Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Kilka pytań 50d

Domyślnie Kilka pytań 50d

Witajcie. Jestem nowym użytkownikiem forum Canon-Board dlatego na dzień dobry: Mam na imię Kamil. Poszukam tematu gdzie należy się przywitać ale teraz mam kilka pytań. Posiadam aparat Canon 50d, obiektyw Tamron 17-50 f2.8 ze stabilizacją, lampę 580 EXII. Moje pytania jako amatora:
    - czy da się tym aparatem i tą lampą sterować bezprzewodowo czy trzeba coś dokupić?
    - często po zrobieniu zdjęć odnoszę wrażenie braku ostrości ( tzn takie jakby mydełko) lub zbyt duże ilości szumów ( nie jest to jakaś super pucha ale wydaje mi się że trochę za dużo tego jest..) tutaj foto: http://i52.tinypic.com/xqi1kk.jpg
    - Jaki proponujecie tryb robienia zdjęć na początek? Nie chcę robić na automacie bo nigdy nie nauczę się robić zdjęć. Na trybie gdzie aparat wybiera sam czas robienia zdjęcia też nie chce bo nigdy nie wiem czy to będzie 1/125 czy 1/30 i mogę mieć zdjęcia poruszone więc też odpada?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A nie zauważyłeś, że zdjęcie do którego link podałeś było robione na 1/10sek.?

Domyślnie

No tak ale jakie to ma znaczenie kiedy zdjęcie robione jest ze statywu a osoba przez ten czas się nie rusza?

Dopiero zaczyna Awatar Flar
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Wydaje Ci się że się nie rusza

Co do trybu - ja bym zaczął od Av i stopniowo przechodził na M jeśli chcesz mieć pełną kontrolę nad tym co robisz.

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Sterowanie lampą ma tylko 7d.
    Załóżmy ze osoba się nie poruszyła. A stawiając na statywie wyłączyłeś stabilizację? Użyłeś wężyka/samowyzwalacza? Podniosłeś lustro?
    Jak już zauważył Przemek_PC - to jest 1/10 sekundy (po co taki czas w studio - żeby tło było widać?) i sporo czynników mogło negatywnie na to wpłynąć..

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Nie, nie tylko 7D ma sterowanie lampą

Domyślnie

Czas był tak długi bo nie chialem używać lampy błyskowej a mam tylko jedną żarówek 300W na statywie którą dałem przez parasol biały rozpraszający. Co do trybu AV to już lece po instrukcje i zabieram się do ponownego czytania. Dzieki za informacje.

Dopiero zaczyna Awatar Flar
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez K_S Zobacz posta
    Czas był tak długi bo nie chialem używać lampy błyskowej
    Błyskacz by Ci trochę wyostrzył wg mnie
    Inna sprawa - jeśli robiłeś na słabym zastanym to po co przesłona 6.3 ?

Domyślnie

Bo ja nie potrafię chyba mimo tylu przeczytanych artukułów zrozumieć jednej z podstaw a mianowicie: Jeżeli ustawię przesłone na 2.8 to ostrość jest wtedy w mniejszej cześci zdjęcia a robiąc zdjęcie całej osobie lub kilku osobom chcę aby cali na zdjęciu byli ostrzy czyli muszę przesłone ustawić więcej niż te 2.8 ?.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez K_S Zobacz posta
    Bo ja nie potrafię chyba mimo tylu przeczytanych artukułów zrozumieć jednej z podstaw a mianowicie: Jeżeli ustawię przesłone na 2.8 to ostrość jest wtedy w mniejszej cześci zdjęcia a robiąc zdjęcie całej osobie lub kilku osobom chcę aby cali na zdjęciu byli ostrzy czyli muszę przesłone ustawić więcej niż te 2.8 ?.
    Dobrze myślisz.
    A do sterowania lampkami dla tej 50-ki polecam prosty (bez TTL) YongNuo RF-602 3w1

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów