Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Fotograf czy... ?

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie Fotograf czy... ?

Hej,
    Pytanie - Fotograf czy fotografik ? Robię zdjęcia jestem fotografem, ale je obrabiam czyli jestem fotografikiem. Jaka forma jest poprawna dla osób które same robią i obrabiają zdjęcia ?
    Pzdr
    Konserwy: Canon 450D + Canon 70D i kilka słoiczków: Canon 28-70 + Canon 50 1.8 + Tokina 12-24 + Sigma 18-50 2.8
    www.wszedzieinigdzie.pl - blog podróżniczy, zapraszam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Przeczytaj to

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Przeczytaj to
    Czyli, jeśli byłem w grupie, którą zawołano "Eee, panowie fotograficy!", to jestem już ahtystą, czy nadal zwykłym rzemieślnikiem?
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Czyli, jeśli byłem w grupie, którą zawołano "Eee, panowie fotograficy!", to jestem już ahtystą, czy nadal zwykłym rzemieślnikiem?
    A amatorem nie wystarczy :-P

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    A amatorem nie wystarczy :-P
    O amatorach w definicji nie wspomniano I co z tym zrobić? Może by sympozjum semantyczne zwołać?
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.

---Moje zdjecia na FB---

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    O amatorach w definicji nie wspomniano......
    Wtedy amatorów właściwie nie było.
    Mam wrażenie że określanie siebie mianem "fotografika" jest symptomem braku pewności siebie jeśli nie czegoś poważniejszego. Np. kompleksów. Mnie jeśli ktoś próbuje tak tytułować natychmiast poprawiam. Natomiast bardzo lubię określenie 'Ślubokręt" lub ostatnio "krętacz weselny"

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Znalazłem w necie coś takiego:

"[...]Na tej samej zasadzie możnaby napisać, że fotograf to koleś który robi kiczowate fotki które podobają się pospólstwu, i uważa że jego działalność powinna być finansowana przez naiwniaków biorących śluby, którzy płacą mu ciężkie pieniądze za sztampowe chałtury nie mające nic wspólnego z elementarnym poczuciem estetyki. I oczywiście jest kimś gorszym niż fotografik, nawet pomimo tego że zarabia kupę kasy żerując na ludzkiej ignorancji."

Lecz co, jeśli robię śluby ( rzemiosło ? ) ale jednocześnie uważam moje fotografie za artystyczne, to co wtedy ? Nadal jestem fotografikiem, bo punktem odniesienia jest to co przedstawia samo zdjęcie, czy jestem fotografem, bo punktem odniesienia jest to, jak wykonuję to zdjęcie ?
    Konserwy: Canon 450D + Canon 70D i kilka słoiczków: Canon 28-70 + Canon 50 1.8 + Tokina 12-24 + Sigma 18-50 2.8
    www.wszedzieinigdzie.pl - blog podróżniczy, zapraszam

Domyślnie

Podczas rozmowy z klientami - Parą Młodą, pewien pan foto poczuł się urażony za to, że Para mówiła do niego fotograf.
    Ostatecznie wbił im do głowy, że jest fotografikiem, nie życzy sobie nazywania go fotografem, po czym obraził się i podziękował za spotkanie...
    Ajaj, trzeba mieć szacunek do fotera...

Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateuszw3 Zobacz posta
    Lecz co, jeśli robię śluby ( rzemiosło ? ) ale jednocześnie uważam moje fotografie za artystyczne, to co wtedy ?
    To jesteś idealnym kandydatem do WPJA

---Moje zdjecia na FB---

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ariene Zobacz posta
    Podczas rozmowy z klientami - Parą Młodą, pewien pan foto poczuł się urażony za to, że Para mówiła do niego fotograf.
    Ostatecznie wbił im do głowy, że jest fotografikiem, nie życzy sobie nazywania go fotografem, po czym obraził się i podziękował za spotkanie...
    Ajaj, trzeba mieć szacunek do fotera...
    Dobrze że się obraził od razu, a nie podczas ślubu lub tuż przed .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów