Interesuje mnie czy jeśli kupię aparat (tzn. samo body) z HK to nie naliczą mi cła i podatku?
Siem de i kilka obiektyvoof
Naliczą albo nie naliczą.
Wydawało mi się, że po to są różne kategorie produktów i różne stawki celne lub zwolnienia konkretnych produktów z cła w zależności skąd idzie paczka. Aparat fotograficzny ma swoją kategorię, obiektyw również (mniemam, że jako sprzęt optyczny, czyli nie w tej samej kategorii co sam aparat) - nie znam się na tym, więc pytam bo może ktoś na forum już ten temat przerabiał i jest w stanie mi odpowiedzieć. Chyba bardziej konkretnie już nie mogę napisać.
Siem de i kilka obiektyvoof
Tutaj wypowiedź kolegi, który ma doświadczenie w tej kwestii
http://canon-board.info/showpost.php...9&postcount=13
W wypadku gdy sprowadzałbyś z krajów trzecich sam obiektyw to policzą Ci 6,7% cła. Jeśli chodzi o body to tu wg. mnie 14%, choć niektórzy piszą też 4,2% co jest raczej błędem bo 4,2% tyczy się tylko tych aparatów, które wykorzystują do produkcji obrazka różne materiały światłoczułe, natomiast 14% obejmuje aparaty, które obrazek zapisują w postaci cyfrowej i tutaj wrzuciłbym właśnie lustrzanki cyfrowe. W ISZTARze sama wzmianka o lustrzankach jest tylko przy 4,2%, ale tam mamy tylko 'kliszaki' więc cyfrowe lustrzanki podchodzą pod 14% IMHO.