawdzić w terenie aby mieć absolutną pewność chociaż w domowych warunkach testy również wypadły pomyślnie.
Wniosek? Te pierwsze ustawienia na przyrządach, na serwisowym 85/1.8, potwierdzone kilkoma wydrukami... są o kant potłuc! Nie należy dać się spławić. Skoro oczy widzą inaczej to jest źle i koniec.
Po tym wszystkim marzy mi się możliwość samodzielnej regulacji AF :rolleyes:
P.S. czy wobec tego jest coś takiego jak obiektyw referencyjny?
Pozdrawiam wszystkich i dzięki za duchowe wsparcie.
Po tym wszystkim marzy mi się możliwość samodzielnej regulacji AF
Nie przejdzie. Dopóki ktoś nie wykradnie softu z serwisu to Canon będzie go bronił jak oka w głowie. I słusznie - na jednego, który będzie potrafił rzeczywiście wynieść z niego jakiś pożytek, przypadnie dziesięciu, którzy sobie totalnie rozregulują body i przyjdą z płaczem do serwisu. Ja sam, gdybym nie widział tego softu w akcji, to prawdopodobnie bałbym się w ogóle uruchomić.
Zamieszczone przez p13ka
Jak pamiętacie, moim życzeniem było, że jeżeli nie da rady inaczej to mają cofnąć AF o 2 cm. Tak też zrobili.
Co się zresztą kupy nie trzyma, bo focus (i związane z nim wady BF/FF) nie mają nic wspólnego z "bezwzględną" odległością, ale raczej z proporcjami (odległość ostrzenia) i wynikającą z tego GO I jeśli Pan twierdzi, że "cofnął AF o 2cm" to po prostu nie wie o czym mówi. Albo pstryknęli byle jak w guziki, byle w dobrym kierunku.
Czekamy na info jak długie lufy Pamiętaj, żeby sprawdzać je na początku, w środku i na końcu zakresu. To że działa na 200mm nie znaczy że przy 70 będzie OK...
No ladnie, ladnie... jakich ciekawych rzeczy sie mozna tu dowiedziec. Kurcze a myslalem ze komunizm dawno juz upadl i teraz wszedzie obowiazuje haslo "klient nasz pan". Widac nie wszedzie...
W kazdym razie idealna kalibracja wszystkich szkiel nie jest chyba mozliwa - tak jak pisze muflon. Np. ja zauwazylem ze 200mm f/2.8L daje mi prawie na wszystkich fotkach BF rzedu 3mm co jest jak dla mnie do przyjecia (nie rozwazam tego nawet jako BF), a np. 100mm f/2.8 Macro trafia idealnie w 100% przypadkow.
Tak sobie mysle - ilu uzytkownikow narzekajacych kiedys na FF/BF w 10D tak naprawde problemy z autofokusem powinno przypisac braku umiejetnosci wykonania takiego testu. Otoz punkty AF w 10D sa na tyle duze ze z wiekszoscia obiektywow ma to znaczenie jak ustawimy centralny sensor. Lekkie przesuniecie w prawo albo w lewo na "drabince" moze wykazac FF albo BF. Oczywiscie pomijam przypadki ewidentne - np. jak napisal p13ka: BF 2cm.
Testy rurek w domu oczywiście robiłem zarówno na krótkim, średnim jak i długim końcu. Tak jak muflon pisał.
Tu są cropy 70-200 przy f/2.8, wszystkie z łapy, z IS i z 1/60 s. Ostrzone na lewe oko modelki. 70mm 135mm 200mm
Tu są cropy 100-400 przy max. przesłonie, wszystkie z łapy, z IS i z 1/100 s. (przy 400mm dałem 1/200 s.). Ostrzone na lewe oko modelki. 100mm 200mm 400mm
Komentarz