Strona 21 z 26 PierwszyPierwszy ... 111920212223 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 258

Wątek: Obiektyw do wesel / ślubów

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    btw załączony obrazek chyba nie wiele ma wspólnego z sensownym fotografowaniem , nikt tak na ślubie nie foci ludzi , szeroki kąt chyba wiadomo do czego jest
    No właśnie tym obrazkiem polemizuję z kolegą, który uważa, że obiektyw 11-16 to szkło "jak znalazł" na reportaż z wesela :-).
    Na kadrach z takiego reportażu zawsze będą ludzie; jeśli znajdą się na brzegach kadru będą wyglądać nieco karykaturalnie. I nie tylko w zbliżeniu (jak na przykładzie).
    Pozdrawiam,
    Pirx

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

Na kadrach z takiego reportażu zawsze będą ludzie; jeśli znajdą się na brzegach kadru będą wyglądać nieco karykaturalnie. I nie tylko w zbliżeniu (jak na przykładzie).
    Dobra no to co sigma 10-20 się nada? jest to szeroki kąt i trzeba go z glową używać i chyba lepiej mieć szerszy kąt niż męczyć się w pomieszczeniach z dziwnymi pozami żeby złapać co trzeba,a takie sytuacje są często np w domu w czasie błogosławieństwa gdy chcemy zrobić plan ogolny...zresztą ci co mają do czynienia z taką fotografią wiedza o co chodzi,a ci co nie to nie wiem niech sobie robią na 50mm i panoramę robią i kleją

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pirx Zobacz posta
    No właśnie tym obrazkiem polemizuję z kolegą, który uważa, że obiektyw 11-16 to szkło "jak znalazł" na reportaż z wesela :-).
    nie zawsze będą tak wyglądać
    no comment...

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Domyślnie

Jak będą blisko obiektywu ot jakieś 30 cm to chyba tak. ;-)
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

17-40 na cropie spokojnie pozwala w całości (od stóp do głów) objąć grupę osób (4-6 osób) w niedużym pokoju. Inna sprawa, że na 17mm brzegi kadru są już zniekształcone a na krótszych ogniskowych będzie jeszcze gorzej. Jeśli chodzi o wesele to zależy jak kto robi zdjęcia ale ja najczęściej używałem ogniskowych z zakresu 30-40mm (na cropie) bo bardzo bliskie podchodzenie do weselników powoduje że albo się peszą albo odstawiają jakieś szopki czy robią głupie miny

Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

Ja mam akurat inne doświadczenia mam 17-40 i wiem że to jest za malo,w kosciele ok ale problemy są jak już wspominałem w domu w czasie blogosławieństwa bo nie kazdy ma w domu salon 50m2 i wtedy zaczyna się kombinowanie jak tu złapac wszystko w kadr,już zdazało mi się wchodzenie za łóżko itd więc wiem że jednak coś ultra szerokiego się przydaje,co do zniekształcen,chyba nikt nic złego nie powie jak pare kadrów bedzie rozciągnietych,ważne że są

Domyślnie

Przemek_PC ale robiles tym 17-40 tez w kosciele? jak tak to jak dawal rade ze swiatlem? musiales doswietlac lampa? czy podkrecales iso?

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

rany ... czy naprawdę uważacie ze 17-40 ze światłem 4 nic się nie da zrobić ?! nawet dla maniaków zastanego w sezonie w kościołach jest wystarczająco dużo światła aby poszaleć i z takich obiektywem, poza tym od czego jest 580tka trzeba nauczyć się używać lampy ... ona nie gryzie
    swoja droga czasami 1.4 to tez za mało
    Canon FF

Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

Zajrzałem więc odpowiem pierwszy.
    Co do kościoła to szkło się nada ale głównie gdy wspołgra z lampą,pytanie jeszcze jaki mamy ten kościoł bo wiadomo że różnie to bywa z iloscią światła w środku...ale lepiej i tak lekko doświetlić lampą bo czasem iso rzedu 3200 przy f4 i kiepskich warunkach nie pozwoli nam zrobić nieporuszonego zdjęcia,a w 50d iso3200 już nie wygląda rewelacyjnie

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

na wysokim ISO niedoświetlenie równa się porażka
    Canon FF

Strona 21 z 26 PierwszyPierwszy ... 111920212223 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów