Zobacz wyniki ankiety: Jak czesto uzywasz trybu M?

Głosujących
971. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 24 z 25 PierwszyPierwszy ... 1422232425 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 244

Wątek: Kto robi w trybie "M"?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lMl Zobacz posta
    ..... Rozbawiło mnie samo określenie "drabinka". Poza tym najzwyczajniej w świecie zadałem pytanie, czy jest gdzieś używane, czy to tylko tutejszy forumowy slang.....
    Śmiejąc się pod cudzym postem może być odebrane jako naśmiewanie się z przedmówcy. Jesteś nowy na forum więc to Cię trochę tłumaczy ale lepiej pisać precyzyjnie bo takie hihihi... łatwo prowadzi do flejmów.

.....
    po angielsku nic nawet zbliżonego się nie wyświetla...
    Angielski ma to do siebie, że tłumaczenia dosłowne są często nieskuteczne. Użyjesz "ladder" i nic nie znajdziesz natomiast "bars" i owszem. (np. "wall bars" to też drabinka)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Janusz Brody, w sumie masz rację z tym śmiechem, jednak warto pamiętać przy czytaniu cudzych postów, że ich odbiór uzależniony jest od treści i własnego nastawienia oraz zrozumienia owej treści (nie w sensie pejoratywnym). Jestem nowy na tym forum, ale nie na forach w ogóle. Pewne zasady są raczej uniwersalne. Tutaj jedynie uczę się nowych użytkowników. Wkrótce zacznę filtrować, więc takich sytuacji, w których będę posądzany o niecne zamiary, nie będzie

Wracając jednak do tematu.

"bar" w tym znaczeniu oznacza raczej wskaźnik, nie samą drabinkę, tak przynajmniej wynika z tekstów, które czytałem
    W ogóle to chyba amerykanizm jest.

Nie muszę chyba dodawać, że nie kombinowałem po dosłownych tłumaczeniach :P

No i wytworzyła się oftopowa, ale jednak ciekawa rozmowa
    canon, olympus

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

....
    "bar" w tym znaczeniu oznacza raczej wskaźnik,...
    Żadne ze znaczeń słowa "bar", "bars" wg. wielkiego słownika PWN nie oznacza wskaźnika. Wskaźnik to "pointer". Żeby było śmiesznie The Bar oznacza palestrę, adwokaturę :-) Bar można tłumaczyć jako "szczebel" (w drabince) stąd "bars" = szczebelki no i z tego już prosto do łatwiejszego słowa "drabinka" zamiast "szcz....."

Aha... i wiem, że szczebel w drabinie to "rung" :-)
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 05-09-2011 o 17:09

Janusz,

Domyślnie

Janusz, nie tłumaczę sobie bar według słownika. Sprawdzam w jakim kontekście jest używane Z tego co widzę używa się go w odniesieniu do wskaźnika na skali EV.
    canon, olympus

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Janusz, nie tłumaczę sobie bar według słownika. Sprawdzam w jakim kontekście jest używane Z tego co widzę używa się go w odniesieniu do wskaźnika na skali EV.
    Masz dość oryginalny sposób prowadzenia dyskusji. Najczęściej "wykręcasz kota ogonem" co zauważyłem kilkakrotnie tu na forum. Pisałeś że google po angielsku niczego nie pokazały. Dostałeś hinta pt. "bars".

Nie chodzi o sam wskaźnik tylko o całą skalę = drabinkę właśnie, taką śmieszną co ma szczeble (bars) krótsze i dłuższe.

Janusz,

Domyślnie

Janusz, po prostu dociekam sedna problemu. Co rozumiesz przez "wykręcanie kota ogonem"?
    Ja tylko zapytałem o etymologię, wspomniałem, że szukałem również po angielsku.
    Napisałeś o barsach, więc odpowiadam, że w kilku artykułach i sformułowaniach znalazłem określenie "bar" odnoszące się do wskaźnika a nie drabinki.
    I tylko tyle.

Czasami nie rozumiem. Forum jest od rozmawiania a jak człowiek pisze to źle.

Cały czas podczas rozmowy szukam dalej i sobie czytam. Widzę, że czasami wspomina się o bar graph i wtedy również o "pointer". Teraz już bliżej tego co piszesz.

Natomiast np. tutaj: http://shuttermomma.com/index.php/20...r-light-meter/ o ile dobrze rozumiem "bar" używane jest w kontekście wskaźnika.

Chyba mocno od tematu odbiegliśmy
    Ostatnio edytowane przez lMl ; 05-09-2011 o 17:39
    canon, olympus

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Masz dość oryginalny sposób prowadzenia dyskusji. Najczęściej "wykręcasz kota ogonem" co zauważyłem kilkakrotnie tu na forum. Pisałeś że google po angielsku niczego nie pokazały. Dostałeś hinta pt. "bars".

Nie chodzi o sam wskaźnik tylko o całą skalę = drabinkę właśnie, taką śmieszną co ma szczeble (bars) krótsze i dłuższe.

Pozwoliłem sobie sprawdzić w wielkim Webster's Encyclopedic Unabridged Dictionary of the English Language (updated, revised edition).
    Słowo "bar" ma w tym słowniku aż 36 znaczeń, ale "wskaźnika" tam nie ma. :-D

W Encyclopaedia Britannica też jest wiele znaczeń tego słowa, ale "wskaźnika" również nie ma.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Domyślnie

m_o_b_y, no nie ma, nie ma, wiem, zerknij na linka z posta wyżej
    canon, olympus

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

A mnie się "bar" kojarzy z czymś zupełnie innym - a na pewno już nie z manualną ekspozycją .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Domyślam się też, że nie chodzi o chwyt barowy Z drugiej strony to po takim barze manualna ekspozycja na pewno spowoduje prześwietlenie albo niedoświetlenie. Chyba zależy od ilości, bo najpierw widzisz wszystko w jasnych barwach a później nagle szybko się ściemnia
    canon, olympus

Strona 24 z 25 PierwszyPierwszy ... 1422232425 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów