Strona 40 z 57 PierwszyPierwszy ... 30383940414250 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 391 do 400 z 562

Wątek: [WARSZTATY W STUDIO (i nie tylko) WARSZAWA - 2010] - portret,akt, ślubne

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    micles- jaki klimat? Popatrz uważnie po ścianach i chwilkę pomyśl zanim coś napiszesz.
    Widzę ściany i widzę że są oświetlone głównie światłem zastanym, ale widzę również jebutne cienie od lampy i płaskie oświetlenie samej pary w stylu "a pierdyknę na wprost, przynajmniej nie muszę myśleć". Poprawnie, ale to tylko trochę powyżej poziomu fotoziutków. Sory, ale nie kupuję tego.

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Ja nie o tym świetle a tego właściwego, na które powinieneś zwrócić uwagę po prostu nie widzisz. Ale może to i dobrze. Część osób robiła z lampą a część bez. Może ktoś przyśle zdjęcia bez lampy i wtedy porównasz sobie wyniki.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    PS:
    A tak na marginesie to jeśli ktoś przed pierwszym ślubem dystansuje fotoziutków to bez względu czy to kupujesz czy nie jest to pewien sukces. Nie uważasz?
    Ostatnio edytowane przez Sergiusz ; 26-05-2010 o 19:57 Powód: Automerged Doublepost
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tnts Zobacz posta

To jest tak jak z tym ostatnio znanym samolocie TU154M - najwięcej można przeczytać opinii na temat pilotażu tej maszyny od osób które nigdy nie były w pobliżu lotniska Jak się okazało mamy cały kraj specjalistów od awioniki

Podobnie w wątku o warsztatach fotograficznych wypowiadają się z upodobaniem ludzie którzy nigdy na tych warsztatach nie byli Co więcej uważają że nie muszą być bo już są zbyt 'pro' ale zawsze życzliwie dorzucą swoje 3 grosze
    No to wypowie się osoba, która na tych warsztatach była.

Pank i Micles mają w tym wypadku rację, bo warsztaty były zorganizowane w oparciu o filozofię "lampą na wprost na iso 200, wysokiej przesłonie i krótkim czasie, a najwygodniejszy obiektyw to zoom ze światłem f4, 24-105 zresztą". Pan Prowadzący po prostu ma taki styl, przy czym narzeka, że nie za bardzo jest w stanie odnaleźć się w aktualnej sutuacji rynkowej i znaleźć sposobu na promocję i pozyskanie nowych klientów. Tego nie komentuję.
    O stylu pracy Prowadzącego można się było przekonać na pierwszym, sobotnim, spotkaniu, gdzie prezentował przykład wykonanego zlecenia, żeby przez to przybliżyć kursantom poszczególne elementy ceremonii ślubnej. Ja mogę powiedzieć krótko - zupełnie nie mój styl, co więcej, błędy techniczne, kadrowanie 'takiese', a to wszystko polane sosem zaawansowanej szumofobii. Ja tego nie kupuję. Reasumując: mea culpa, bo przed zapisaniem się na warsztaty nie sprawdziłam portfolio prowadzącego, no ale człowiek uczy się na bęłdach. Trochę również zostałam wprowadzona w błąd przez deklarację Sergiusza podczas rozmowy telefonicznej (i o to rzeczywiście mam pretensje), kiedy powiedział, że warsztaty zaplanowano tak, aby kursanci pracowali nad poszczególnymi sytuacjami - z modelami - rotacyjnie, po dwie osoby, pod okiem prowadzącego, a reszta w tym czasie czeka z boku/pomaga. Prawda okazała się zupełnie inna: radośnie deptało po sobie 8 osób błyskając an potęgę i niejednokrotnie prześwietlając sobie wzajemnie kadry, a do tego prawie drugie tyle "krewnych i znajomych królika", czyli osób, które raczej uczestnikami warsztatów sensu stricto nie były, a jakimś cudem się na nich znalazły. Co gorsza, miały jakieś absolutnie szalone pracie na szkło i zachowywały się tak, jakby od tego, czy zrobią zdjęcie z tej ustawki czy nie zależały dalsze losy świata. Nie muszę dodawać, jak bardzo było to irytujące i jak bardzo przeszkadzało.

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Ja nie o tym świetle a tego właściwego, na które powinieneś zwrócić uwagę po prostu nie widzisz. Ale może to i dobrze. Część osób robiła z lampą a część bez. Może ktoś przyśle zdjęcia bez lampy i wtedy porównasz sobie wyniki.
    O ile pamiętam, byłam jedyną osobą, która robiła bez lampy. Pardon, potem swoją lampę wypożyczył także Prowadzący. Natomiast inni warsztatowicze jak jeden mąż walili z lampą, w większości na wprost, zgodnie z instrukcją.
    Czy zdjęcia wrzucę nie wiem, bo jestem z nich na tyle niezadowolona, że nie mam nawet ochoty ich obrabiać.

I tytułem podsumowania: nie polecam tych warsztatów osobom, które nie boją się wysokich iso, stałek, lubią grać głębią ostrości. Nie polecam osobom, które mają już jakiekolwiek doświadczenie, bo niestety reklamująca warsztaty sugestia, że będą możliwością uzupełnienia portfolio, pozostała jedynie hasłem teoretycznym. Nie polecam osobom, które lubią sprawną i sensowną organizację, bo tego też tam nie było, chwilami miałam wrażenie, jakoby cała impreza toczyła się siłą bezwładności. Dlatego podejrzewam, że następnym razem zdecyduję się wydać większe pieniądze, ale wydam je na produkt, który będzie mi odpowiadał, przynajmniej stylistycznie.

A żeby nie było, że potępiam wszystko w czambuł: Prowadzący, Maciek, był fajny i kontaktowy

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tnts Zobacz posta

To jest tak jak z tym ostatnio znanym samolocie TU154M - najwięcej można przeczytać opinii na temat pilotażu tej maszyny od osób które nigdy nie były w pobliżu lotniska Jak się okazało mamy cały kraj specjalistów od awioniki

Podobnie w wątku o warsztatach fotograficznych wypowiadają się z upodobaniem ludzie którzy nigdy na tych warsztatach nie byli Co więcej uważają że nie muszą być bo już są zbyt 'pro' ale zawsze życzliwie dorzucą swoje 3 grosze
    Zauważ że Ci ludzie wypowiadają się nie o warsztatach ale ich efektach, wolno?
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Domyślnie

eh....
    muszę jednak dorzucić jeszcze swoje 3 grosze.

niech Prowadzący te warsztaty mi powie proszę:
    Do kogo (do jakich klientów) skierowane będą zdjęcia - owoce tych warsztatów ?
    Bo jeśli ktoś płaci, to po to, żeby jakoś tam odnaleźć swoje miejsce na rynku.... pisał ktoś o uzupełnieniu portfolio - ciekawy jestem ilu klientów złapie się na takie foty...
    Wbrew pozorom ludzie nie są tacy głupi.

to dobrze, że ktoś to organizuje - świetna zabawa, gratuluję, ale jaki związek mają te warsztaty - i owoce tych warsztatów czyli zdjęcia z rzeczywistością - z rynkiem ?

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    to dobrze, że ktoś to organizuje - świetna zabawa, gratuluję, ale jaki związek mają te warsztaty - i owoce tych warsztatów czyli zdjęcia z rzeczywistością - z rynkiem ?
    Na wszystko znajdzie się klient. Tylko po co ludziom wciskać takie coś... Czuję się jakbym się cofnął z 10 lat wstecz. Brakuje jeszcze marmurowej kolumienki w studio...

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Na wszystko znajdzie się klient. Tylko po co ludziom wciskać takie coś... Czuję się jakbym się cofnął z 10 lat wstecz. Brakuje jeszcze marmurowej kolumienki w studio...
    Poczytaj sobie komentarze pod zdjęciami ślubnymi we własnym wątku. Masz ku temu doskonałą okazję bo wątek jest zamknięty i możesz trochę czasu poświęć na chwilę refleksji nad własnymi dokonaniami. Na temat cofania się i to nie tylko w czasie też coś tam znajdziesz.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez katharsis Zobacz posta
    [...]
    A żeby nie było, że potępiam wszystko w czambuł: Prowadzący, Maciek, był fajny i kontaktowy
    To kto w koncu prowadzil te warsztaty?
    Mozna zobaczyc jakies portfolio prowadzacego?

tnts
    Guest

Domyślnie

@pank

Jasne Pank, że wolno
    W mojej opinii efektem takich warsztatów nie są wyłącznie zdjęcia.
    Ja wyniosłem z nich np. możliwość poznania na żywo ciekawych osób o podobnym hobby - nawiązałem kontakty z ludźmi a nie z loginami na forum. Nauczyłem się lepiej pracować z modelkami.
    Byłem na kilku zajęciach bez wcześniejszego doświadczenia w studio i wydaje mi się że dzisiaj jestem w stanie zrobić zdjęcie dużo lepiej - chociażby dlatego że robię to zdjęcie w 70% zanim do studia wejdę - nauczyłem się planować oświetlenie.
    Wydaje mi się że nastawienie: "niech mi teraz prowadzący pokaże gdzie mam stanąć i kiedy nacisnąć spust migawki", byłoby raczej nudne i mało ambitne.

pozdrowienia,

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Parteq Zobacz posta
    To kto w koncu prowadzil te warsztaty?
    Mozna zobaczyc jakies portfolio prowadzacego?
    Warsztaty prowadził Maciej Czerniawski, strona: http://www.artfotoprojekt.pl/index.php?str=t1&t=o

[jakby co, ta informacja jest podana tutaj: http://www.fotofanklub.pl/index.php/...taty-w-kociele ]

Strona 40 z 57 PierwszyPierwszy ... 30383940414250 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów