nigdzie go nie ma, temat przerabiam od 3 tygodni, i raczej poki co nie bedzie
jedyne miejesce gdzie nie sprawdzalem fizycznie to sieciowki ala fotojoker czy media markt czy euro, ale watipe by tam tez bylo
poluj na uzywke
nigdzie go nie ma, temat przerabiam od 3 tygodni, i raczej poki co nie bedzie
jedyne miejesce gdzie nie sprawdzalem fizycznie to sieciowki ala fotojoker czy media markt czy euro, ale watipe by tam tez bylo
poluj na uzywke
Na ceneo widziałem ...
a ja wlasnie z odwrotnej strony troche - kupilem 35L pod FF a jak podpinalem go do 40D to zachcialo mi sie ogniskowej 50 do FF
tak wiec 35-tka pchnela mnie do zakupu 50.
a swoja droga to potwierdze wiekszosc recenzji 35L od 1.4 ostrzy super.
kawal byka z tego lensa :]
Jeśli chodzi o opłacalność, to 35L nie jest najlepszym wyborem do Cropa z uwagi na wysoką cenę, ale jeśli jest w naprawdę okazyjnej cenie to myślę, że można śmiało kupić.
Nie ma się co rozwodzić nad tym co lepsze – sigma, C35L czy C28. Wiadomo że L-ka. Pytanie tylko czy faktycznie potrzebujesz takiego szkła.
Gdybym nie miał w perspektywie roku zakupić FF to kupiłbym tą L-kę w okazyjnej cenie, nacieszył się nią przez wakacje a potem sprzedał z zyskiem i kupił C28 ;-) (tzn. to byłoby wg mnie rozsądne, ale pewnie żal byłoby mi się z nim rozstać) , no chyba, że większość zdjęć robisz na F1.4 – 1.6.
Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5
Ja poluje na 35L, a 28 zostawie jako back up. Zal sprzedawac tak zacne szkielko - 1500 zl teraz kosztuje, a jest fenomenalne!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Uwazam, ze 1.8 uzywalne
http://www.michalandrzejewski.com.pl...t/IMG_0438.jpg
http://www.michalandrzejewski.com.pl...t/IMG_0557.jpg
Ostatnio edytowane przez Misiek87 ; 15-04-2011 o 14:32 Powód: Automerged Doublepost
Opłacalność nie znaczy cena.
Moim zdaniem np. 5d+28 1.8 da więcej funu niż crop i 35L. Dlatego 35L "opłaca" się kupić do Cropa pod warunkiem, że planuje się przejść w najbliższym czasie na FF. Inaczej wg mnie wydawanie sporej kwoty na to szkło do cropa w wielu przypadkach może być nieuzasadnione. Bilans korzyści nie idzie w parze z ceną.
Jeśli używa się tego sprzętu amatorsko od czasu do czasu to śmiem twierdzić, że 35L to nieuzasadniony zakup. Oczywiście co innego bym mówił gdybym już miał 35LA tak na poważnie - to można znaleźć masę argumentów za jak i przeciw. Decyzję trzeba podjąć samodzielnie
Miłego weekendu
Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5