Strona 12 z 64 PierwszyPierwszy ... 210111213142262 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 635

Wątek: Sony NEX czy Olympus PEN?

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    a plotki głoszą, że Panasonic wypuści adapter który da pełną kontrolę (i AF!) obiektywom EF podpiętym pod micro43:
    Nie Panas a Birger...
    the silence is deafening

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Nie Panas a Birger...
    Ale to ma działać tylko z tą kamerą af100 czy też z lumixami serii G? No i wsparcie tylko dla eLek. Po co komuś 17-40 w takiej kamerze-przecież to ekw. 34-80... Jedyny sens widzę dla ultra jasnych stałek i super tele, co tłumaczyłoby też cenę tego adapterka (700$).

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

cenę może też tłumaczyć koszt licencji które trzeba od Canona wykupić..........
    600D | X-M1

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacula Zobacz posta
    Ale to ma działać tylko z tą kamerą af100 czy też z lumixami serii G? No i wsparcie tylko dla eLek. Po co komuś 17-40 w takiej kamerze-przecież to ekw. 34-80... Jedyny sens widzę dla ultra jasnych stałek i super tele, co tłumaczyłoby też cenę tego adapterka (700$).
    Teoretycznie to dla kamery AF100, ale przecież to ten sam sytem. Jeśli by z nią działało, to powinno też z innymi aparatami micro43.

Choć większy sens ma właśnie z AF100 biorąc pod uwagę dysporoporcje rozmiarów jakieś L-ki i takiego PENa. Z PENem czy GF1 lub GF2 to będzie trochę nieporęczne. Co innego z AF100 lub ewentualnie z G1/G2/GH1/GH2. Zestaw micro43 powinien być mały. Podpinając pod niego jakąś większą L-kę tracimy kompaktowość, a wtedy już po prostu lepiej zabrać lustro Canona. Co innego z AF100 - to kamera profi, większa od PENów i GH2, i daje (za stosunkowo małe pieniądze) możliwości profi których nie da lustro Canona. Tu jest nawet sens kupić AF100 + adapter + obiektywy EF.

Jasne stałki, nawet nie ultra jasne mają sens. Nawet stara 28/1.8 może coś pokazać gdy mniejsze koło obrazowe w m43 wybierze tylko centrum omijac mydlane rogi. 50/1.4 da ekwiwalent kąta widzenia ultrajasnej setki na FF. 85/1.8 da prawie odpowiednik 200/2 na FF (z 85/1.2 mamy jakby 200/1.2 na FF). 70-200 f/4L da lepszy (ostrość, światło) odpowiednik 100-400L na FF. 400/5.6L da odpowiednik kąta widzenia 800/5.6L.

Dla kogoś kto ma tylko m43 raczej kupowanie EF-ek sensu nie ma, ale dla kogoś kto już ma lustro Canona i trochę szkiełek, to ciekawa propozycja. Tylko że przy takiej cenie (700$) to wypadałoby podpiąć obiektyw o podobnej lub droższej cenie, a nie EF 50/1.8.

Ale na razie to rozważania niepotwierdzonych informacji. Tego adaptera jeszcze na rynku nie ma.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Tylko że przy takiej cenie (700$) to wypadałoby podpiąć obiektyw o podobnej lub droższej cenie, a nie EF 50/1.8.
    Ojtam ojtam, taki Bloom mając taki adapter i skrzynie EF szkieł po prostu ma większe możliwości a ceną na poziomie siedmiu $tówek przejmuje się tak jak dzisiaj my na forum ceną karty SD 1 GB.

Ale na razie to rozważania niepotwierdzonych informacji. Tego adaptera jeszcze na rynku nie ma.
    Ten adapter (do EOS) ta firma już sprzedaje tylko, że pod ztcp bagnet PL (Hollywood).
    the silence is deafening

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Troszkę pod prąd jeśli chodzi o przyjętą modę ale pod manualne szkiełka wybrał bym m43. Większa kontrola GO. Po co do nex zakładać jasne szkła i je przymykać by np zmieścić twarz GO. Początkującym Olek wybaczy więcej błędów. Tyle manuale. W m 43 jest dostępna fajna szklarnia panas 20 ze światłem 1,7 (cena allegro ok 1100), nowy obiektyw olka14-42 i panas 14-45 z zestawem E-PL2 gdzie najprawdopodobniej bebechy są e5tki da świetny obrazek.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

gietrzy, co to znaczy: "ojtam, ojtam"?
    To jakieś gwarowe?
    Bardzo fajne...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Ten adapter (do EOS) ta firma już sprzedaje tylko, że pod ztcp bagnet PL (Hollywood).
    Ale ztcjp to niewiele tam działa.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kowal73 Zobacz posta
    Troszkę pod prąd jeśli chodzi o przyjętą modę ale pod manualne szkiełka wybrał bym m43. Większa kontrola GO. Po co do nex zakładać jasne szkła i je przymykać by np zmieścić twarz GO.
    Moda modą, ale.... ja chcę coś co da mi możliwie najmniejszą GO (w tego typu puszce). Szkło jasne zawsze można przymknąć, ale w drugą stronę nijak tego nie przeskoczy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Największa GO jest w kompakcie, po co kombinować.

Strona 12 z 64 PierwszyPierwszy ... 210111213142262 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów