Strona 20 z 31 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 303

Wątek: Ogromny problem z fotografem ślubnym - pomóżcie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Max78 Zobacz posta

Szczęka mi spadła na podłogę, kiedy lokalna p. fotograf wyskoczyła z 20D plus kitowy 18-55 czy jak toto tam jest i lampa 430EX. Nie mam nic do puszki ani lampy, ale ten kit mnie rozwalił :]
    z moich obserwacji wynika, że moze nawet polowa slubow we Wrocławiu jest robiona sprzetem pokroju xxD + kit + 50 1.4 (czasami 1.8) i co gorsza + lampa i palnik na wprost = czarne tło w kosciele, chociaz w pododnej konfiguracji czesciej spotykany jest sprzet Nikona i Sony
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    z moich obserwacji wynika, że moze nawet polowa slubow we Wrocławiu jest robiona sprzetem pokroju xxD + kit + 50 1.4 (czasami 1.8) i co gorsza + lampa i palnik na wprost = czarne tło w kosciele, chociaz w pododnej konfiguracji czesciej spotykany jest sprzet Nikona i Sony
    A zastanawiałeś się kiedyś dlaczego tak jest?
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Bo na twoje warsztaty dużo ludzi uczęszcza.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    A zastanawiałeś się kiedyś dlaczego tak jest?
    nie ma co tu sie zastanawiac, takie jest po prostu zapotrzebowanie rynku, sam mam roznych klientow, jedni doceniaja zdjecia, dla innych to objetne jak zdjecia wygladaja, jaki jest balans bieli, i jaki maja kolor skory, najwazniejsze jest aby oni sami wyszli ladnie, czasami az sie boje w plenerze robic cos bardziej szalonego czy spontanicznego bo czuje ze takie zdjecia moga sie Młodym nie podobac,

taka pseudo fotografie bardzo czesto oferuja firmy, ktore zajmuja sie filmowaniem, maja dodatkowo za pare stowek usluge foto (czasami nawet za darmo jako tzn "gratis"), kupuja najtansza lustrzanke z kitem lub czyms innym pokroju 18-200, biora znajomego/corke/syna, ktory nie ma pojecia co to głębia ostrosci i "fotografuja"
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shadowman25 Zobacz posta
    Nie myślałem ze ten wątek tak mocno sie rozwinie
    Jeśli chodzi o rozwiązanie problemu to postanowiliśmy jeszcze raz zrobić sesje w plenerze, zatrudniając fotografa który posiada duże doświadczenie, mimo że pojawią się dodatkowe koszty.

Zdjęć nie bardzo chcemy publikować na forum bo cenimy sobie swoją prywatność, ale mówiąc krótko dotychczasowe zdjęcia po obejrzeniu rawów i tego co jest w albumie mogę stwierdzić ze nie były wcale kadrowane (dokładnie ani jedno).Zdarza się ze kadr przechodzi dokładnie przez środek twarzy osoby z lewej strony fotografii, zaś z prawej strony jest sporo wolnej przestrzeni.

Co do retuszu, to go po prostu widać (niektóre są zdecydowanie przeretuszowane), patrząc na zdjęcie osoba oglądająca wie co było retuszowane, wygląda to zdecydowanie nie naturalnie. Nie jest to tylko nasz zdanie ale wszyscy oglądający nam wytykali ten fakt.

Otrzymaliśmy prezentacje zdjęć na dvd, niestety nie każde dvd ją odtwarza tak jak i nie każdy program na komputerze. Fotograf zalecił żeby odtwarzać na kompie tylko w windows media player bo np. w power dvd juz nie będzie chodziło. Ale skoro wmp odtwarza to on nie widzi problemu i nie wie czego chcemy od niego, on osobiście przeprasza ale nie potrafi znaleźć rozwiązania problemu.

Nie bardzo rozumie takie podejście do klienta, bo najbardziej brakuje w nim szacunku do nas i odrobiny jakiegoś zrozumienia. Nie bardzo mamy ochotę na to by ktoś na nas naskakiwał a w czasie rozmowy przekrzykiwał.

Pozdrawiam a wszystkim planującym ślub życze dobrego wyboru fotagrafa, takiego który bedzie przede wszystkim człowiekiem a nie osobą której wydaje sie ze jest "artystą".
    Sorki ale jak dla mnie jesteś upierdliwym klientem. Marudzisz i marudzisz a za grosz w tym sensu. Bez pokazania fotek to sobie możesz. U mnie wielokrotnie tez kadry przechodzą w połowie twarzy lub coś podobnego, ale nie zawsze osoba która jest ucięta umieszczona jest na zdjęciu jako temat główny.

Cytat Zamieszczone przez theda bara Zobacz posta
    Ten facet nie jest po prostu profesjonalistą, nie umie robić zdjęć i nie umie się nawet dogadać w tak prostej sprawie jak ile zdjęć i w jaki sposób przygotowane.
    Sorki ale na jakiej podstawie twierdzisz takie rzeczy? BO ja np. nie mam podstaw aby tak twierdzić. Wg tego co napisał autor tematu fotograf wywiązał się z ustaleń umownych.

Cytat Zamieszczone przez luc_october Zobacz posta
    Zauważyłem, że niektórzy z pro fotografów ślubnych bardzo zawyżają ceny mając przy tym gorsze zdjęcia od tych tańszych uznając się za wielkich artystów i pstrykających tylko dla elity. Nie chciałbym jechać po nazwisku, ale mam po prostu takie spostrzeżenie.

Ostatnio cykałem koleżance ślub po znajomości ~100 fot w albumie, ~1200 na płytach.
    Od samego rana przygotowania do ok. 2 w nocy. Później tydzień siedzenia przy kompie.
    Muszę przyznać że lekkim zajęciem to nie było.
    Kilka fot można zobaczyć tu: http://canon-board.info/showthread.php?t=52617&page=2

Ile mogła by być warta taka usługa z fotami na takim poziomie?
    1200 fot w tydzień ? OMG chyba na automacie leciałeś ...

BTW strasznie dużo niezrozumiałych skosów.

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    nie ma co tu sie zastanawiac, takie jest po prostu zapotrzebowanie rynku, sam mam roznych klientow, jedni doceniaja zdjecia, dla innych to objetne jak zdjecia wygladaja, jaki jest balans bieli, i jaki maja kolor skory, najwazniejsze jest aby oni sami wyszli ladnie, czasami az sie boje w plenerze robic cos bardziej szalonego czy spontanicznego bo czuje ze takie zdjecia moga sie Młodym nie podobac,

taka pseudo fotografie bardzo czesto oferuja firmy, ktore zajmuja sie filmowaniem, maja dodatkowo za pare stowek usluge foto (czasami nawet za darmo jako tzn "gratis"), kupuja najtansza lustrzanke z kitem lub czyms innym pokroju 18-200, biora znajomego/corke/syna, ktory nie ma pojecia co to głębia ostrosci i "fotografuja"
    Tak masz rację ale i klienci tych córek też nie mają pojęcia o fotografii itd. A ładnie wyjść na zdjęciach to sztuka fotografa. Wyjarane zdjęcia maskują wady urody takie jak zmarszczki krosty i inne nawet z ósmego miesiąca przy odrobinie wyobraźni zrobi się piąty. A w czarnym tle zniknie teściowa i inne nieproszone goście. I pewnie, że to fotograficzny stolec. Ale klient nasz pan.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xsardas Zobacz posta
    1200 fot w tydzień ? OMG chyba na automacie leciałeś
    Obróbkę globalną (suwaczki w LR, kadrowanie, ...) dla tylu zdjęć idzie zrobić w 2 dni. PS tylko w sytuacjach krytycznych, albo przy zdjęciach bliższych, gdzie twarz wymaga retuszu i tydzień jak znalazł.

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Obróbkę globalną (suwaczki w LR, kadrowanie, ...) dla tylu zdjęć idzie zrobić w 2 dni. PS tylko w sytuacjach krytycznych, albo przy zdjęciach bliższych, gdzie twarz wymaga retuszu i tydzień jak znalazł.
    To nie jest aż tak źle, no chyba że ktoś chce uzyskać obróbkę jak u Tkacza U mnie to wyglądało tak, że najpierw selekcja, wb i korekta jasności, kadrowanie (rzadko jeśli trzeba) w Dpp, a później zabawa z PS'em. nie lubię lightrooma od jakiegoś czasu, za ograniczenia i straszne mieszanie w kolorach.

Początki nałogu Awatar Bart3k
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

czytam tutaj niektóre komentarze i zastanawiam sie skąd się bierze taka pogarda dla tańszych szkieł u fotografów ślubnych. Czy wy na prawdę uważacie że tylko eLki robią zdjęcia?? poprawcie mnie jeżeli się mylę... ale 80% to podejście fotografa i znajomośc techniki a tylko reszta to sprzęt... mam wrażenie że niektórzy myślą że tylko drogim sprzętem można zrobić zdjęcia... a to chyba trochę... żałosne. Nie mam zamiaru bronić akurat canonowego KITa ale jeżeli ktoś robi zdjecia 20D i potrafi wykorzystać jego potencjał to czemu nie?? krytykować kogoś tylko za to że używa starszej puszki?? jeżeli foci chociaż raz w miesiacu to na pewno ma lepsze pomysły niż ktoś z 5D kto robi ślubne foty raz czy dwa na rok
    Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bart3k Zobacz posta
    czytam tutaj niektóre komentarze i zastanawiam sie skąd się bierze taka pogarda dla tańszych szkieł u fotografów ślubnych. Czy wy na prawdę uważacie że tylko eLki robią zdjęcia?? poprawcie mnie jeżeli się mylę... ale 80% to podejście fotografa i znajomośc techniki a tylko reszta to sprzęt... mam wrażenie że niektórzy myślą że tylko drogim sprzętem można zrobić zdjęcia... a to chyba trochę... żałosne. Nie mam zamiaru bronić akurat canonowego KITa ale jeżeli ktoś robi zdjecia 20D i potrafi wykorzystać jego potencjał to czemu nie?? krytykować kogoś tylko za to że używa starszej puszki?? jeżeli foci chociaż raz w miesiacu to na pewno ma lepsze pomysły niż ktoś z 5D kto robi ślubne foty raz czy dwa na rok
    Gdzie ty widzisz pogarde ? Gdzie krytyka ?

Po pierwsze to nie temat sprzętowy , ten jest , więc poczytaj sobie go może.
    Przesadzasz i to mocno. Pracowałeś kiedyś na ślubie ? Pewnie nie bo piszesz właśnie z takim przekonaniem , że trudno w to uwierzyć. To ja zapraszam z tym 20D i kitem , pożyczę ci lampe nawet , i po takim ślubie porozmawiamy. Co jest pogardą a co jest zdrowym rozsądkiem i możliwościami które pewien sprzęt daje.
    no comment...

Strona 20 z 31 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów