20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R
Canon EF 24-105 f/4 L IS USM
Sigma 12-24mm F4.5-5.6 EX DG ASP HSM
Obiektyw EF 85 mm f/1.8 USM
?
Matko... Ze skrajności w skrajność...
Kup Tamrona 28-75 albo jakiegokolwiek innego zooma, porób zdjęcia na kilku ślubach/plenerach jako drugi foto i będziesz wiedzieć czego Ci trzeba.
Szkła ze światłem 4-5.6 sobie do ślubów odpuść...
Jeśli koniecznie chcesz wydać teraz całą kasę, to tak jak napisałem 35L + 85/1.8.
Albo daj mi, ja ją lepiej wykorzystam...![]()
Sigma 12-24mm F4.5-5.6 EX DG ASP HSM
Canon EF 24-70mm f/2.8L USM
Obiektyw EF 85 mm f/1.8 USM
No niestety muszę całość wydać w ciągu miesiąca, więc nie będzie za wiele czasu na próbowanie.
24-105? nudny? taaaaaaaaaa.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
w zestawie 24-105 z lampa 580ex. obskoczysz wszystko. stalki to inna zabawa.
Ostatnio edytowane przez ArturBonoVox ; 29-07-2010 o 23:18 Powód: Automerged Doublepost
Zrób tak jak pisze zaitsew. Sama troche nie wiesz co kupic, a biorąc 35L i 85/1.8 jest bardzo duża szansa, że zostaną z Toba na dłużej.
Po jakimś czasie zobaczysz czego brakuje - szerokosci, czy moze ciemniejszego albo bardziej uniwersalnego zooma. Na dwóch powyższych na pewno nie stracisz kupując używane.
Tak wogóle to bardzo miłe dylematy.
Miłego focenia.
*zaitsev
Autor watku napisal:"Będę robić głównie portrety, zdjęcia reporterskie, odrobinę w studiu i w dużej mierze śluby".
Jedno body.
O lampie nic nie wiadomo.
Uniwersalnosc zooma i jakosc stalek. I nie ma co sie rozpisywac.
Jesli ktos chce robic uroczystosci i wie, ze sytuacja szybko sie zmienia, a dysponuje jednym body, to zoom dopalany lampa jest praktyczny, pewny i da mozliwosc dostosowania sie do dynamiki miejsca.
Stalki sa swietne i rewelacyjne. Ale uciezliwe moze sie okazac i zmiana, w szybkim tepie, gdy w tym czasie moze uciec nam wazny moment.
Dlatego uwazam, ze dysponujac jednym body, na poczatku dzialalnosci, nalezy posiadac pewny, dobry i sprawdzony uniwersalny zoom i posilkowac sie stalkami.