Pokaż wyniki od 1 do 10 z 72

Wątek: Jaki tryb dla początkującego?

Mieszany widok

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cień Zobacz posta
    A mogą okazać się fajnymi zdjęciami ze skopanym balansem bieli - i co wtedy? Lepiej robić w RAW
    Jak coś może być fajne, a jednak skopane Najciekawszy argument jaki widziałem:razz:

Może kwestę wołania w RAWach czy JPEGach zostawmy autorowi. Niech cyknie sobie jedną fotkę w RAWie jedną JPEGu i sprawdzi jak mu wygodnie.

Czy lepiej będzie mu robić zdjęcia jak głupiemu i potem je wołać w DPP czy lepiej dobrać odpowiedni kadr, ustawić co trzeba i z wielką przyjemnością zrobić zdjęcie. Jak przyjdzie je pokazać komuś, to co? Zacznie się wymówką:
    - wybacz muszę je obrobić? - niech się nauczy podstaw, a do RAWa podejdzie kiedy stwierdzi, że chce jeszcze więcej od swoich obrazków.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez N00bek Zobacz posta
    Jak coś może być fajne, a jednak skopane Najciekawszy argument jaki widziałem:razz:

Może kwestę wołania w RAWach czy JPEGach zostawmy autorowi. Niech cyknie sobie jedną fotkę w RAWie jedną JPEGu i sprawdzi jak mu wygodnie.

Czy lepiej będzie mu robić zdjęcia jak głupiemu i potem je wołać w DPP czy lepiej dobrać odpowiedni kadr, ustawić co trzeba i z wielką przyjemnością zrobić zdjęcie. Jak przyjdzie je pokazać komuś, to co? Zacznie się wymówką:
    - wybacz muszę je obrobić? - niech się nauczy podstaw, a do RAWa podejdzie kiedy stwierdzi, że chce jeszcze więcej od swoich obrazków.
    A jak skopie WB, bądź zaufa wyświetlaczowi w kwestii ekspozycji i się przejedzie, albo w stylach nie to ustawi i wszystko będzie git, no może poza tym kontrastem i nasyceniem pojechanym w kosmos, no i te artefakty z ostrzenia...Nie pokaże i powie, wybacz, zrobiłem ale nie umiałem obrobić? RAW jest po to, żeby ułatwić życie, a nie skomplikować. Ale RAW nie wyklucza myślenia, ani nauki. Nadal możesz pomyśleć nad kadrem, ekspozycją, ustawieniem ostrości czy kolorami. RAW nie odbiera takich możliwości. Zostawia tylko furtkę na niektóre sprawy.

Uprawnienia umieszczania postów