Strona 11 z 18 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 174

Wątek: Mini studio -co wybrac?

Początki nałogu
    Miasto
    Zamieć

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mastercheat Zobacz posta
    aha namiocik też mam no i robię troszeczkę stoków. Myślę ze jak już będę miał odpowiednie oświetlenie to będę robił zdecydowanie więcej

no chyba jednak jedna 300 zmienię na 200, zawsze to trochę kaski na coś innego.
    Jak zamienisz 300 na 200 to z domu nie wyjdziesz.
    Czasami trzeba zabrać lampki "na robotę" i może się okazać że nie masz światła. Jasne obiektywy problemu nie rozwiążą bo tracisz dużą głębię.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez coca Zobacz posta
    Mam takie male pytanie - orientuje sie ktos jaka jest glebokosc "miski" oryginalnego beauty disha np takiego 30cm ? Planuje zrobic disha z nudow i mam dylemat czy wybrac glebsza ( bardziej kierunkowa) czy plytsza miske ( ktora da chyba bardziej rozproszone swiatlo).

Daj spokój, przy cenie beauty disha 40 cm wraz z plastrem miodu poniżej 200 zł, to zabawa w Zrób to Sam traci sens. Ja się bawiłem w robienie, ale po zobaczeniu cen na allegro zrezygnowałem w połowie pracy...
    "Wszyscyśmy z płócien
    Rembrandta:
    To tylko kwestia
    Światła ; " (Jacek Kaczmarski "Światło")

Dopiero zaczyna Awatar GTeam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mastercheat Zobacz posta
    Jeśli chodzi o ostawienia tła. Zastanawiam się czy zrobić na wprost pod ścianą. Czy może lepiej ze skosa w rogu po skosie zyskuję więcej miejsca na bokach na lampy. A dodatkowo w przeciwległym rogu mam drzwi zawsze można ciutkę za drzwi wyskoczyć . Śmieszne, ale może się okazać praktyczne
    No to polecam coś z miarą odległości i pomierzyć gdzie masz większe odejście. Przydaje się często Zarówno dla lamp, jak i fotografującego. Dodatkowo pamiętać trzeba że jak dasz po skosie to możesz też doświetlić tło (od tyłu będzie miejsce na statyw i lampkę w razie potrzeby). Nie znam ułożenia w pomieszczeniu, okna też są czasami ważne (można z ich światła skorzystać lub wręcz przeciwnie - mogą nie być miło widziane ) przede wszystkim patrzyłbym gdzie lampy najpierw dam ( - cienie i inne ) a potem tło i reszta. Żeby móc np z boku ustawić lampy a nie tylko "na wprost" - bo pokój ma szerokość 3m z tego tło 2,7m i nic z boku nie dasz.
    Ostatnio edytowane przez GTeam ; 28-01-2010 o 21:34
    Duża czarna puszka z napisem Canon + stałki + zuuumy + jakieś świeczki i inne gadżety/śmieci. Rozwijam listę sprzętu szybciej niż umiejętności...

-------------

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek Lipski Zobacz posta
    Daj spokój, przy cenie beauty disha 40 cm wraz z plastrem miodu poniżej 200 zł, to zabawa w Zrób to Sam traci sens. Ja się bawiłem w robienie, ale po zobaczeniu cen na allegro zrezygnowałem w połowie pracy...
    chcialem do 580EX zrobic te z allegro i tak bym musial jakos przerabiac w sensie uchwytu itp ;/ tak z nudow chce zrobic i pokombinowac i zobaczyc jak wyjdzie, pewnie i tak nie bede go czesto uzywal, a zamiast BD wole kupic softbox reporterski.
    50D/400 D /T 17-50 2.8 / C 50 1.8 / C 85 1.8 / 580Ex II i reszta gratow

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GTeam Zobacz posta
    No to polecam coś z miarą odległości i pomierzyć gdzie masz większe odejście. Przydaje się często Zarówno dla lamp, jak i fotografującego. Dodatkowo pamiętać trzeba że jak dasz po skosie to możesz też doświetlić tło (od tyłu będzie miejsce na statyw i lampkę w razie potrzeby). Nie znam ułożenia w pomieszczeniu, okna też są czasami ważne (można z ich światła skorzystać lub wręcz przeciwnie - mogą nie być miło widziane ) przede wszystkim patrzyłbym gdzie lampy najpierw dam ( - cienie i inne ) a potem tło i reszta. Żeby móc np z boku ustawić lampy a nie tylko "na wprost" - bo pokój ma szerokość 3m z tego tło 2,7m i nic z boku nie dasz.
    okien chce unikać mam żaluzje. pomieszczenie kwadrat 4,5 na 4,5.
    Ale okazuje się, że za te drzwi mogę spokojnie daleko lecieć.nawet 6-7 metrów od modela. na ogniskowej 85 na cropie z tej odległości futryny się nie łapią (przy pionowym kadrze).
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez coca Zobacz posta
    chcialem do 580EX zrobic te z allegro i tak bym musial jakos przerabiac w sensie uchwytu itp ;/ tak z nudow chce zrobic i pokombinowac i zobaczyc jak wyjdzie, pewnie i tak nie bede go czesto uzywal, a zamiast BD wole kupic softbox reporterski.
    ja sobie zrobiłem takie cudo. jeszcze nie wykończone ale coś tam już świeci.
    miska plastikowa średnicy 32 cm z tesco za 7 zł. opakowanie CD cake chyba na 50 płyt (ok 10 cm wysokości). Podstawa cake-a przyklejona do wnętrza miski (tak że moge sobie nakręcać i odkręcić tego cake-a. w środku jako odbłyśnik, wycięte kółko z takiego odbłyśnika co daje się za kaloryfer.
    całość pomalowana najpierw podkładem do plastików, a następnie wnętrze srebrnym sprayem. Na zewnątrz akurat miałem tylko niebieski .
    z tyłu przykleiłem jeszcze taką gąbkę grubości 3 cm (z jakiegoś pudła od telewizora czy czegoś takiego) z wyciętym otworem w, który wchodzi mi 580.
    Konstrukcja jest na tyle lekka, że 580-tka spokojnie ją utrzymuje. Ale tak zamierzam jeszcze dorobić blachę jakąś żeby można byo to do statywu przykręcać.
    Ostatnio edytowane przez mastercheat ; 28-01-2010 o 22:09 Powód: Automerged Doublepost
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

a co powiecie na zestawik :

http://allegro.pl/2x-fv300s-prof-zes...205434802.html

i z tłem

http://allegro.pl/2x-fv300s-atelier-...205434137.html

cenowo fajnie, moc ok do domowego studio a i w wiekszym pomieszczeniu też mozna coś z 300ką poczynić

jak uważacie F&V ?

Coś już napisał Awatar astroadamo
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja bym nie kupował F&V. Nie mają ponoć deklarowanych 300ws. Nie wiem na ile te informacje są prawdziwe. Ja wolałbym kupić coś sprawdzonego - quantuum albo CY. Mam Quantuum R+300 i jest naprawdę spoko.
    Canon 5D, Canon 40D, C 17-40 L, C 85/1,8, C 50/1.8, Soligor 100/3.5, Raynox DCR 250, Hitech Cokin i inne

Dopiero zaczyna

Domyślnie

postanowiłem kontynuować ten temat i nie otwierać nowego wątku.

chiałbym złożyc sobie domowy zestaw studyjny, jeszcze przdwczoraj miałem chrapkę na ten zestaw
    http://allegro.pl/quantuum-sq-301-ze...223350947.html, cen ajak najbardziej mi pasuje.
    lecz doszedłem do wniosku, że za niskie statywy ( przydało by się 260), no i te parasolki. Chciałbym softbox bo jak już wyczytałem lepsze swiatełko z softboxa niż parasolki. A sofboxy Quantuuma są deko drogie i dla tego pogrzebałem na allegro.

Zestaw:
    Lampa CY-300K - 455PLN
    http://allegro.pl/studyjna-lampa-bly...224596622.html
    Statyw - 76 PLN
    http://allegro.pl/statyw-oswietlenio...223553332.html
    softbox - 98 PLN
    http://allegro.pl/softbox-60x90-cm-p...221988164.html
    i mam zestaw jaki chciałem za 1258 PLN ( wszystko podwójnie)

i teraz tak czy CY można porównać z Quantuum i czy ten softbox nie będzie gorszego materiału jak Q

a może jest jakać inna 300-tka godna polecenia w podobnej cenie ??

??????????????????

Coś już napisał Awatar astroadamo
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Z wad Cy300-k to:

brak chłodzenia
    regulacja siły błysku w zakresie 4 przysłon
    Canon 5D, Canon 40D, C 17-40 L, C 85/1,8, C 50/1.8, Soligor 100/3.5, Raynox DCR 250, Hitech Cokin i inne

Coś już napisał

Domyślnie

Witam. Jest mi potrzebne takie naprawdę małe studio foto. Mam zamiar fotografować różnego rodzaju sprzęt np. telefony kom. czy laptopy. Głównie nic dużego. Nie znam się na fotografii i tutaj proszę was o pomoc w tym co było by mi potrzebne oprócz aparatu do tego aby zdjęcia wyglądały choć trochę profesjonalnie i aby to wyszło nie drogo. Bardzo proszę o pomoc.

Strona 11 z 18 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów