Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 55

Wątek: Canon EOS 7D - dziwne szumy.

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Dla mnie to normalny obrazek z 7d robiony pod światło:-D przy dość dużym kontraście a co za tym idzie również tonacji, jakim obiektywem robiony ?odczytałem tylko ogniskową 50mm z exifa, przy odszumianiu nie będzie z tym problemu w każdym CS. Proponuję zrobić w tych samych warunkach ale w kierunku ze światłem i porównać szum ;-).

Dopiero zaczyna

Domyślnie

koraf - exif kłamie, bo i body nie odczytuje ogniskowej. Obiektyw to jak widać 8mm z podpisu. Cóż, wiem że warunki nie są dobre, ale jestem negatywnie zaskoczony... Wiedziałem że 7D miewa problemy, ale żeby aż tak...
    fotobronx - gdyby to było takie proste trzeba było w FF się pchać i żyć z marnym AF starej piątki, albo zacisnąć pasa i w 5D II się zaopatrzyć... chociaż zależało mi na video, chcę się uczyć obróbki więc pewnie stara jedynka by odpadła. No cóż... płakać nie będę, to wciąż dobre body, mimo dwóch minusów (popsuł się po tygodniu to raz, dwa - te szumy) które u mnie zaliczyło
    7D + C 50mm/1.4 + Samyang 8mm/3.5 Fisheye

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ja też mam wrażenie że każdy Canon w takich cieniach będzie szumiał podobnie. Chociaż rzeczywiście na ramce monitora wygląda to dość ohydnie.
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Widzisz ancymon85 sam, że 7d jest dobry (bo szybki) do fotek przyrody, do takich jak zrobiłeś używam 5dII i jest miodzio. Niestety u canona już tak jest;-).

Coś już napisał
    Miasto
    Gdynia/Osiek

Domyślnie

A ja Ci powiem tak, też mam 7d, co prawda na niższych ISO nie jest to kraina miodem płynąca, ale na wyższych spokojnie daje radę Jeszcze kwestia tego jaki słoik podepniesz, jednak ja nie mam nawet średnio budżetowych a nie narzekam na ISO. Zawsze licz się z tym, że musisz troszkę obrabiać zdjęcia. Jakbym chciał surowe pliki oglądać to też bym się przerażał.

Początki nałogu Awatar streaker
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Właśnie oglądałem pliki z iso400 z 50d... i muszę stwierdzić, że czegoś takiego można się spodziewać po 18mpx na cropie...

Tylko tak jak wspomniano - przeskaluj plik z 7d do rozmiaru pliku z 300d - gwarantuje, że nowa puszka zje starą na śniadanie Właściwie to powiedziałbym, że w 1:1 powinny być porównywalne. Mam 300d w domu, sporo go używałem i wiem, że ta matryca szumi dość mocno.

Może zrobię test porównawczy 300d vs 50d iso400 na tej samej scenie i zobaczymy wtedy Chociaż nie wiem... jeszcze ktoś mnie onanem sprzętowym znowu nazwie xD
    "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ancymon85 Zobacz posta
    Od dłuższego czasu niepokoi mnie kwestia szumów na niedawno zakupionym 7D. Jestem osobą początkującą, wcześniej przez ~1,5roku uczyłem się na 300D. Podstawy znam, zaczynam już wariować i nie wiem czy to ze mną coś nie tak, czy z aparatem?
    Użyj maskowania przy wyostrzaniu, będzie zauważalnie lepiej.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Merde - dzięki za konkretne rady, poczytam i popróbuję.
    to:
    http://www.cherub.pl/index.php?optio...1468&Itemid=65
    chyba powinno pomóc
    7D + C 50mm/1.4 + Samyang 8mm/3.5 Fisheye

Coś już napisał

Domyślnie Nie warto się przejmować

Panie Kolego, takimi szumami nie warto się przejmować. Są one zresztą w zasadzie widoczne na monitorze, a ich poziom i wygląd zależy od programu, który RAWy interpretuje, i jeszcze do tego od skali w jakiej wyświetla obraz (czy jest to 100% czy mniej - proszę sprawdzić np. w Bridge'u). Wydruki będą wyglądały znacznie lepiej. Poza tym proszę sobie porównać jak szumią 7D i 1DS III tutaj: http://juzaphoto.com/eng/articles/canon_7d_review.htm.

Odpowiednia obróbka, tak żeby szumów nie podbijać to oczywiście inna rzecz...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Czy ktoś porównywał szumy z 7d i 550d? Przecież to ta sama matryca (może inny softy). Skoro oba szumia tak samo, to wolę 550 za połowę kasy.
    Szkoda, że płacąc 5 tys., człowiek musi się martwić o jakość zdjęć, kombinować z RAWami, skalowaniem itd. To tak, jakby kupić dobre auto i oddać do mechanika, żeby je podrasował, bo jeździ tylko na jednym biegu.
    Mam starą 350, która nie szumi. Czekam cierpliwie na sensowny ruch Canona, co pewnie trochę potrwa.

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów