Strona 95 z 102 PierwszyPierwszy ... 45859394959697 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 941 do 950 z 1016

Wątek: ksiazki o fotografii

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Serie NG stanowią na prawdę ciekawe źródło wiedzy. Ja na przykład studiuję obecnie "Czarno-biała fotografia cyfrowa" M. Freeman'a. Z portretu polecam jeszcze "Fotografia portretowa- 100 rad i pomysłów", chociaż tu więcej gadania niż konkretów.

Czy ktoś miał styczność i może powiedzieć co jest najbardziej do "wyssania" z "Fotografia od ADo Z" Michaela L.?
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yakuza144 Zobacz posta
    Ja szukam dwóch ksążek.

1. coś o aspektach ogólnych fotografii.
    2. techniki OBRÓBKI ZDJĘĆ w Photoshopie - pisze dużymi literami gdyż na rynku jest dużo książek ogólnie o ps-ie, a mi np projektowanie 3D nie potrzebne - tylko obróbka

Pozdrawiam
    ad 1.
    Andrzej A. Mroczek "Książka o fotografowaniu",
    a poza tym pozycje wydawnictwa Taschen, m.in. dot. takich majstrów, jak np.:
    Henri Cartier-Bresson,
    Edward Weston,
    Brassaï,
    Jeanloup Sieff,
    Robert Doisneau.
    Dorzuć do tego też jakieś knigi z malarstwa (np., jak już wcześniej zauważyli niektórzy forumowicze, coś z impresjonizmu).

ad 2.
    Scott Kelby "Fotografia cyfrowa. Edycja zdjęć" (odpowiednie wydanie).
    Scott Kelby "System 7 punktów Scotta Kelbyego. Kluczowe techniki, które dzielą przeciętne zdjęcie od prawdziwej fotografii".
    Martin Evening "Mistrzowska edycja zdjęć. Adobe Photoshop CS3 ".

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez basala Zobacz posta
    ad 2.
    Scott Kelby "Fotografia cyfrowa. Edycja zdjęć" (odpowiednie wydanie).
    Scott Kelby "System 7 punktów Scotta Kelbyego. Kluczowe techniki, które dzielą przeciętne zdjęcie od prawdziwej fotografii".
    Martin Evening "Mistrzowska edycja zdjęć. Adobe Photoshop CS3 ".
    Mała korekta Martin Evening "Mistrzowska edycja zdjęć. Adobe Photoshop CS5 dla fotografów" - już dostępna.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Coś już napisał Awatar YouCan92
    Miasto
    Wronki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawciolbn Zobacz posta
    Serie NG stanowią na prawdę ciekawe źródło wiedzy.
    To prawda, swoja przygodę zacząłem od przestudiowania Multimedialnej Szkoły Fotografowania National Geographic cd1,2,3,4
    5DmkII + słoiki + inne akcesoria + pomysł

Blog osobisty

Coś już napisał

Domyślnie

Ze swojej strony mogę polecić:
    Okiem fotografa (Freeman) - naprawdę ciekawa lektura ;-)
    Światło w fotografii Magia i nauka - obowiązkowo dla każdego kto chce zacząć robić zdjęcia w studio

Dla początkujących książki Kelbiego są OK, bardzo dobra była też ta o Lightroomie 2 (pewnie o 3 jest równie dobra ;-)) - dużo przydatnych sztuczek i metod organizacji pracy można w niej znaleźć.

Nie polecam natomiast Fotografia ślubna - emocje uchwycone światłem - trochę nietrafiona jak na polskie warunki pozycja ;-)

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yakuza144 Zobacz posta
    Ja szukam dwóch ksążek.

1. coś o aspektach ogólnych fotografii(...)
    cd ad 1.

Seria filmów "Geniusz zaklęty w Fotografii"

Nie jest to co prawda książka, ale... Wydaje mi się, że spełni Twoje oczekiwania i zaspokoi głód wiedzy na odcinku ogólności.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez fotodvd.pl Zobacz posta
    freeman jest ok
    Tę wypowiedź traktuję jako szczególnie wartościową. W ułamek sekundy przekonałem się do "Okiem fotografa" Freemana, jak i do całej jego twórczości.
    Ostatnio edytowane przez basala ; 03-04-2011 o 15:51 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał Awatar YouCan92
    Miasto
    Wronki

Domyślnie

Małe pytanko ogólnie chce zakupić jakiś dobry podręcznik do PhotoShopa głównie o korekcie zdjęć ( wydobywanie kolorów, retusze, ... generalnie cały post-processing) (generalnie w kierunku portretu ale to raczej nie jest ważne) , wiadomo że najlepiej udać się na jakiś kurs lecz aktualnie to odpada :] zastanawiam się nad podaną wyżej książka Martin Evening "Mistrzowska edycja zdjęć. Adobe Photoshop CS5 dla fotografów". Pytanie teraz czy CS5 dużo różni się od swoich poprzednich wersji ? CS4 a właściwie CS3 z nakładka CS4? (bo na takim aktualnie pracuje). A jeśli nie ta książka to jaka? Pozdrawiam
    5DmkII + słoiki + inne akcesoria + pomysł

Blog osobisty

Coś już napisał Awatar m2k
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez YouCan92 Zobacz posta
    CS4 a właściwie CS3 z nakładka CS4?
    Co to znaczy? Generalnie to robię tak, że jadę do Empiku i przeglądam kilka książek, jakie zwróciły moją uwagę, albo jakie chcę kupić. Zajmuje mi to kilknaście/kilkadziesiąt minut, ale wychodzę z tymi, które wydają się być fajne. Nie polegam na opinii innych, bo wiadomo - dla każdego coś innego. To, co dla Ciebie może być ciekawe, dla innych nie jest i na odwrót. Trudno jest mi coś doradzić, jeżeli chodzi o książki traktujące o PS. Nie znalazłem jeszcze takiej, z której można by się nauczyć obrabiać zdjęcia na obecnym, światowym rzeknę, poziomie ;-)

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez YouCan92 Zobacz posta
    Małe pytanko ogólnie chce zakupić jakiś dobry podręcznik do PhotoShopa głównie o korekcie zdjęć ( wydobywanie kolorów, retusze, ... generalnie cały post-processing) (generalnie w kierunku portretu ale to raczej nie jest ważne) , wiadomo że najlepiej udać się na jakiś kurs lecz aktualnie to odpada :] zastanawiam się nad podaną wyżej książka Martin Evening "Mistrzowska edycja zdjęć. Adobe Photoshop CS5 dla fotografów". Pytanie teraz czy CS5 dużo różni się od swoich poprzednich wersji ? CS4 a właściwie CS3 z nakładka CS4? (bo na takim aktualnie pracuje). A jeśli nie ta książka to jaka? Pozdrawiam
    Jestem w podobnej sytuacji jak ty. Jak tylko w Empiku pojawi się Mistrzowska edycja zdjęć - Adobe Photoshop CS5/CS5 PL dla fotografów - Martin Evening to dokonam wyboru między tą pozycją, a Photoshop CS5 PL - Szkoła efektu - Anna Owczarz-Dadan. Po przeczytaniu przykładowych rozdziałów i spisów treści wstępnie wydaje mi się, że jedna i druga jest dobrą pozycją. Ostatnio zainteresowałem się Lightroomem więc myślę też o zakupie Sekrety cyfrowej ciemni Scotta Kelby'ego - Edycja i obróbka zdjęć w programie Adobe Photoshop Lightroom 3.

Bywalec Awatar Saapcio
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Witam serdecznie.

Się przymierzam do "Praktyczny Photoshop CS5 dla fotografa" autorstwa Ewy Prus, a w MPiKU nie widziałem.
    Może ktoś zaopiniuje?

Pozdrawiam równie serdecznie.
    ....C50E....C40D

Strona 95 z 102 PierwszyPierwszy ... 45859394959697 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów