Co do niedoświetlenia - tak jak pisał Vitez - warto wyrobić sobie taki nawykja osobiście widział bym przy tym troszkę mniej światła błyskowego (przy foto z modelką), a więcej zastanego. Sam prawie zawsze błyskam podczas zdjęć. Często stawiam aparat na statyw, by złapać więcej światła zastanego.
moja rada co do foto z błyskaniem - aparat na statywie, ekspozycja całego kadru niedoświetlona o około 1EV - 1,5EV, za to moc lampy ustawiona tak by obszar oświetlony był naświetlony tak jak powinno byćno i jak masz aparat na statywie nie bać się nawet czasów rzędu 1/20s i czytać histogram
![]()
Narazie te początki to dla mnie czarna magia, ale powoli coraz więcej z tego rozumiem. No i zabrałem się za książkę "Z pamiętnika lampy błyskowej", więc będzie lepiej.
Vitez - patrzyłęm na LCD, ale nie widziałem niedoświetlenia. To chyba ma znaczenie, w jakich warunkach oświetleniowych patrzymy na LCD.
Błyskanie przy stoliku w restauracji przy spotkaniu towarzyskim. Lampa odbijana od białej karty dań:
3.1
3.2
Zdecydowanie lepiej idzie Ci ta dziedzina niż "street photo".
Podoba mi się 1.1 i 1.2 na pozostałych za bardzo widać błyskanie. To, że jest wąsko wcale mi nie przeszkadza - wręcz przeciwnie.
Z sesji 2.1 fajne, oprócz oczywiście tego, że skopałeś naświetlanie i wygląda to jak wygląda.
Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight
Zdjęcie może różnie wyglądać na LCD w różnych warunkach, ale na szczęście dobry Pan Canon dał nam histogram. Histogram Cię nie okłamie, chocbys w niewiem jakich warunkach "podglądał" zrobione fotki...
Co do ostatnich to "przyciemnienie pod oczami" to żaden problem, chwila w PS, ale same zdjęcia wydają mi się robione na siłę, o tak żeby się czymś zająć czekając na szamę... A to nie jest najlepsze podejście do tematu...
20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R
Dzisiaj rano na spacerze. Warunki takie jak widać:
4.1
...postać pod daszkiem, zacieniona, więc wyciągam parasolkę i będę błyskał.
4.2
Wyszło tak sobie. Nie podoba mi się, ale nie wiedziałem, co mogę zrobić.Warunki do ustawienia parasolki utrudnione, bo daszek przeszkadzał. Najpierw dobrałem parametry w manualu do naświetlenia tła, później dobrałem moc błysku. Czy przez parasolkę transparantną uzyskałbym ładniejszy rezultat?
1.1 i 1.2 najlepsze ze wszystkich no moze 1.5 reszta ma za duzo cieni
czym siwiecisz??