Strona 33 z 44 PierwszyPierwszy ... 23313233343543 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 439

Wątek: Zakaz Fotografowania - Dyskusja&Porady

Bywalec Awatar E.3
    Miasto
    Police/Szczecin

Domyślnie

To bardzo częste jeżeli na imprezie znajdują się akredytowani fotografowie. Czy to zgodne z prawem nie wiem, ale na pewno irytujące.
    Bo jeżeli już zapłaciłeś (lub nie w przypadku imprez otwartych) i zająłeś sobie miejsce na wyznaczonym terenie to czemu nie możesz stamtąd zrobić kilku zdjęć?
    Co innego jeżeli ktoś przełazi za barierki... Wtedy interwencja obsługi/ochrony jest uzasadniona.
    Moje graty: EOS 350D, C50 f/1.8 (plastik fantastik) i KIT

Uzależniony
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez E.3 Zobacz posta
    To bardzo częste jeżeli na imprezie znajdują się akredytowani fotografowie. Czy to zgodne z prawem nie wiem, ale na pewno irytujące.
    Bo jeżeli już zapłaciłeś (lub nie w przypadku imprez otwartych) i zająłeś sobie miejsce na wyznaczonym terenie to czemu nie możesz stamtąd zrobić kilku zdjęć?
    Co innego jeżeli ktoś przełazi za barierki... Wtedy interwencja obsługi/ochrony jest uzasadniona.
    Nie rzucił mi się żaden w oczy, chyba ze miał małpkę
    Te zakazy to dla wszystkich, w tym focących z komórek

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Kupując bilet zawierasz umowę. Jeśli w momencie kupna była informacja, że nie wolno to jest OK - taka umowa. Jeśli w momencie kupna nie było zastrzeżenia, że "bez aparatu" to...

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Kupując bilet zawierasz umowę. Jeśli w momencie kupna była informacja, że nie wolno to jest OK - taka umowa. Jeśli w momencie kupna nie było zastrzeżenia, że "bez aparatu" to...
    I zazwyczaj na tych biletach jest informacja ze nie mozna uzywac - jak to okreslaja - profesjonalnych aparatow. Co jest o tyle glupie i mylace ze chodzi im po prostu o lustrzanki i wszelkiego typu duze aparaty. Jesli ktos ma "glupiego jasia" albo inna małpke to moze robic zdjecia.
    Ciekawe na ile zdaly by sie wyjasnienia ze Canon 50D nie jest aparatem profesjonalnym i ze do takich mozna zaliczac tylko serie 1 ;D

Tak czy siak ktos organizujac impreze moze rownie dobrze zaznaczyc ze mozna na nia wchodzic tylko w bialych tenisowkach i jak sie nie podoba to wypad.
    Ot, takie idiotyczne wymysly "marketoidów".
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Ostatnio wchodząc na teren festiwalu pytałam się ochrony, czy mogę fotografować. Stwierdzili, że organizator zabrania używania "profesjonalnych aparatów" właśnie, lecz nie definiuje pojęcia i generalnie mam się nie przejmować. Rzeczywiście -- nikt mi uwagi nie zwrócił, a bynajmniej nie kryłam się z 70-200 ;-)
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Jest to o tyle irytujące, że nie jadąc na imprezę samochodem i nie mając gdzie ewentualnie zostawić sprzęt w razie problemów na bramce, nie wiadomo czy ryzykować i zabrać ze sobą aparat, czy lepiej zostawić w domu... A zakaz idiotyczny, ale pewnie wziął się z dwóch głównych powodów:
    1. akredytowane fotopstryki chcą mieć wyłączność na materiał
    2. zespoły występujące na scenie wkurzały się na ciągłe błyskanie co drugiej osoby co kilka/naście sekund
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ernest_DLRS Zobacz posta
    Jest to o tyle irytujące, że nie jadąc na imprezę samochodem i nie mając gdzie ewentualnie zostawić sprzęt w razie problemów na bramce, nie wiadomo czy ryzykować i zabrać ze sobą aparat, czy lepiej zostawić w domu...
    Nawet gdybym przyjechał samochodem, to też nie zostawiłbym sprzętu w bagażniku. Wrócić się na parking ze sprzętem i na widoku chować plecak czy torbę do bagażnika, to proszenie się o problemy.
    Oczywiście jeżeli na imprezę da się wnieść aparat, to wnosić, a ewentualnie później nie robić zdjęć. Problem pojawia się, gdy przy wejściu każą pokazać zawartość plecaka i nie wpuszczają z aparatem.

Uzależniony
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Imprezach o których pisałem był darmowe.
    Dwa razy był to musical w wykonaniu miejscowej młodzieży i na jego początku była informacja chyba nagrana wcześniej (raz w domu kultury i drugi w amfiteatrze pod chmurką.
    I pod tą samą chmurką występ Dody.
    I kiedyś Piaska można było fotografować tylko przez kilka pierwszych piosenek przy scenie a scena od publiczności była koło 30m (o tym powiedział nam ktoś z Piaska ludzi).

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

W przypadku imprezy masowej o wolnym dostępie masz prawo fotografować co, jak i czym chcesz. Nie zawierasz żadnej umowy w tej materii i przy publikacji obowiązują cię jedynie przepisy ogólne, chroniące prawa do wizerunku osób trzecich.

Kiedy wchodzisz na imprezę zamkniętą, taką umowę zawierasz, o czym pisał Janusz Body. Tam obowiązują zasady organizatora ustalone z managerem artysty. Mogą one ograniczać fotografującego w tej kwestii.
    C-F-K - forever

Domyślnie

powiem szczerze, mimo ze sam fotografuje na koncertach, ze niektorzy nie maja za grosz taktu i smaku. Wlasnie w Szczecinie bylm na koncercie Davida Russella. To jeden z najwazniejszych gitarzystow klasycznych stulecia o ile nie historii gitary. Szlag mnie trafial, jak trzech kolesi strzelalo seriami, majac w dupie muzyke. A jak wiadomo muzyka klasyczna wymaga ciszy i skupienia. Gdyby nie to, ze po pierwszym utworze sie zmyli z pewnoscia interweniowalbym. Zero profesjonalizmu. Poczytajcie drodzy wynajeci fotoreporterzy wywiady z panem Janem Bebelem. Tak samo irytujace sa babcie z malpkami, ktore z 20go rzedu robia zdjecia z lampa blyskowa... i to po kilkanascie. Potem powiedza "o, o, tutaj jest Irena Jarocka"...

Strona 33 z 44 PierwszyPierwszy ... 23313233343543 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów