Dinderi - Masz rację, trochę mnie ostatnio rozleniwiło i zaraz zabiorę się za przeglądanie poprzednich stron tego wątku
Bangi - Mówisz, że TRIPO C-258 + KJ-2 jest wg Ciebie dobry dla np. amatora nocnej fotografii? Jeśli to jest rzeczywiście lepszy sprzęt od statywów za stówę, to warto pozbierać jeszcze trochę i dać dwie za ten sprzęt.
Mógłbyś ocenić w skali 1 do 10 jak bardzo stabilny jest? I ewentualnie jak dobrze jest wykończony? Jeśli po tak krótkim czasie użytkowania możesz go polecić z czystym sumieniem to zaufam Tobie i swojej intuicji i zamówię go nawet w ciemno. W sumie to jednak te 100 zł, które początkowo planowałem na statyw to chyba 'ciut' za mało na coś co by umożliwiało nie tylko dobre, ale i spokojne fotografowanie.
Merde - Czyli wszystkie (lub większość) statywy Velbona nie są godne zaufania? Nawet te w cenie 200/300/400 złotych? Jeśli tak to nie ma o czym gadać, ostatnie co chcę zrobić to kupować jakieś badziewieW takim razie chyba zdecyduję się na taki statyw jaki ma kolega Bangi lub inny w tych granicach cenowych. Rozejrzę się po sklepach (u mnie niestety trzeba wybierać się wręcz w podróż do innej dzielnicy) i jak się zdecyduję na kupno/zamówienie to dam znać. Zdam też relację z użytkowania + zdjęcia z testowania
Ale to pewnie dopiero za jakiś czas uczynię. Póki co trzeba to dokładnie przemyśleć.
EDIT: B o g d a n - A jakiś konkretny model Sirui'a masz na myśli? I jakie to są kategorie cenowe? 300+ ? Jeśli tak to ja nie mam co marzyć póki co.
Z jednej więc strony wydaje się, że minimum przy zakupie statywu to dwie stówy, ale jeszcze lepiej zainwestować choćby stówkę więcej.
Z drugiej natomiast ludzie robią wspaniałe nocne zdjęcia bez narzekania na statyw wydając na niego nawet niecałe 100 zł. Ja chyba zostanę przy 200 i po prostu kupię to co uznam za najlepsze dla mnie. Najwyżej za rok lub dwa dokonam kolejnego zakupu :rolleyes:
Dzięki za pomoc, jeszcze się odezwę tu i tam.