Strona 14 z 19 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 185

Wątek: Bye bye na trochę :)

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ustępuję żaglówkom. Niestety ale muszę. "Ograniczona zdolność manewrowa" nie ma zastosowania. Nawet "trzy czerwone" czyli 'restricted by her draugt' dalej musi ustępować żaglówkom.

Praktyka to "inna sprawa". Na VLCC 2 mile to.... paskudnie blisko, średnica cyrkulacji ok. 1 mili, o hamowaniu to można raczej zapomnieć. Możliwości zjechania z toru często żadne - w Dover ścieżka ma szerokość ok. 0.8 mili a po bokach jest za płytko. Przy zanurzeniu 22.53m potrzeba min. ok 26 metrów głębokości. No i zwykle jest na zasadzie "kto ma silniejsze nerwy". Ja tam wychodzę na skrzydło i nucę sobie "Hej, szable w dłoń..." :-) Jak do tej pory zawsze było skuteczne. :-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

To do Gdyni w ogóle byś nie wpłynął. Chyba żaden basen nie ma takiej głębokości .

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    .... Chyba żaden basen nie ma takiej głębokości .
    Nie ma potrzeby mieć. Bałtyk to płytkie bajorko a limitem są cieśniny duńskie. Kiedyś było max 15 m zanurzenia. Teraz nie jestem na bieżąco ale... na pewno nie jest więcej niż 17m. 12.5m to, zdaje się max w polskich portach a i tak rzadko wykorzystywane. Jeden z VLCC z firmy się częściowo ładował w Porcie Północnym. Wzięli mniej niż połowę ładunku. Drugą połówkę ładowali ze statków za Skagen.

Janusz,

Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

A wozisz z sobą jeszcze sekstant i almanach ? Czy już tylko GPS który amerykanie czasem wyłączają .Np. podczas działań w Kosowie.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    w Dover ścieżka ma szerokość ok. 0.8 mili a po bokach jest za płytko. Przy zanurzeniu 22.53m potrzeba min. ok 26 metrów głębokości.
    Czy w takiej sytuacji nie ma zastosowania przepis o wąskich przejściach MPZZM?

"Statek o długości mniejszej niż 20 m lub statek żaglowy nie powinien przeszkadzać przejściu statku, który może bezpiecznie nawigować tylko w granicach wąskiego przejścia lub toru wodnego."

No i zwykle jest na zasadzie "kto ma silniejsze nerwy". Ja tam wychodzę na skrzydło i nucę sobie "Hej, szable w dłoń..." :-) Jak do tej pory zawsze było skuteczne. :-)
    No pewnie! Bo tamten drugi stoi za kołem i nuci:

Parowcowi nie wierz
    We dnie ani nocy
    Bo on cię rozjedzie i nie da pomocy

Wiec czy zwie się kufą
    Czy ma imię nawy
    Obejdź go za rufą
    Tak byś sam był z prawej

BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    C..... statek żaglowy nie powinien przeszkadzać przejściu statku, który może bezpiecznie nawigować tylko w granicach wąskiego przejścia lub toru wodnego."....

Da liegt der Hund begraben. W tym wytłuszczonym. Nie powinien niestety nie oznacza nie może.

Kiedyś wiozłem takiego WAFI. Jak zobaczył jak na radarze przy 6°B widać jachty z reflektorem radarowym na 6 milach to lekko zbladł.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    A wozisz z sobą jeszcze sekstant i almanach ? Czy już tylko GPS który amerykanie czasem wyłączają .Np. podczas działań w Kosowie.
    Tak. Jest i sekstans czy sekstant (obie nazwy są poprawne). Gorzej z używaniem. Pewnie jestem jedyną osobą na statku, która to przez pół życia używała i może też jedyną co wie jak toto używać :-)
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 30-09-2010 o 15:00 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,

Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Tak. Jest i sekstans czy sekstant (obie nazwy są poprawne). Gorzej z używaniem. Pewnie jestem jedyną osobą na statku, która to przez pół życia używała i może też jedyną co wie jak toto używać :-)
    Oko masz wysoko !

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie powinien niestety nie oznacza nie może.
    Nie, no jasne, mi też się parę razy zdarzyło, że jakiś kierowca wyjechał z podporządkowanej albo na czerwonym i trzeba się było ratować ale gdyby doszło do kolizji, to byłaby jednak jego wina.

Przepis o pierwszeństwie żaglówek zaczyna się sformułowaniem:

"Jeżeli prawidła 9, 10, i 13 nie stanowią inaczej:... "

A to o wąskim przejściu to prawidło 9 właśnie. Zresztą, co ja Ci będę opowiadał. Znasz te przepisy na pamięć w kilku wersjach językowych pewnie. To ja się muszę posiłkować netem, bo już parę lat nie miałem z nimi do czynienia w praktyce.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Mnie na geografii uczyli. Nie jest to jakies skomplikowane.
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez canis_lupus Zobacz posta
    Mnie na geografii uczyli. Nie jest to jakies skomplikowane.
    Tak...
    Zwłaszcza na rozhuśtanym jachcie Gdzie wysokość pomiaru Ci się bez przerwy zmienia . O wszelkich kątach lokalnych i deklinacjach nie wspominając.

Strona 14 z 19 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów