Strona 41 z 51 PierwszyPierwszy ... 313940414243 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 401 do 410 z 507

Wątek: Kupował ktoś z Hong Kongu??

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamar Zobacz posta
    Korzystając z pośrednictwa PayPal płacisz kartą kredytową. W przypadku systemu Visa przewalutowywanie następuje w oparciu o przeliczniki kursu walut stosowanych przez Visę, mogą się one różnić od kursów walut stosowanych w danym dniu przez banki narodowe. Przynajmniej tak jest w przypadku Islandii. Zresztą na visa.com znajdziesz wskaźniki przewalutowań na każdy dzień.
    W pp możesz wybrać czy chcesz przewalutowanie przez bank, czy też przez pp (to drugie jest od razu pokazane i zazwyczaj lepsze).
    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Domyślnie

Interesuje mnie czy jeśli kupię aparat (tzn. samo body) z HK to nie naliczą mi cła i podatku?
    Siem de i kilka obiektyvoof

Zablokowany
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Naliczą albo nie naliczą.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Husky Zobacz posta
    Naliczą albo nie naliczą.
    Może zadam pytanie inaczej: czy aparaty podlegają identycznym przepisom celnym jak obiektywy? Bo wydawało mi się, że nie, ale chciałem się upewnić.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kashpir_pl Zobacz posta
    Interesuje mnie czy jeśli kupię aparat (tzn. samo body) z HK to nie naliczą mi cła i podatku?
    Wszystko zależy od tego czy któregoś z celników zainteresuje zawartość twojej przesyłki.
    EOS + Speedlite

Zablokowany
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Może zadam pytanie inaczej: czy aparaty podlegają identycznym przepisom celnym jak obiektywy? Bo wydawało mi się, że nie, ale chciałem się upewnić.
    A jak różnica jest dla celnika pomiędzy aparatem a obiektywem lub komputerem?

Domyślnie

Wydawało mi się, że po to są różne kategorie produktów i różne stawki celne lub zwolnienia konkretnych produktów z cła w zależności skąd idzie paczka. Aparat fotograficzny ma swoją kategorię, obiektyw również (mniemam, że jako sprzęt optyczny, czyli nie w tej samej kategorii co sam aparat) - nie znam się na tym, więc pytam bo może ktoś na forum już ten temat przerabiał i jest w stanie mi odpowiedzieć. Chyba bardziej konkretnie już nie mogę napisać.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

nie znam się na tym, więc pytam bo może ktoś na forum już ten temat przerabiał i jest w stanie mi odpowiedzieć. Chyba bardziej konkretnie już nie mogę napisać.
    Przerabiał. Konkretną odpowiedź otrzymałeś w poście #403. To nie był żart tylko w wielkim skrócie opisane podsumowanie ryzyka zamówień. Konkretniej się nie da, bo my też się na tym nie znamy, co najwyżej dzielimy doświadczeniami i praktyką, nie przepisami/teorią .

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Tutaj wypowiedź kolegi, który ma doświadczenie w tej kwestii
    http://canon-board.info/showpost.php...9&postcount=13

Domyślnie

Wydawało mi się, że po to są różne kategorie produktów i różne stawki celne lub zwolnienia konkretnych produktów z cła w zależności skąd idzie paczka. Aparat fotograficzny ma swoją kategorię, obiektyw również (mniemam, że jako sprzęt optyczny, czyli nie w tej samej kategorii co sam aparat) - nie znam się na tym, więc pytam bo może ktoś na forum już ten temat przerabiał i jest w stanie mi odpowiedzieć. Chyba bardziej konkretnie już nie mogę napisać.
    W wypadku gdy sprowadzałbyś z krajów trzecich sam obiektyw to policzą Ci 6,7% cła. Jeśli chodzi o body to tu wg. mnie 14%, choć niektórzy piszą też 4,2% co jest raczej błędem bo 4,2% tyczy się tylko tych aparatów, które wykorzystują do produkcji obrazka różne materiały światłoczułe, natomiast 14% obejmuje aparaty, które obrazek zapisują w postaci cyfrowej i tutaj wrzuciłbym właśnie lustrzanki cyfrowe. W ISZTARze sama wzmianka o lustrzankach jest tylko przy 4,2%, ale tam mamy tylko 'kliszaki' więc cyfrowe lustrzanki podchodzą pod 14% IMHO.

Strona 41 z 51 PierwszyPierwszy ... 313940414243 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów