Heh powiem tylko że duszę gościa bo ma też nówkę 24-105 L które sobie kupił do tego body, ale ma zamiar zostawić do Marka II. Jutro dostanę odpowiedź czy zasilę dumne grono Canonierów :-), byle nie zapeszyć.
canon 5 d
canon 50 d
Heh powiem tylko że duszę gościa bo ma też nówkę 24-105 L które sobie kupił do tego body, ale ma zamiar zostawić do Marka II. Jutro dostanę odpowiedź czy zasilę dumne grono Canonierów :-), byle nie zapeszyć.
Gdybym miał podobny dylemat, nie zastanawiał bym się nawet minuty. Dokup do tego 85/1.8 USM na początek. Niedrogi, rewelacyjny obiektyw, który powinien wpisać sie idealnie w Twoje potrzeby. Po przesiadce z Pentaxa, na widok jakości obrazka, będziesz miał "notoryczny opad szczęki" co najmniej przez 5 miesięcy.
P.S. Szkoda, że AMMarshall aktualnie jeździ po Polsce, a nie siedzi przy komputerze i nic w tym temacie aktualnie nie napisze. Już od 3 miesiecy ma "notoryczny opad szczęki" przy tym zestawie, a przesiadł sie z Canona, na Canona![]()
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
witam,
mam metlik w glowie ale postaram sie wyjasnic oco mi chodzi:
Canon 5D MkI + Tamron 28-75mm f2,8
a moze
Canon 50D + Canon 17-55mm IS f2,8 ?
W 90 procentach bedzie to do slubow sprzet.
Mam dwa aparaty 40D i 400D jako zapas.
mam tamrona 17-50 mm i Canona 50mm 1,4
wszystko przemawia za cropem bo sprzedam 400D. Boje sie tego AF w 5D bo ja nie robie tylko na centralnym AF.
Pomocy
Heh, nie wal takich tekstów bo wyjdzie że Canony to AF nie mają, miałem 350D i w 50tce wcale nie ma tak wesoło na bocznych jak przypuszczałem...5D to sprzęt od lat wykorzystywany do ślubów/portertów i nie powinneś się bać tej puchy tylko bardziej AF w tym tamronie hehehe bo ma badziewny. AF w 5D na bocznych jest gdzieś pomiędzy xxxd a xxd.
Do 50tki zapniesz najlepszy obiektyw pod kropa a do FF zapniesz dolną półkę chyba konkluzji nie musze wyjaśniać takich połączeń...
Na stałkach w 5D szczena opada bo wtedy plastyka zdjęć najbardziej jest uwidoczniona.
Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
http://rafalfoto.y0.pl
Ślubnie ? bierz piątkę ....co do af - nie jest doskonały ale było to podstawowe body największych polskich ślubnych swego czasu ..i dawało radę. Nie ma się IMO nad czym zastanawiać.
No to klamka zapadła we wtorek (odpukać bom przesądny żeby nie zapeszyć) pomacam sobie moją nową śliczną piąteczkę. Oczywiście 85mm to pierwsze szkło jakie nabędę z powodu tej ogniskowej opuszczam Pentaxa ;-) bo bym nie wydolił finansowo.
Pozdrawiam i dzięki za szybką konsultację
hm... widze ze za ta 5 wszyscy
a ja mam teraz inny dylemat![]()
postanowilem sie pozbyc samochodu, kupic duzo gorszy tylko po to zeby kupic jedno z trzech opcji
Canon 5D mk I + Canon 16-35L f2,8
Canon 5d mk II + Tamron 28-75 f2,8
Lub Canon 50D + Canon 16-35L f2,8
i co wy na to ?
Trochę dziwny wybór, bo wygląda to tak, jakby ci było wszystko jedno, czy masz UWA, czy standardowy zoom. Ostatnia propozycja odpada, bo to totalne marnowanie tego obiektywu - nie gorsze rezultaty uzyskasz z tamronem 17-50 (lub C17-55, jeśli AF sie liczy). Dwie pierwsze propozycje jednakowo dobre, ale jednak dość różne, więc tu wybieraj wedle własnych preferencji w kwestii ogniskowych.
UWA ? sorry nie znam pojecia.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jak mniemam to Ultra Wild Angle ?
potrzebuje czegos do slubow i tyle nie chce 17 40L bo za ciemne a jaki inny podepne pod 5d ?
Ostatnio edytowane przez szamac ; 28-08-2010 o 17:02 Powód: Automerged Doublepost