@Maver :
odnosnie glosowania : absolutnie masz racje.
Co do calej reszty, albo jestes slepy albo udajesz.
Sadzac z wypowiedzi wiedze o ekonomii masz zadna, pomijasz niewygodne dla siebie fakty, aby sobie ( bo innym sie nie da ) udowodnic slusznosc swej "teorii".
Sprawdz ile %PKB stanowia pieniadze emigracji , a potem sie wypowiadaj. I sa bardzo proste wyliczenia, jak wygladala by sytuacja ekonomiczna Polakow i Polski bez pieniedzy emigracji. Wystarczy poguglac.
Zapewne zyje ci sie dobrze. Swietnie. Ciesze sie razem z toba ! Ale daje glowe , ze ja z toba bym sie nie zamienil, a ty ze mna od razu ...
Opisales skrajny przypadek "emigranta" .
Ja ci opisze swoj :
wyedytowalem : po co mi to...
Zaufaj w ciemno : nie chcialbym tak zyc jak ty.
Twierdzisz, ze bedzie znacznie normalniej, kiedy niektorzy wyjada z kraju na stale. To znaczy jak ci "nienormalni" wyjada ? ? ?
Niektorzy moga poczuc sie obrazeni. Czyz nie ? Kiedys juz byly pomysly "oczyszczania" spoleczenstwa z pewnych jednostek, najpierw narodowosciowych, potem wg innych kryteriow ( inteligencja, wlasciciele ziemscy ... )
Pamietaj : NIE KAZDY musi byc zaradny , obrotny i sprytny. Panstwo ma byc tak zorganizowane, aby chronic najslabszych. Aby WSZYSTKIM obywatelom stworzyc warunki do normalnego funkcjonowania ( nie DAC ! stworzyc NORMALNE warunki ) . Panstwo polskie nie spelnia swoich podstawowych funkcji. Koniec . Kropka. Tu nie ma o czym dyskutowac.
Poza tym Polska pisze sie z wielkiej litery.
A ja uwazam, ze skazancy, nieplacacy podatkow, i nie rozumiejacy podstawowych pojec z zakresy ekonomii i funkcjonowania panstwa powinni byc pozbawieni prawa glosu.
Dlaczego moj glos ma byc wart tyle co glos zlodzieja, oszusta, permanentnego nieroba na zasilku, i glaba, ktory nie odrozna deficytu budzetowego od poziomu zadluzenia do PKB ???