Strona 52 z 65 PierwszyPierwszy ... 242505152535462 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 511 do 520 z 646

Wątek: Canon 550D - ogłoszony oficjalnie

Dopiero zaczyna

Domyślnie

To może i ja coś powiem o 550, No właśnie, doskonale zareklamowany sprzęt wszystko cacy ale jednak ma parę drobnych mankamentów. Zacznijmy od jaki to jest zestaw; 550d + kit EFs18-55 /3.5-5.6/ + Marumi UV-haze. Na razie zajmę się tym potem pomyślę o dalszych testach z innym szkłem. Sam aparat jest bardzo dobrze wykonany i nawet trzyma się dłoni (oczywiście to nie to co 50d ale daje radę) Przejrzyste menu i ciach, jest tak przejrzyste że aż okrojone z funkcji. Wiele opcji zostało schowanych gdzieś w zakładce Funkcji indywidualnych ale to kwestia przyzwyczajenia. Może teraz o karcie pamięci i funkcji filmów. Jak wiemy 550 posiada możliwość nagrywania fullHD 30fps (oczywiście po przestawieniu z PAL na NTSC przy PAL mamy 25fps i 24fps) jednak kręcenie filmów zostało ograniczone do 30minut. Niestety programiści Canona nie zadali sobie trudu aby aparat rozpoznawał karty z partycją NTFS więc przy FAT32 musimy zadowolić się plikami filmowymi do 4GB (-1pkt za firmware). Działanie AF/obiektywu; sam obiektyw chodzi dość sztywno (mam wrażenie że aż ociera, ale w końcu się wyrobi) co za tym idzie ostrzenie jest dość głośnie. Jeśli chodzi o sam AF działa poprawnie i nie ma z nim żadnych problemów. (w załączniku zdjęcie.1, 2 i 3) Standardowo najszybszym punktem jest punkt centralny, boczne są minimalnie wolniejsze, ale bardzo dokładne. Na temat światła obiektywu nie będe się wypowiadał "jaki jest kit każdy widzi"(może później opisze wrażenia z jakaś L-ką). A'propo światła, balansu bieli i oddania kolorów; pomiar światła zasługuje na medal w trybie półautomatyki(P - możliwość korekcji przesłony, jakby ktoś nie wiedział) idealnie dobiera czas i wartość przesłony do warunków panujących zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz. Jeśli chodzi o kolory na ekranie aparatu wyglądają dość cukierkowo na komputerze poprawnie (na papierze nie sprawdzone jeszcze), przy zabawie przesterem sRGB/AdobeRGB zdecydowanie lepiej wypada schemat sRGB kolory i kontrast najbardziej jest zbliżony do rzeczywistych przy AdobeRGB kolory stają się z lekka blade. Teraz coś o AWB, dobrze radzi sobie w trybie "zoom'a"(55) i półautomatyki(P), przy szerokim kącie(18) i (P) wypada słabiej ale to nie znaczy że sobie nie radzi. Nie mam pojęcia dlaczego tak jest ale zdecydowanie lepiej balans bieli funkcjonuje przy manualu (dziwne ale prawdziwe, przecież program nie powinien wpływać na AWB i zwłaszcza na auto powinien dawać z siebie max.). Programowe WB (światło dzienne, żarówka...itd.) są poprawnie skalibrowane więc tutaj nie ma się do czego przyczepić. Czas na ISO i kończę to marudzenie; Nie będę rozwodził się nad tym czy warto się rozpędzać do 12800ISO bo wiadomo że w skrajnych warunkach i ta mega zaszumiona opcja przyniesie wymierny efekt. Na pewno zadowalające jest fotografowanie do 1600ISO wszystko wyżej wymaga podwójnej korekcji szumów co spowalnia znacznie robienie zdjęć. Tak, ważną rzeczą i należy o tym wspomnieć jest to aby funkcja Redukcji zakłóceń wysokich ISO była włączoną inaczej zaleją nas mleczne plamki. Cóż więcej dodać. Podsumowanie czyli minusy końcowe; rzuca się w oczy brak osłony na 'gorącą stopkę', aaa właśnie zapomniałbym wspomaganie AF! Aparat wbrew opisowi posiada lampkę wspomagającą AF jest to zarówno dioda LED(świecąca pomarańczowo/czerwno) jak i dioda IR(podczerwona) najgorsze jest to że nawet przy włączonym wspomaganiu AF(w przypadku zdjęć nocnych) lampka się nie włącza co daje nam kolejny duży minus do ostrzenia w przy słabym oświetleniu.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    tak jak napisałem wcześniej załączniki: 18Mpx więc chwile się będą ładować.

zapraszam do galerii załączników testowych: http://img143.imageshack.us/g/colorp.jpg/

wszystkie zawierają iEXIF więc można zobaczyć co jak i dlaczego;
    1. zdjecie - 1600ISO, 2 -7. zdjęcie - AF., 8-11zdjecie - AWB
    Ostatnio edytowane przez roxio ; 16-06-2010 o 11:11 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał Awatar worms
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jestem 100% amatorem i bardzo się cieszę że chciało Ci się napisać tak fajny test tego sprzętu. Dzięki wielkie, bo temat stoi a miło jest coś przeczytać na temat produktu , który się kupiło. Cały czas próbuje zrobić fajną fotkę, ale długa drogo mnie czeka, albo brak mi drygu.
    Super fotki na dowód.
    Pozdrawiam

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dziś zauważyłem że nie wykrywa mi Sigmy, w korygowaniu jasności brzegów, tylko jest napisane obiektyw 17-70-dane korekcji niedostępne.
    Skąd mogę pobrać najnowszy firmware? Aktualne 1.0.6, szukając nie znajduję do 550D, tylko np:7D.
    6D+BG-E13 Grip,C 50 1.8STM, C 100 2.8 IS USM, T SP 24-70mm 2.8 Di VC USD, T 150-600 VC USD 430EX II, Camrock T-70,
    sprzedamT24-70 2.8, lub zamienię na 24-105L

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Bo niby czemu Canon miałby korygować obiektywy konkurencji?
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czy to ustawienie jest warte inwestycji w Canona obiektywy? Zamierzałem sobie dokupić w przyszłości Sigma 70-200 F2.8 EX DG HSM II, mówisz że nie będę miał wyboru korekcji jasności, czy do 550D Canon EF 70-200 F/4 L USM będzie lepszym wyborem? Jasność gorsza od sigmy, ale za to korekcje można sobie włączyć, hehe . A na to mnie nie stać Canon EF 70-200mm f/2.8L USM.
    Nadal nie wiem czy mam najnowszy Firmware i skąd go pobierać?

Co do samego body, jest super choć niekiedy się gubię z ustawieniami i zbyt cukierkowa kolorystyka mi wychodzi. Zaskoczony jestem długością działania na 6 akumulatorkach, nie formowanych 1300 fotek, dla porównania dwa akumulatorki 250 fotek.
    Mam nadzieje że po uformowaniu czas się wydłuży.
    6D+BG-E13 Grip,C 50 1.8STM, C 100 2.8 IS USM, T SP 24-70mm 2.8 Di VC USD, T 150-600 VC USD 430EX II, Camrock T-70,

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez worms Zobacz posta
    Czy to ustawienie jest warte inwestycji w Canona obiektywy? Zamierzałem sobie dokupić w przyszłości Sigma 70-200 F2.8 EX DG HSM II, mówisz że nie będę miał wyboru korekcji jasności, czy do 550D Canon EF 70-200 F/4 L USM będzie lepszym wyborem? Jasność gorsza od sigmy, ale za to korekcje można sobie włączyć, hehe . A na to mnie nie stać Canon EF 70-200mm f/2.8L USM.
    Nadal nie wiem czy mam najnowszy Firmware i skąd go pobierać?

Co do samego body, jest super choć niekiedy się gubię z ustawieniami i zbyt cukierkowa kolorystyka mi wychodzi. Zaskoczony jestem długością działania na 6 akumulatorkach, nie formowanych 1300 fotek, dla porównania dwa akumulatorki 250 fotek.
    Mam nadzieje że po uformowaniu czas się wydłuży.
    Spokojnie możesz myśleć o Sigmie.
    Taką korekcję zrobisz potem na kompie podczas obróbki zdjęć.
    Ten "bajer" dostępny jest m.in. w CR, LR, DxO.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Coś już napisał Awatar 2du
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Jako, że też jestem szczęśliwym posiadaczem 550D przekażę kilka zdań i moich własnych opinii na jego temat. Może komuś się one przydadzą przy podejmowaniu decyzji co kupić. Na początku zaznaczę, że nie jestem profesjonalistą, fotografuję amatorsko od 4 lat (poprzednio Oly. E-410), a 550D wybrałem ze względu na rewelacyjny wg. opinii stosunek jakości do ceny (pewnie jak było by mnie stać to bym kupił 5DmkII ).

Obsługa, menu, przyciski na obudowie - brak zastrzeżeń, wszystko bardzo proste i zrozumiałe nawet dla laika.

Obudowa i trzymanie - przez 2 tygodnie od zakupu korzystałem bez gripa i rzeczywiście można mieć zastrzeżenia do tego, że dla osób z dużymi łapami średnio się trzyma (brakowało miejsca na wszystkie palce ). Zakupiłem grip zamiennik za 179 zł. i jest dużo, dużo lepiej, więc moim zdaniem grip zalecany

Kitowy obiektyw 18-55 i autofokus - rzeczywiście autofokus potrafi chybić zwłaszcza w pomieszczeniach gdzie jest ciemniej. Od kilku dni mam lampę 430EX II i problem został znacząco zniwelowany. Obiektyw w połączeniu z wspomaganiem AF przez lampę szaleje i szybko łapie ostrość rzadko chybiając.

Jakość zdjęć - robię tylko w RAWach, dla mnie to co otrzymuje z puszki rewelacja bardzo niskie szumy na wysokich iso, ale nie mam porównania do innych Canonów, mój wniosek jest na podstawie porównania z Olympusem który jak wiadomo bardzo szumi.

Filmy - z kitowym obiektywem bardzo dobre, przeszkadza dźwięk AF który nagrywa wbudowany mikrofon. Korzystam z manualnych obiektywów na M42 szybko zakupiłem przejściówkę do Canona i po założeniu Takumara 50 mm i ustawieniu go na f/1.4 filmy do bajka. Nie jestem profesjonalistą, ale jasne manualne szkło i 550D produkuję filmy jak z Bollywoodu. Mnie manualne ostrzenie nie przeszkadza i nie utrudnia życia i jest bardziej efektywne niż wbudowany AF który chodzi jak wiertarka

Podsumowując jestem jak na razie bardzo zadowolony i aparat polecam.
    Pozdrawiam, 2du
    EOS 6d, M6 + S 14mm f/2.8 ED AS IF UMC + C 24-70mm f/4L + S 35mm F1.4 DG Art + C 50mm f/1,4 + C 85mm f/1,2 L + C 135mm f/2L + C 70-200 f/4L + Canon 430EX II + Yongnuo YN685
    www.gabisia.com

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Podzielam Twoje zdanie w 100%, aparat dla amatora i pewnie nie tylko, rewelacyjny. Co prawda puszkę tylko kupiłem i latam na Sigmach, jednak działają bez zastrzeżeń.

430EX II, tyle daje, jak z celnością ostrzenia o ile się poprawiło?
    Gdzie kupowałeś puszkę i jaką masz wersje Firmware?
    Czy jest możliwe spotkanie się i porównanie spostrzeżeń, może czegoś bym się nauczył od Ciebie. Przy okazji można sobie porównać obiektywy itd.

Coś już napisał Awatar 2du
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

430EX II, tyle daje, jak z celnością ostrzenia o ile się poprawiło?
    Testowałem aparat robiąc zdjęcia córki która jako, że jest małym i bardzo ruchliwym dzieckiem to bez lampy dużo wychodziło chybionych. Po założeniu lampy błyskowej bardzo się to poprawiło. Aparat ostrzył szybciej i celniej.
    Nie jestem w stanie określić na ile procentowo się to poprawiło, ale się poprawiło co mnie raczej nie zdziwiło bo lampa zawsze wiele zmienia.

Gdzie kupowałeś puszkę i jaką masz wersje Firmware?
    Aparat kupiłem w promocji Media Marktu za 2699 z firmware 1.0.6

Czy jest możliwe spotkanie się i porównanie spostrzeżeń, może czegoś bym się nauczył od Ciebie. Przy okazji można sobie porównać obiektywy itd.
    Taka opcja jest, ale ogólnie to zapracowany jestem, możesz pytać na priv zobaczymy czy coś da się zrobić

Dodatkowo daje linki do kilku fotek które ustrzeliłem 550D w ostatni weekend:

http://www.gabisia.com/#/album/6bf15t//photo/3014823/
    http://www.gabisia.com/#/album/6bf15t/photo/3014828/
    http://www.gabisia.com/#/album/6bf15t/photo/3014827/
    http://www.gabisia.com/#/album/6bf15t/photo/3014825/
    Pozdrawiam, 2du
    EOS 6d, M6 + S 14mm f/2.8 ED AS IF UMC + C 24-70mm f/4L + S 35mm F1.4 DG Art + C 50mm f/1,4 + C 85mm f/1,2 L + C 135mm f/2L + C 70-200 f/4L + Canon 430EX II + Yongnuo YN685
    www.gabisia.com

Coś już napisał Awatar rysiek30d

Domyślnie

dopisze się do tematu.
    także jestem zadowolony z 550tki.
    przerzuciłem się z 30d i to był dobry wybór. naprawdę.
    dla filmów warto!

Strona 52 z 65 PierwszyPierwszy ... 242505152535462 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów