Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 61

Wątek: FF czy jasne szkła?

Dopiero zaczyna Awatar TomiCan
    Miasto
    Opole

Domyślnie FF czy jasne szkła?

Witam
    Proszę o poradę. Jestem na etapie pewnych zmian w sprzęcie i mam mały dylemat. Obecnie posiadam 550D wcześniej ok. 2 lata 450D. Obiektywy: S10-20, 17-40L, C50 1.4, EF 70-300 4-5.6 IS USM, lampa Metz58.
    Zdjęcia to portret, krajobraz, w przyszłości amatorskie studio, ostatnio ćwiczyłem się na kilku weselach i nie ukrywam że chcę iść w tym kierunku. Mój problem polega na tym czy wejść na tym etapie w FF(5dmkI lub mkII) i zobaczyć co wyciągnie to z mojej szklarni, czy najpierw uzupełnić szkła w jasny szeroki kąt(~24) i 135 2.0 (szkła używane) i pouczyć się na razie na cropie?
    Co byście doradzili od czego zacząć: pełna klatka, czy ujarzmić wpierw jasne szkła.
    Pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość jeżeli taki temat był podejmowany (niestety nie mogłem znaleźć)

Dopiero zaczyna Awatar rbanach
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Heh, mam podobny dylemat, ale chyba poczekam aż wyjdzie 5d mkIII
    Canon EOS 500D + BG-E5 | Canon EFS 10-22 USM | KIT | Canon EF 24-105/4L IS | Tamron 70-300 Di LD | Canon EF 28/1.8 USM |
    Canon EF 50/1.8 II | Samyang 500/6.3 DX | Speedlite 430 EX II | Pixel TR-332 | Polary i UV | Lowepro NOVA 200 AW |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rbanach Zobacz posta
    Heh, mam podobny dylemat, ale chyba poczekam aż wyjdzie 5d mkIII
    i to jest dobra odpowiedź... ja też czekam... wszak mam dostęp do FF z roboty, ale własne to własne...

czekam na mkIII bo może cena mkII spadnie..

odpowiadając na Twoje pytanie i patrząc na resztę gratów - sprzedaj Sigmę 10-20 za co kupisz np 28/1.8 i resztę zostaw i zbieraj na coś żeby wymienić 70-300 jeśli będzie konieczność.

oczywiście, jeśli teraz Cię nie pili (jak mnie) poczekaj i kurs na FF - zwłaszcza, że masz takie plany rozwojowe.. jeszcze kwestia tego co z cropem? jeśli możesz i nie musisz sprzedawać, to zostaw jako backup.
    .
    50D+grip, kilka szkiełek i gratów typu "akcesoria foto"...
    suma ogniskowych obiektywów nie przedłuży męskości...
    wielkość matrycy nie ogranicza wyobraźni...

[SIGPIC][/SIGPIC]

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Z tym 5DIII to byłbym ostrożny. Po ukazaniu się 60D cena 50D nie spadała a wręcz wzrosła a używane trzymają cenę. Chodzą plotki że nowego 1Ds ma już nie być a nowa piątka ma być w pewnym sensie jego substytutem więc cena będzie odpowiednia.

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Po ukazaniu się 60D doceniono 50D, dlatego też cena wzrosła.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Doceniono jako ten ostatni wywodzący się z tradycji serii xxD. "Następca" 60D to już pół pięterka niżej a pół piętra wyżej jest 7D. Jeśli więc Canon faktycznie miałby nie wypuścić nowego Ds to 5DIII byłby tym pół pięterka wyżej od 5DII ale brakuje jednego elementu w tej układance mianowicie pięterka niżej. A może jednak następca 5DII będzie tym czym dla xxD jest 60D a pięterko wyżej będzie np. 3D łączący cechy 5DII i 1Ds ?
    Wracając do pytań z pierwszego postu, 135mm na cropie i wesela albo domowe studio nie mówiąc o krajobrazach? 85/1,8 byłby chyba bardziej uniwersalny, nawet na FF.

Dopiero zaczyna Awatar Jan Bielecki

Domyślnie

Ja bym inwestowal w szklarnie.
    Przede wszystkim zdecydowal bym sie na mkII. Kupowanie jasnych stalek pod 5d v.I (jezeli nie mieszka sie w Wawie i ma blisko na Zytnia) jest ryzykiem, poniewaz back focus i front focus to norma. A to mozna samemu regulowac dopiero w 5d mkII. Mialem dwie stare Piatki i tylko 85mm/1.2 na nich dzialalo poprawnie - reszta szkiel to byla loteria
    Poza tym Pelna Klatka jest wybrednym zwierzeciem. Wszystko co w niej piekne mozna wykorzystac tylko podpinajac stalki. Wiec miec 5d bez dobrych obiektywow to jakby miec Porshe i jezdzic nim tylko na 3 biegu
    Podpis nie zawierający treści komercyjnych

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TomiCan Zobacz posta
    Co byście doradzili od czego zacząć: pełna klatka, czy ujarzmić wpierw jasne szkła.
    Witaj, w ślubach prym wiedzie FF ale mam znajomych co robią zestawem 40D+400D oraz D90+D70 i na utrzymanie zarabiają.
    Ja w tym roku 3x zmieniałem szklarnie szukając pasujących mnie obiektywów i co wymiana jednak szłem w jasność a jeśli chcesz iść w śluby musisz mieć jasne szkła i body z dobrą ergonomią nawet nie koniecznie FF ale jak masz kase to czemu by nie... zakładam żę już opanowałeś pewne niuanse na tych posiadanych body...ja zmieniłem S10-20+kit na zestaw T17-50/2.8+Samyang 8mm/3.5 i wcale nie żałuję a otworzył on nowe perspektywy przede mną.
    Patrząc w Twoją szklarnie to bym też podziękował C70-300 za uwagę na jakiegoś wymienił typu 70-200 najlepiej f/2.8. Mając jasne obiektywy+lampkę 580tkę wszystko zrobisz tylko kreatywność Twoja będzie Cię ograniczać.
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jan Bielecki Zobacz posta
    Ja bym inwestowal w szklarnie.
    Przede wszystkim zdecydowal bym sie na mkII.
    z tym, że kolega ma dylemat - to czy to a nie to i to tylko które..

poza tym rozważa mkII nie tylko mkI więc...?
    .
    50D+grip, kilka szkiełek i gratów typu "akcesoria foto"...
    suma ogniskowych obiektywów nie przedłuży męskości...
    wielkość matrycy nie ogranicza wyobraźni...

[SIGPIC][/SIGPIC]

Dopiero zaczyna Awatar TomiCan
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Wydaje mi się że 135 na plener nawet na cropie da radę, do landów mam 17-40L i 10-20(które sprzedam jak kupie ff) i jest na razie ok. co do studia to na razie przyszłość i pewnie sporo się jeszcze zmieni plecaku. Właśnie się zdecydowałem i poszło zamówienie na 24L (używane) a co do zmiany body to będzie małe przesunięcie na wiosnę i raczej na pewno nówka, a co to będzie to zobaczymy czym Canon nas zaskoczy.
    550D zostawię na backup lub zmienię na 50D(używane).

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów