Panowie jak już się pojawiłem w tym temacie, to mam pytanie:
czy np. jakiś prosty statyw z głowicą olejową pomógłby w tej sytuacji?
Np. coś takiego:
http://allegro.pl/statyw-video-wymie...340667775.html
i drugie pytanie czy jest jakieś rozwiązanie na płynną zmianę ostrości? Widziałem kiedyś takie specjalne obejmy do obiektywów, ale w Polsce chyba tego jeszcze nie ma?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
w sytuacji szarpanych ujęć, zapomniałem dodać. sorry za podwójny post.
Ostatnio edytowane przez HooMaR ; 07-12-2010 o 09:38 Powód: Automerged Doublepost
Apropo filmów.
W moim 5dMII przy kręceniu filmów pojawił się jeden dość mocno widoczny bad pixel. Jest to dość uciążliwe, bo przeważnie kręce jakieś ciemne miejsca, i oglądajać materiał na fullHD telewizorze/monitorze świeci i rzuca się dość mocno w oczy.
Przy robieniu zdjęc, poradziłem sobie już z mapowaniem (dekielek + 30s na manualnym czyszczeniu matrycy), ale niestety działa to na filmach.
Jakiś fajny plugin do postprodukcji do vduba możecie polecić który by to zniwelował?
pozdrawiam!
heat maps, web analytics, ab tests - moje najnowsze dzieło
Statyw z linku nic ci nie da. Niestety statywy video którymi można panoramować top koszt minimum 1000zł (takie minimum minimum) - ja mam głowice 501hd manfrotto i do tego nogi i też czasem się przychaczy i nie ma tej płynności o jakiej myślimy.
To o czym piszesz do ustawienia ostrości to FollowFocus - drogie ustrojstwo jak na nasze kieszenie - do kompletu potrzebujesz obejmy i szyny wraz z płytką.
Łukasz
http://moj-aparat.blogspot.com/
C 5D, Sigma A 24-105 f4; Tokina 100 f2.8 Macro;
C 500n, Flexaret VI, Olympus OM10, Pentax ME, Zorka 4;
Dzięki za info, bo się zastanawiałem nad kupnem, a w takim razie odpuszczę sobie i póki co, chyba zainwestuje w tego glide tracka:
http://allegro.pl/glide-track-canon-...341627480.html
Na razie bawię się amatarsko więc nie stać mnie na nic sensowniejszego, priorytetem są zdjęcia, filmy to ciekawy dodatek, który polubiłem.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Acha jakbyś mógł jakąś w miarę tanią sensowną głowicę polecić?
Ostatnio edytowane przez HooMaR ; 07-12-2010 o 11:12 Powód: Automerged Doublepost
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Dlatego zapytałem mądrzejszych i odpuszczam ten zakup i zadaje kolejne pytanie o w miarę sensowną głowicę do glide tracka - z góry mówię, że nie będę kręcił, reklam, teledysków, filmów komercyjnych itd. więc budżet jest malutki póki co.
Taką podstawową głowicą do filmowania dslr jest np. mafrotto 701hdv (klasyczne kartridże olejowe) za niecałe 400zł. Osobiście mam większego brata - 501hdv (płytki teflonowe + olej), z tym, że u mnie chodzi jak marzenie, kwestia odpowiedniego ustawienia tarć i blokad. Do tego jeszcze porządny, stabilny statyw - to jest kolejne 400zł - i z takim zestawem można się bawić
Co do glidetracka - w takiej kwocie możesz zamówić sobie w igusie samą szynę z wózkiem (system DryLin) - to są szyny, które wykorzystuje glidetrack (sd to szyna 10-40, hd to 16-60, można wziąć coś pomiędzy, czyli 10-80). Potem tylko wizyta u ślusarza, żeby nawiercić i nagwintować otwory (wymiary i skoki znajdziesz na wikipedii) i jakieś końcówki możesz sobie jeszcze zrobić (powinieneś).
Nie wiem co za szyna jest w powyższej aukcji użyta, ale imo igus wygląda solidniej - to kawał twardego, sztywnego metalu - tylko nie dostajesz zestawu 'unpack and play'![]()
"Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa
Ja kupiłem Velbona dv-6000 i sprawuje się w miarę ok.
Fajny ten Igus, ale jak tak podsumowałem sobie wszystko, bo tam można skomponować taką szynę już z wózkiem, to wyszło ok. 430 zł netto plus Vat więc w zasadzie doliczyć do tego ślusarza i jakieś zakończenia to wyjdzie podobnie, może ciut taniej. Chyba że źle to policzyłem, a Ty streaker zmontowałeś sobie coś takiego?
micles a powiedz czy ten statyw Velbona ma odkręcaną głowicę, czy tylko jest ta szybkozłączka, bo chodzi oto żeby głowicę dać na slide'a, a slide'a na sam statyw, ale z tego co widzę, to chyba niestety nie ma.