Strona 7 z 64 PierwszyPierwszy ... 567891757 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 635

Wątek: Sony NEX czy Olympus PEN?

Coś już napisał

Domyślnie

Znalazłem na youtube parę fajne testy różnych aparatów o których tutaj mowa.

Samsung NX100

Sony NEX-5

Sony NEX-5 cz.2
    Olympus PEN E-PL1

Samsung NX10 vs Panasonic GF1 vs Olympus E-PL1

Niestety u mnie z angielskim aż tak dobrze nie jest. Jeżeli ktoś ma czas to proszę o przejrzenie tego i o krótki opis.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kamol3 Zobacz posta
    Tyle ile użytkowników tyle opinii na temat tych aparatów. Niestety nie wiem jeszcze który wybrać. Z jednej strony korci mnie ten NEX ale obiektywy są słabe, a w manualne nie chcę się bawić. Wyczytałem że nowe 4 obiektywy od Sony mają się pojawić na wiosnę. Natomist E-PL1 jakoś tak bardzo mnie do niego ciągnie. Wydaje mi się że ten aparat może dać użytkownikowi większą radość. Jeszcze muszę to wszystko dobrze przemyśleć.
    Jeśli nie zamierzasz bawić się w ruskie demobile itp inne stwory z DDR'u to szczerze polecam albo E-PL1 albo GF1 - mam oba.

Rozważ GF1 bo po przestawieniu jotpegów na nostalgic albo smooth (to sprawdziłem i polecam) nikt nie narzeka na kolory w jpg'u.
    Światłomierz zachowawczy - raczej nie doświetli niż przepali.
    AF - Nikon fast; szybszy ma tylko GH1 i GH2.
    LCD - nie ma tragedii
    ergonomia - super
    rozmiar - maksymalny akceptowalny pod małe szkła
    cena - teraz po wejściu na rynek GF2 będzie spadać
    filtr aa - b. słaby, ale imho mocniejszy niż w E-PL1
    raw - wg. optyczne.pl rawy są odszumiane, co nie przeszkadza by zdjęcia z PL45 macro były ostre na 3200
    iso - zaniżone, realnie każda wartość czułości jest wyższa o 2/3EV tj. iso 3200 to de facto ~ iso 4557
    the silence is deafening

Coś już napisał

Domyślnie

No może i też to jest ciekawy aparat, ale Panasonic, Samsung czy właśnie Sony to bardziej kojarzą mi się z telewizorami niż z aparatami. No może Panasonic już tak nie. Chodzi o to że np. Olympus, Canon czy Nikon to są firmy które specjalizują się w produkcji aparatów. Chociaż z drugiej strony patrząc to nie ważne jaka jest firma urządzenia tylko ważne żeby ono było dobre i działało tak jak ma działać w swoim przedziale cenowym.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

No może Panasonic już tak nie.
    Konkretnie od czasów LX3. Nie dość, że biją pupę innych firm zaawansowaniem/inteligencją trybu iAuto, to jeszcze algorytmy CDAF na dzień dzisiejszy są bezkonkurencyjne.
    Od LX3 (procesora obrazu w tym aparacie) Panas to b. poważny gracz a że pisze Panasonic a nie Canon - a kogo to? To ma robić zdjęcia/zadowalać właściciela.
    the silence is deafening

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    a że pisze Panasonic a nie Canon - a kogo to?
    Na moim jest napisane LUMIX a nie Panasonic. Chociaż nie. Panasonic jest faktycznie napisane maleńkimi literkami obok gwinta na statyw. Dla mnie luz - nikt z daleka nie zobaczy ;-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ups - gwintu
    Ostatnio edytowane przez psl ; 12-01-2011 o 22:36 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wejherowo

Domyślnie

Jeśli zalezy Ci na kompaktowych rozmiarach i w miarę rozwiniętym systemie to zdecydowanie PEN. Moim zdaniem bije NEX-a pod każdym względem. No a poza tym Olympus właśnie stworzył cały system, a nie tylko aparat. Tym bardziej, ze teraz wchodzi nowy PEN, więc moze ceny jedynki trochę spadną.
    C 50D |T 17-50 f/2,8 | C 50mm f/1,4 |C EX430 II |SanDisk Ultra II 4GB, IV 8GB | Velbon Sherpa 600R
    http://qcel.maxmodels.pl
    http://www.picasaweb.google.com/qcel86

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

No może i też to jest ciekawy aparat, ale Panasonic, Samsung czy właśnie Sony to bardziej kojarzą mi się z telewizorami niż z aparatami. No może Panasonic już tak nie. Chodzi o to że np. Olympus, Canon czy Nikon to są firmy które specjalizują się w produkcji aparatów. Chociaż z drugiej strony patrząc to nie ważne jaka jest firma urządzenia tylko ważne żeby ono było dobre i działało tak jak ma działać w swoim przedziale cenowym.
    Według mnie to może to ma jakieś znaczenie w sprzęcie profesjonalnym - tam nawet najdrobniejsze szczegóły potrafią zdecydować o tym czy sprzęt ma branie czy nie. W sprzęcie popularnym to jaki masz znaczek na obudowie jest kompletnie bez znaczenia.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał Awatar rysiek30d

Domyślnie

NX drogi?!?!
    to jest najtańszy system oferujący najlepszy stosunek jakość/cena
    Zestaw nx100 z kitem 20-50mm kosztuje około 1500zł!
    do tego dokupić malutką stałkę 30/2 za niecałe 500zł i izestaw rewelacja.

Domyślnie

No i jeszcze wypada dokupić lampę błyskową, bo nx100 jej nie posiada wbudowanej. No i coś szerokiego z obiektywów do np. pomieszczeń i krajobrazu. Ten kit zaczynający się od 20mm wąziutki na maksa jak na uniwersalny obiektyw. Samsung gonił kita olkowego pod względem rozmiarów. Udało sie, ale niestety jest to okupione tym o czy pisałem - na szerokim zaledwie 20mm. Olkowy mały obiektyw z kit'a (14-42) ma szeroki kąt.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Może pójdź do sklepu i zmacaj obydwa. NEX jest dopiero na początku swojego rozwoju a olek był pierwszy. NEX po firmware 3 jest nawet użyteczny dzięki możliwości dodatkowych ustawień i zasadniczo NEX powinien ruszyć w tym roku ze szkiełkami i dodatkowymi body.

Strona 7 z 64 PierwszyPierwszy ... 567891757 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów