Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 15-11-2010 o 20:06 Powód: Automerged Doublepost
Entuzjastyczny Neofita
No to trochę mi namieszaliście w głowie :-) chociaż dziwie sie bo myślałem, że na forum Canon raczej będziecie namawiać w kierunku Canon. Miał ktoś porównanie jakości zdjęć z obu puszek(canon ma większą matrycę)?
Mityczną różnicę w obrazku 5d/d700 wykazano już kilkakrotnie... bez exifów było ciężkoWiesz, to trochę jak z audiofilami i ich kablami - możesz im udowadniać, że g***o słyszą - oni i tak wiedzą swoje.
Canon jest ok. 5d (stary), 17-40, 24-105, 70-200/4, 85/1.8, 135/2, ewentualnie 100 makro - genialny, relatywnie tani zestaw, robiący świetne zdjęcia. Zestaw, który ciężko uskładać w konkurencji (jeszcze - bo oni nie stoją w miejscu). Z takim zestawem (częściowo) pożegnałem się, kiedy jeden z forumowiczów uświadomił mi tu właśnie, na forum Canona - ŻE CANON JUŻ NIC NIE MUSI.
Entuzjastyczny Neofita
Wiesz... tak naprawdę to na Canona nie trzeba nikogo namawiać ;-)
Ci co kupują Canona, doskonale wiedzą dlaczego Canon.
Dla mnie ważny jest obrazek, a na tym polu Nikon mnie zniechęca od lat tzw. "sinicą skóry",
co prawda teraz już jest niby lepiej, ale... jednak nie do końca.
Nadal ludzie ślęczą nad RAW-ami...
Nie ukrywam, że w Nikonie kuszą lepsze parametry tj. uszczelnienia, super AF itp., itd.,
ale to ma się nijak do komfortu chwili kiedy wrzucam fotki na kompa i... jest OK!
Nie muszę ślęczeć nad suwakami, by coś z RAW-a wyciągnąć.
Oczywiście korzystam z RAW, ale 99% fotek nie wymaga ingerencji.
Pod tym względem bezkonkurencyjny jest Olympus - JPEGi prosto z puszki są The Best.
A uszczelnienia i system czyszczenia matrycy to... legenda.
Nikt z konkurencji nie ma takich.
Polecam nowego E-5... jeśli nie musi być FF i pasuje ci crop x2.
Nie daj się zapędzić w "kozi róg" - dużo czytaj i wyrabiaj sobie własną opinię.
Pozdrówka!
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
no dalej koledzy z piątkami na pokładzie!!!
zachwalać!!!![]()
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
no chyba że tak
canon 5Dm2 ma tylko jedną wadę - jest 2X za drogi, a tak to nic tylko chwalić, szczególnie obrazek, który generuje. kurcze zaczynam czuć, że coś tracę ;-)
a reszta magii? - to oczywiście obiektywy serii L...jak kogoś stać (ma taką potrzebę) niechaj kupuje i się nie zastanawia.
pozdrawiam.
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis
No dobra.. nie bierz 5tki, wez d700
Prawda jest taka, ze jak zdania podzielone to obydwa te aparaty sa ok. Zreszta Panowie i jedym i drugim da sie robic zdjecia. Po co ta bitwa?
Autor pyta o D700 albo 5D mkII, wiec nie zadecyduje co mu bardziej potrzeba - fimow, cz af i tyle.
6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4