Strona 241 z 254 PierwszyPierwszy ... 141191231239240241242243251 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 401 do 2 410 z 2535

Wątek: Zarabianie na zdjeciach

Coś już napisał Awatar Nippy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    male ? stawki ze zpafu sa nie aktualne dawno i nie byly zmieniane , generalnie o kant tylka mozna je sobie rozbic i raczej tylko mieszaja niz ulatwiaja oszacowanie zlecenia ;]
    Tak, dla mnie małe. Generalnie staram się brać więcej, np. wczoraj wziąłem nie 400 zł, a 450 zł za godzinę pracy Swoją drogą, stawki z linku podanego przeze mnie nie są takie stare. "Tabele minimalnych wynagrodzeń" są stare, a "Inne stawki", jak dla mnie są nowsze. Jeśli jednak "wiszą" na stronie zpafu od kilkunastu lat, to jestem jakiś ślepy.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nippy Zobacz posta
    Tak, dla mnie małe. Generalnie staram się brać więcej, np. wczoraj wziąłem nie 400 zł, a 450 zł za godzinę pracy Swoją drogą, stawki z linku podanego przeze mnie nie są takie stare. "Tabele minimalnych wynagrodzeń" są stare, a "Inne stawki", jak dla mnie są nowsze. Jeśli jednak "wiszą" na stronie zpafu od kilkunastu lat, to jestem jakiś ślepy.
    Realia rynku sa inne , z pewnym i wyjatkami , wiec to co na zapafie nie wiem kto wymyslil. Jesli Ty wzialem 450 zl za godzine jakiegokolwiek repo to faktycznie udalo ci sie duzo wyciagnac i tylko sie cieszyc ze jeszcze tyle ludzie sa w stanie zaplacic.
    no comment...

Coś już napisał Awatar Nippy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ale naprawdę te "Inne stawki" ZPAF-u nie są nieosiągalne. Są bardzo realne na rynku np. wydawniczym (produkcje sesji zdjęciowych, reportaże) lub w większych korporacjach. Dziś rozmawiałem z kolegą, który stosuje w wycenie regułę 3-2-1. Czyli każdą z 3 pierwszych godz. wycenia po 300 zł (czyli za pierwsze 3 godz. łącznie wychodzi 900 zł), kolejne dwie po 200 zł za każdą godz. Czyli jak ktoś chce zamówić reportaż trwający 5 godz. to stawka wynosi 1300 zł (900 + 400). Kolejne dodatkowe godziny są liczone po 100 zł. Ja natomiast liczę 900 zł do 3 godz. reportażu + każda następna po 100 zł. Jak widać mój system pokrywa się nieco z systemem znajomego. A klientów mam, więc jest to możliwe i osiągalne. Prawdę mówiąc za 200 zł nie chciałoby mi się spędzać 5 godz. na reportażu, następnego dnia wybierać spośród 1000 zdjęć, a następnie siedzieć kolejny dzień i obrabiać. Ten system pracy jest dla prawdziwych masochistów, do których się nie zaliczam
    Ostatnio edytowane przez Nippy ; 13-05-2011 o 23:21

Bywalec Awatar jaceksw
    Miasto
    Kraków

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaceksw Zobacz posta
    No sh*t! mogę mieć zdjęcie Joli Rutowicz "z licencją na niewyłączność" za mniej niż 30zł!
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Początki nałogu
    Miasto
    Miasto

Domyślnie

Otrzymał ktoś z Was ostatnio zapytanie o wycenę fotoreportażu z bankietu z okazji otwarcia nowego marketu w Gliwicach?
    Smiena [Смена] + szklarnia i inne drobiazgi.

Coś już napisał Awatar Papier
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    No sh*t! mogę mieć zdjęcie Joli Rutowicz "z licencją na niewyłączność" za mniej niż 30zł!
    zdRAWki
    Jaka gwiazda, taki opis zdjęcia:
    "Rola Rutowicz - gwiazda polskiego Big Brothera"
    no chyba że imię zmieniła...

Coś już napisał

Domyślnie

Hej,

Mam pytanie, jak wycenilibyście zrobienie około 60-100 zdjęć przedmiotom? (cena za zdjęcie). Konkretniej obuwie. Klient może zagwarantować podstawowy sprzęt (kilka lamp, namiot, aparat z kitem). Zależy mu na dobrej obróbce + dodaniu opisu na zdjęcia. Zdjęcia raczej informacyjne, ewentualnie do sklepu internetowego.
    Jak cenić kiedy użyje swojego aparatu, a jak kiedy jego?

wiem, że to sprawa bardzo indywidualna, ale może chociaż pomożecie mnie nakierować bo nie mam pojecia co odpowiedzieć...
    Pozdrawiam

Początki nałogu
    Miasto
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bajej Zobacz posta
    Hej,

Mam pytanie, jak wycenilibyście zrobienie około 60-100 zdjęć przedmiotom? (cena za zdjęcie). Konkretniej obuwie. Klient może zagwarantować podstawowy sprzęt (kilka lamp, namiot, aparat z kitem). Zależy mu na dobrej obróbce + dodaniu opisu na zdjęcia. Zdjęcia raczej informacyjne, ewentualnie do sklepu internetowego.
    Jak cenić kiedy użyje swojego aparatu, a jak kiedy jego?

wiem, że to sprawa bardzo indywidualna, ale może chociaż pomożecie mnie nakierować bo nie mam pojecia co odpowiedzieć...
    Pozdrawiam
    20pln + vat / 1szt
    imho temat nie jest łatwy, a co do sprzętu to pracuj na tym, na czym Ci się dobrze pracuje. "Informacyjne zdjęcia" też na siebie zarobią
    Smiena [Смена] + szklarnia i inne drobiazgi.

Coś już napisał

Domyślnie

wątpie żeby klient się zdecydował. Kręcił nosem przy 5zł/szt

Strona 241 z 254 PierwszyPierwszy ... 141191231239240241242243251 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów