Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: canon fd 50mm 1.2L + jakie body

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

stare gąbki mozna zamienic nowymi ,kazdy serewis fotograficzny Ci to zrobi ,nie wiem jakei są koszty bo nigdy nie wymienialem ,ale nie jest to jakas uciązliwa obsługa dla wprawnej osoby.

no takie czasy nastały ,najlepszy aparat canona i najkrócej produkowany ,eosy z seri 1 nie miały chyba nawet wszystkiego co T90 ale nie jestem pewien bo to nie mój system juz pomimo ze fotografuje jakimś eosem cyfrowym .Nikon nie zmienił bagnetu ale i tak to nie jest pocieszenie dla posiadaczy nikonów nowych ,bo tylko wysokie puszki mierzą swiatło z ich manualną optyką ,a nie mozna do nikona dla odmiany zaadoptowac np M 42 obiektywów .Zresztą od czasów A-1 AE-1 AE-1P T90 do dzisiejszego dnia nikon zostaje za canonem zdecydowanie :-D ,nie mowie juz o całej doskonałej gamie wysokich compaktów canona z lat 90 czy powaznego sprzętu video.
    Ostatnio edytowane przez analogforever ; 23-06-2011 o 22:28
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    Tylko niektórym posiadaczom T90 zrobiło się słabo, jak Canon na jego bazie wpuścił model EOS z innym mocowaniem (i af). Nikon takiego numeru nie wyciął.
    Oj bardzo słabo. Był to wyjątkowo paskudny ruch. Wyobraźcie sobie coby się działo jakby teraz pojawił się nowy bagnet. Internet by się chyba zagotował :wink:.

BTW: T90 to było coś z absolutnie innej planety. To był aparat za sprawą którego wszedłem w system Canona, a nie Nikona jak planowałem.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Oj bardzo słabo. Był to wyjątkowo paskudny ruch. Wyobraźcie sobie coby się działo jakby teraz pojawił się nowy bagnet. Internet by się chyba zagotował :wink:.

BTW: T90 to było coś z absolutnie innej planety. To był aparat za sprawą którego wszedłem w system Canona, a nie Nikona jak planowałem.
    no ale wtedy było łatwiej ,niebyło internetu ,zreszta wtedy wszyscy zachłysneli sie autofocusem minolty i kazdy to chcial miec ,nawet kosztem utraty starej optyki. Szkoda tylko ze nie ma scianki cyfrowej do tej puszki ,to byłby hit dopiero przy tych dzisiatkach milionów sprzedanych obiektywów z mocowaniem fd
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

I piękny strzał w kolano . Canon ma zbyt cwanych księgowych żeby popełnić taki błąd.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez matti_1989 Zobacz posta
    Witam
    Jakie body (z mocowaniem FD) polecilibyście do tego szkiełka. Puszka musi mieć tryb manualny oraz jasną matówkę i wizjer.
    Nie było mnie tu całe wieki..... dobra coś sobie przypomnę:

Najjaśniejszą standardową matówkę całej serii FD/FL posiadał T70 oraz AE-1 Program. Na korzyść tego drugiego jest to, że jest ona wymienna.

T-90 też posiada wymienną matówkę, ale powiększenie w wizjerze nie jest tak imponujące jak w AE-1P czy T70. Dodatkowo TANK strasznie wali migawką.
    Ale to tego obiektywu będzie bardzo dobrze wyważony, to samo dotyczy się F-1 New.
    Seria "A" jest za lekka, musiałbyś podpiąć Winder A/A2 albo Motor MA.

Wymienne matówki w systemie FD posiadały:

F-1 (N oraz NEW)
    A-1 (odkręca się małą śrubkę i pięknie wychodzi)
    AE-1 Program
    T-90

Na Twoim miejscu szukałbym albo F-1n albo F-1 New - cena obiektywu z tytułu sugeruje, że masz raczej budżet na dobrą puszkę.
    T-90 bym Ci nie polecał z jednego tylko powodu - wyeksploatowany oraz jak coś padnie to Ci tego chyba już nikt w Polsce nie naprawi...
    A-1 oraz AE-1 Program też się będą dobre, ale dla lepszego wypoziomowanie zamontuj silnik Motor Drive MA. Zobaczysz jakie to fajne.

Z systemu FD miałem prawie wszystkie modele oprócz "serii" F-1 jakoś nigdy nie miałem okazji go upolować

Pozdrawiam
    T-90, T-70, FTb i trochę FD szkieł oraz Canonetka

Domyślnie

Polecam Canon F1n, bezkompromisowe rozwiązanie, szczególnie do takiego szkła. Sam używam takiego zestawu i spisuje się rewelacyjnie. Posiadam też T90, ale od czasu zakupu F1n większość czasu spędza w torbie. Ceny F1n już nie są takie kosmiczne jak kiedyś, swojego kupiłem za 500 zł. Naprawdę polecam.
    10 kg Canona FD

Domyślnie

Póki co nabyłem canona t-70. Oprócz tego, że głośno przewija film jest ok.
    Mam jeszcze takie pytanie. Chciałem dokupić do obiektywu filtr UV. Co możecie doradzić na średnice filtra 52mm. Czy do światła 1.2 musi być wersja filtra slim?
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 19-08-2011 o 21:45

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Tak musi.
    Do kazdego jasnego szkła slim.B.duża róznica w i tak niemałej winiecie.
    Dlaczego UV, a nie np.protect?
    UV ki miewaja zafarby,sa delikatniejsze.Ja do 50-ki zakladam Marumi DHG protect.
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 19-08-2011 o 21:49

Domyślnie

A mógłbyś doradzić jakiś konkretny model. Na allegro mały wybór. Są jakieś slimy Hoya ale nie wiem czy byłby ok.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

No nie wiem do czego i dlaczego.[Hoya miewa delikatny zółty np.zafarb]
    Czy chcesz odcinac nadmiar UV W wysokich górach np?
    Czy chodzi Ci o ochronę soczewki na rajdach moto,a moze to i to.
    Jle chcesz na to przeznaczyć.
    Filtr antyliasingowy przed matryca odcina wiekszość UV,
    W analogu tak nie było.
    Nie moge sobie przypomniec gdzie ,ale bodajze w optycznych .pl był fajny test filtrów.Wpisz w GOOgle.Przeczytaj,uwzględnij swoje preferencje.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów