Pokaż wyniki od 1 do 10 z 80

Wątek: Internet Explorer 9 - idzie ku dobremu, obsługa ICCv2 i v4

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Hässleholm

Domyślnie

Januszu, mam na stale podpiety pasujacy profil do mojego monitora sciagniety ze strony EIZO, nie windowsowski AdobeRGB (glupote wczesniej napisalem, przepraszam i zapomnij o tym) i efekty sa jak u Seby.
    Mnie ta sytuacja z kolorami jakos specjalnie nie przeszkadza, zdjecia obrabiane w LR i PS eksportowane do sRGB wygladaja tak jak planowalem na innych komputerach natomiast meczy fakt, ze trzeba metoda prob i bledow wynajdowac programy, ktore poprawnie widza kolory - ale taka chyba karma uzytkownikow szerokogamutowcow

Dla Firefoxa pomaga ustawienie w menu about:config (wpisac to w pasek adresu) wartosci parametru "1" dla gfx.color_management.mode - wlaczy to CMS. Bez tego zdjecia sRGB sa tak samo przebarwione jak w operze czy chrome (sprawdzone przed chwila). Taki myk z sieci, u mnie dziala

Pomecze Safari i IE9, pewnie skonczy sie lagodna reinstalacja systemu, ktory pewnie nagrabil sobie cala gore smieci przez ostatnie miesiace...

Moze komus przydadza sie linki: http://www.gballard.net/psd/srgbforwww.html# , http://www.gballard.net/photoshop/srgb_wide_gamut.html#

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysgro Zobacz posta
    ....
    Dla Firefoxa pomaga ustawienie w menu about:config (wpisac to w pasek adresu) wartosci parametru "1" dla gfx.color_management.mode - wlaczy to CMS. Bez tego zdjecia sRGB sa tak samo przebarwione jak w operze czy chrome (sprawdzone przed chwila). Taki myk z sieci, u mnie dziala ......
    Bez ustawienia gfx.color.... FF źle wyświetla nieotagowane zdjęcia - nie przypisuje im domyślnie sRGB. Jeśli zdjęcie jest z tagiem sRGB to będzie wyświetlane dobrze. Zmiana tego parametru powoduje, że nieotagowanemu zdjęci przypisywany jest sRGB.

Podejrzewam, że dodatkowo masz bajzel z zapisem plików. Widac część zapisujesz bez tagu profilu. To jest "looking for trouble".

Cytat Zamieszczone przez SebaWolf Zobacz posta
    Janusz ja mam podpiety profil monitora, w windowsie nic nie grzebałem więcej, naprawdę od jakiegoś czasu zachodzę w głowę o co biega w tym wszystkim.

Z Twojego przykładu to poprawnie wyświetla IE a FF ma jakieś takie wyblakłe. U mnie - po załadowaniu Twojego zdjęcia do PS czy FPV jest tak samo jak w u Ciebie w IE.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 30-03-2011 o 22:46 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu Awatar SebaWolf
    Miasto
    Warszawa/Mława

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Z Twojego przykładu to poprawnie wyświetla IE a FF ma jakieś takie wyblakłe. U mnie - po załadowaniu Twojego zdjęcia do PS czy FPV jest tak samo jak w u Ciebie w IE.
    Jeśli jest tak to kurcze dlaczego u mnie te zdjęcie otwarte w photoshopie wygląda dokładnie tak samo jak w FF.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Bez ustawienia gfx.color.... FF źle wyświetla nieotagowane zdjęcia - nie przypisuje im domyślnie sRGB. Jeśli zdjęcie jest z tagiem sRGB to będzie wyświetlane dobrze. Zmiana tego parametru powoduje, że nieotagowanemu zdjęci przypisywany jest sRGB.
    ...a ja dodam jeszcze jedną ważną rzecz - FF przestawiony w ten tryb "1" będzie wyświetlał także nietagowane elementy kodu HTML jakby miały sRGB...bo zdjęcia i grafiki to jest jedna rzecz, ale takie elementy kodu strony jak np żywy tekst, czy kolor ramek już raczej nie mają szansy mieć profilu ...i na szerokogamutowcach są rzucane po prostu bez konwersji na pełny gamut. FF w trybie "1" jakby traktuje tego typu elementu jak grafiki otagowane sRGB i konwertuje ich kolory poprawnie.

Zaryzykuję twierdzenie, że użytkownicy szerokogamutowców z profilami ICCv2 mają tylko jedną przeglądarkę www na rynku, która poprawnie wyświetla kolory wszystkich elementów strony (nie uwzględniam Flash) i jest nią FF z ustawionym CMSem na "1" w mode. Użytkownicy szerokiego gamutu z profilem ICCv4, jeśli chodzi o przeglądarki internetowe są trochę w czarnej d... - piszę w kontekście kolorów pozostałych elementów zawartości strony Nawet IE9 z CMSem kręcącym z ICCv4 nie konwertuje kolorystyki nie_graficznych wrzutek typu pliki w treści kodu strony.

Z Flashem nie dajmy się wyrolować - z moich doświadczeń wynika, że elementy Flash na www należy traktować jako osobne mini aplikacje - i to czy ich kolorystyka będzie wyświetlana poprawnie zależy już od wersji zainstalowanej wtyczki Flash...podobno od wersji 10 jest już w niej CM...ale ja twierdzę, że może nie działać poprawnie w trybie fullscreen wołanym z kodu Flash.

Ciekawostka - materiał flashowy wyświetlany przez wtyczkę Flash w przeglądarce www bez CMSa będzie miał poprawną kolorystykę konwertowaną do właściwych poziomów

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jakub.nawrot Zobacz posta
    Użytkownicy szerokiego gamutu z profilem ICCv4, jeśli chodzi o przeglądarki internetowe są trochę w czarnej d... - piszę w kontekście kolorów pozostałych elementów zawartości strony Nawet IE9 z CMSem kręcącym z ICCv4 nie konwertuje kolorystyki nie_graficznych wrzutek typu pliki w treści kodu strony.
    Trochę tak... pozostaje nadal wersja 3.0.19 Firefoxa (łatwo znaleźć download w googlach).

Uprawnienia umieszczania postów