Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 54

Wątek: [filharmoniusz] Strobing - rozwój

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez filharmoniusz Zobacz posta
    Taka agresywna obróbka spowodowana tym, że wszystkie zdjęcia niedoświetliłem chyba o 4EV!
    Nie pomogło im to. Ja w takich sytuacjach zdjęcia do kosza a sesja do powtórki. I zadziwiające że nie sprawdzałeś na bieżąco na LCD jak zdjęcia wychodzą - wyrób sobie taki nawyk co kilka/naście zdjęć spojrzeć co tam wychodzi zamiast tylko podziwiać modelkę...

Coś już napisał
    Miasto
    Kędzierzyn Koźle

Domyślnie

Co do niedoświetlenia - tak jak pisał Vitez - warto wyrobić sobie taki nawyk ja osobiście widział bym przy tym troszkę mniej światła błyskowego (przy foto z modelką), a więcej zastanego. Sam prawie zawsze błyskam podczas zdjęć. Często stawiam aparat na statyw, by złapać więcej światła zastanego.
    moja rada co do foto z błyskaniem - aparat na statywie, ekspozycja całego kadru niedoświetlona o około 1EV - 1,5EV, za to moc lampy ustawiona tak by obszar oświetlony był naświetlony tak jak powinno być no i jak masz aparat na statywie nie bać się nawet czasów rzędu 1/20s i czytać histogram

Bywalec Awatar filharmoniusz
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Narazie te początki to dla mnie czarna magia, ale powoli coraz więcej z tego rozumiem. No i zabrałem się za książkę "Z pamiętnika lampy błyskowej", więc będzie lepiej.

Vitez - patrzyłęm na LCD, ale nie widziałem niedoświetlenia. To chyba ma znaczenie, w jakich warunkach oświetleniowych patrzymy na LCD.

Błyskanie przy stoliku w restauracji przy spotkaniu towarzyskim. Lampa odbijana od białej karty dań:

3.1

3.2

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Zdecydowanie lepiej idzie Ci ta dziedzina niż "street photo".

Podoba mi się 1.1 i 1.2 na pozostałych za bardzo widać błyskanie. To, że jest wąsko wcale mi nie przeszkadza - wręcz przeciwnie.

Z sesji 2.1 fajne, oprócz oczywiście tego, że skopałeś naświetlanie i wygląda to jak wygląda.
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kolejne dwie fotki z tego samego wieczoru, co 3.1 i 3.2. Świecone z dołu i podobałoby mi się, gdyby nie przyciemnienie pod oczami :/

3.3

3.4

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Vitez - patrzyłęm na LCD, ale nie widziałem niedoświetlenia. To chyba ma znaczenie, w jakich warunkach oświetleniowych patrzymy na LCD.
    Zdjęcie może różnie wyglądać na LCD w różnych warunkach, ale na szczęście dobry Pan Canon dał nam histogram. Histogram Cię nie okłamie, chocbys w niewiem jakich warunkach "podglądał" zrobione fotki...

Co do ostatnich to "przyciemnienie pod oczami" to żaden problem, chwila w PS, ale same zdjęcia wydają mi się robione na siłę, o tak żeby się czymś zająć czekając na szamę... A to nie jest najlepsze podejście do tematu...
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ma znaczenie. Dlatego ja wyświetlam zdjęcia wraz z histogramem a nie samo zdjęcie . Histogramu nie oszukają żadne warunki zewnętrzne patrzenia na LCD .

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dzisiaj rano na spacerze. Warunki takie jak widać:

4.1

...postać pod daszkiem, zacieniona, więc wyciągam parasolkę i będę błyskał.

4.2

Wyszło tak sobie. Nie podoba mi się, ale nie wiedziałem, co mogę zrobić.Warunki do ustawienia parasolki utrudnione, bo daszek przeszkadzał. Najpierw dobrałem parametry w manualu do naświetlenia tła, później dobrałem moc błysku. Czy przez parasolkę transparantną uzyskałbym ładniejszy rezultat?

Bywalec
    Miasto
    A, A

Domyślnie

1.1 i 1.2 najlepsze ze wszystkich no moze 1.5 reszta ma za duzo cieni
    czym siwiecisz??

Miasto
    Kraków

Domyślnie

2x Yongnuo 460II, jedna parasolka odbijajaca

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni