Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 56

Wątek: Jaki sys: Win 7 64bit - XP SP2 -moje testy.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez t00mcio Zobacz posta
    A jak zyjecie (uzytkownicy SSD) z mysla ze dyski maja ograniczona trwalosc przy zapisie (w zaleznosci od tylu MLC/DLC) bodajrze od 1 do 100tys cykli zapisow w to samo miejsce. Wiem ze firmware sobie z tym radzi, ale w przypadku wykorzystywania powierzchni pod cache ...itd i po dluzszym czasie można stracic swoja prace.
    to prawda, ale bez przesady, z funkcja TRIM mozna spokojnie pracowac nawet lata, traktowac to trzeba jako inwestycje, jak ktos wykorzystuje kompa do pracy to sporo zyska czasu a czas to pieniadz, dysk sie zuzyje to kupi sie nowy itd itd,

kopie dysku mozna zrobic na wszelki wypadek a nawet jak kiedys padnie to zadnych danych na nim nie ma waznych,

ja w laptopie dbam jednak o moj dysk, gdyz nie sluzy on do pracy, przykladowo zrobilem sobie RAMDISK na ktorym to mam katalogi TEMP i plik wymiany,
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez t00mcio Zobacz posta
    A jak zyjecie (uzytkownicy SSD) z mysla ze dyski maja ograniczona trwalosc przy zapisie (w zaleznosci od tylu MLC/DLC) bodajrze od 1 do 100tys cykli zapisow w to samo miejsce. Wiem ze firmware sobie z tym radzi, ale w przypadku wykorzystywania powierzchni pod cache ...itd i po dluzszym czasie można stracic swoja prace.
    Normalnie - robię co dwa tygodnie back up tego dysku Acronisem. Szybciej go wyrzucę (w sensie złożę nowego kompa a ten skończy w czym na czym moje dziewczyny grają w Barbie ;-) ) niż się skończy... Poza tym jest kilka ruchów które można zrobić, żeby mu ulżyć...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mor_feusz Zobacz posta
    Jestes pewny ze 1GB/s czy 1Gb/s ?
    Jestem absolutnie pewien, dlatego podkreślałem, że w przeliczeniu jest to ponad 1500 megabajtów (nie megabitów), żeby nie było nieporozumień.

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    ja w laptopie dbam jednak o moj dysk, gdyz nie sluzy on do pracy, przykladowo zrobilem sobie RAMDISK na ktorym to mam katalogi TEMP i plik wymiany,
    Wydaje mi się, że ten sam efekt uzyskasz wyłączając całkiem plik wymiany.
    A dyski SSD jednak trochę jeszcze drogie do domowych zastosowań.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gonzo44 Zobacz posta
    Wydaje mi się, że ten sam efekt uzyskasz wyłączając całkiem plik wymiany.
    A dyski SSD jednak trochę jeszcze drogie do domowych zastosowań.
    są programy a szczegolnie instalatory, ktore wymagaja pliku wymiany,
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    skoro ludzie kupuja do kompow karty graficzne za ~1500 zł to nie moga wydac 650 zł na dysk SSD 64 GB? Akurat aby zainstalowac system i na inne *******y, modne jest tez instalowanie gier na nim bo wgrywanie wtedy jest astromonicznie szybkie
    Ostatnio edytowane przez sebcio80 ; 06-10-2010 o 09:44 Powód: Automerged Doublepost
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    skoro ludzie kupuja do kompow karty graficzne za ~1500 zł to nie moga wydac 650 zł na dysk SSD 64 GB? Akurat aby zainstalowac system i na inne *******y, modne jest tez instalowanie gier na nim bo wgrywanie wtedy jest astromonicznie szybkie
    Ludzie kupują cztery karty graficzne po 3000zł każda, żeby zrobić quadSLI i wyciągnąć więcej fps-ów, nie licząc innych klamotów do komputera, ludzie kupują po 3 i więcej monitorów, żeby grać z bardzo szerokim polem widzenia... a ty tu o jakiejś śmiesznej karcie za 1,5k Przecież topowe karty graficzne ATI, przeznaczone głównie do gier, pozwalają podłączyć 6 monitorów, a takich kart można włożyć więcej niż jedną. Podkreślam jeszcze raz, to nie są profesjonalne karty graficzne typu Matrox czy Quadro czy FirePro. To są karty graficzne głównie do rozrywki.

Coś mało fantazji macie chłopaki, zapominacie, że tak jak tu niektórzy marzą i zbierają na 1D mark IV i wór L-ek, za kilkadziesiąt tysięcy złotych, niektórzy za niemal tyle samo kupują komputer. A za tyle kasy różne rzeczy można nawrzucać do środka lub podłączyć np:
    http://allegro.pl/platforma-3d-12-co...260037875.html

A spokojnie da radę złożyć komputer z dużo większą fantazją.

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sid Zobacz posta
    Jestem absolutnie pewien, dlatego podkreślałem, że w przeliczeniu jest to ponad 1500 megabajtów (nie megabitów), żeby nie było nieporozumień.
    Nie ma się czym podniecać. Omawiane urządzenie to nie jest zwykły dysk SSD, lecz karta, na której jest upchanych kilkadziesiąt kości flash i kontroler, który robi z nich dobry użytek. Dla porównania można dodać, że już 10 lat temu były dostępne macierze dyskowe (nie SSD), które miały wyższą wydajność liniową niż te 1,5 GB/s, a dziś nie ma problemów, żeby osiągnąć 40 GB/s lub więcej. Ograniczeniem jest tylko portfel.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jesli taki to tak. http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16820227517
    Sam mam zamiar upic x2

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

@quail
    Wiadomo, to nie prędkość nowego rodzaju pamięci, tylko swojego rodzaju RAID daje taką prędkość. Zdaje sobie sprawę, że z dyskami HDD też można osiągnąć takie wyniki, pozostaje natomiast jedno ale. Rozmiar dysków, konieczna ich ilość oraz zasilanie wyklucza zastosowanie ich w obudowie zwykłego PC, będą potrzebowały osobnej obudowy, zasilacza, chłodzenia, jednym słowem jak w serwerowni.

Natomiast taki dysk SSD mieści się w kompie, jak karta graficzna, można w zwykłej obudowie zmieścić więcej niż jeden i to jest kolosalna różnica. To jak porównanie wielkich komputerów, zajmujących całe piętro, do PC-ta, który będzie miał tą samą moc obliczeniową.

@mor_feusz
    Kliku producentów, chyba, oferuje różne takie konstrukcje o zbliżonych parametrach.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

@mor_feusz
    Kliku producentów, chyba, oferuje różne takie konstrukcje o zbliżonych parametrach.
    Tak. Sam wlasnie szukam takiego rozwiazania. problem w tym ze sa one PCIe x8 a w serverach mam ograniczona ilosc takich zlacz. Juz za tydzien bede wiedzial jaki to ma "wrost" predkosci do normalnej macierze (RAID5). WLasnie zakupilem 2 sztuki - inna pojemnosc

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów