Pokaż wyniki od 1 do 10 z 836

Wątek: D700 kontra 5D, 5DMkII

Mieszany widok

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Kolor jest sprawą całkowicie wtórną i z palcem w d... można uzyskać z Nikona takie same efekty jak z Canona i vice versa. Różnice w kolorystyce wynikają z:
    -balansu bieli!
    -balansu bieli!!
    -balansu bieli!!!
    -profilu kolorystycznego i zawartego w nim krzywej kontrastu
    Jestem w lekkim szoku... Mamy 2010 rok... Sledzilem ten watek od samego poczatku, od pierwszego postu Trampka. Po jakims czasie sie wypisalem.

W miedzyczasie poprawilem swoje umiejetnosci w post processingu, gl. LR, samoksztalcenie i doswiadczenie. Teraz przez przypadek wdepnalem znowu w ten watek.

I to co pisze Czornyj jest dla mnie oczywiste. Po prostu nie moge uwierzyc, ze sa jeszcze osoby, ktore w to watpia...
    Rece opadaja...
    Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    nie moge uwierzyc, ze sa jeszcze osoby, ktore w to watpia...
    Rece opadaja...
    Ja mogę uwierzyć. "Codzienność", która gości i na tym forum, nieustannie karmi ludzi tak niewyobrażalną ilością bzdur, że wcale się nie dziwię, że tumanieją. Trzeźwa ocena tematu i rzetelne, jednoznaczne opinie, oparte na doświadczeniu, a nie "zasłyszanym kawałkiem ucha", to wymierający gatunek.

Przepraszam za OT.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj
    No niestety, wygląda na to że masz rację - w przeciwieństwie do Nikonów gdzie różnice są aptekarskie, R1 zdaje się mieć lepszą separację barw niż C52
    I to co pisze Czornyj jest dla mnie oczywiste. Po prostu nie moge uwierzyc, ze sa jeszcze osoby, ktore w to watpia...
    Rece opadaja...
    Mam nadzieje, że jednak opadnięte ręce uda ci się podnieść. Ja nadal wątpię, a czornyj to potwierdził. Ja nie przeczę, że się da (nawet można zrobić z baby chłopa) tylko jakim kosztem? I czy na pewno do końca będzie to to samo, wątpię!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    PS. To co Czornyj napisał dotyczy tylko porówniania dwóch puszek - czyli użycia tego samego softu do konwersji (np. LR). Gorzej wygląda sytuacja, gdy podoba nam się sposób generowania obrazu przez soft producenta, tego już za Chiny nie da się załatwić profilem w LR, tak aby i C5D i D700 i R1 i inne miały takie samo zachowanie kolorystycznej jak np. R1-ka prosto z puszki!
    Ostatnio edytowane przez arra ; 02-01-2011 o 13:22 Powód: Automerged Doublepost

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jezeli rozpatrywac temat az tak - jak ostrosc czy szumy na podgladzie 100% - to moge podniesc rece, nie ma problemu.

Natomiast na poziomie pewnie ciut ogolniejszym, nadal jestem zdania, ze moge uzyskac obrazek z 5D II jak z N, grajac balansem bieli i profilami (np. z pomoca Color Checker). Innymi slowy - "ta kolorystyka N" to dla mnie mit, ktory nie powinien decydowac np. o tym, ktora puszke kupic. Chyba, ze ktos akceptuje JPG.

Jednoczesnie akceptuje fakt, ze sa ludzie, dla ktorych jedank roznice sa. Ja az na taki poziom nie schodze.
    Pozdrawiam!

Uzależniony

Domyślnie

Natomiast na poziomie pewnie ciut ogolniejszym, nadal jestem zdania, ze moge uzyskac obrazek z 5D II jak z N, grajac balansem bieli i profilami (np. z pomoca Color Checker). Innymi slowy - "ta kolorystyka N" to dla mnie mit, ktory nie powinien decydowac np. o tym, ktora puszke kupic. Chyba, ze ktos akceptuje JPG.

Jednoczesnie akceptuje fakt, ze sa ludzie, dla ktorych jedank roznice sa. Ja az na taki poziom nie schodze.
    Tacy ludzie nie tyle, że gdzieś tam sobie "są" ale jest ich ogromna większość. Na forum siedzi zaledwie niewielki odsetek ludzi fotografujących obydwoma systemami i ekscytujących się MTF-ami eLek i 200% cropami w poszukiwaniu ostatniego ziarna szumu.
    Nie wszyscy też biegają z tablicami/kartami wb przed każdym ujęciem celem dokładnego pomiaru temp. barwowej światła i poprawnego ustawienia WB.
    Sprawdzałem, testowałem i porównywałem pliki z obu systemów już chyba dziesiątki razy. Wielokrotnie z klientami, którzy również byli ciekawi tych legendarnych różnic w barwie (w znacznej mierze FF Nikona kontra FF Canona).
    I zdając sobie sprawę, że rację ma zarówno czornyj jak i paru z przedmówców co do profili, zmiennych, WB itd to wiem jedno - opinia o różnicach w barwach została wykreowana właśnie przez ludzi fotografujących głównie w jpegu i AWB, gdzie różnice - zwłaszcza w świetle mieszanym - są bardzo widoczne na korzyść Canona. Tak jak z Nikona wychodziła zielono-żółtawa kiszka to z Canona kolor skóry był zawsze dużo przyjemniejszy w odbiorze, miał naturalny, brązowawo-pastelowy odcień.
    Wiem, iż brzmi to banalnie i na wskroś amatorsko ale przez takie właśnie podejście do fotografowania kreowane są sprzętowe legendy dość mocno zakorzenione w głowach ludzi.

Uprawnienia umieszczania postów