Tak jak napisałem Eos 5 nie ma E-TTL, więc 580EX nie będzie z nim w pełni współpracować (błyskać oczywiście będzie :-) ). 540EZ to najrozsądniejszy wybór do tego aparatu.
Tak jak napisałem Eos 5 nie ma E-TTL, więc 580EX nie będzie z nim w pełni współpracować (błyskać oczywiście będzie :-) ). 540EZ to najrozsądniejszy wybór do tego aparatu.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Poki co brak ETTL mi nie przeszkadza szczerze mowiac, narazie, tym bardziej ze 540 bedzie mi blizsze cenowo..
Podjalem decyzje, rowniez dzieki waszej pomocy: Eos 5 ewentualnie 30\33 w zaleznosci od stanu\zestawu\ceny..
Mysle, ze bede w pelni zadowolony moim 1 powaznym analogiem (zenita nie licze)
PS. Oferta Panoramicznych dla fotografow jest b.ciekawa![]()
Miałem styczność z 500, 300, 50e, 5, 30 i 30v - którego ostatecznie kupilem.
30v/33v to poprawione wersje 30/33 (w wersji amerykańskiej elan 7en i 7e). Ergonomiczne, i lekkie (ale nie wydmuszki), ze swietnym rozkladem pokręteł (chociazby tryb AF czy Eye Control), a przy tym obsługują e-ttl II i mają zupełnie inną powłokę. Jedyny problem to straszna energożerność, więc zostaje grip lub akumulatory cr 123A.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
"Portret, troche fotoreportazu, takie sa moje cele co do tego lustra"
Jeśli do zastosowań reporterskich, to będziesz zachwycony. No, chyba, że ustrzelisz tanio 3-kę.
Ostatnio edytowane przez michalsiarek ; 10-05-2010 o 00:48 Powód: Automerged Doublepost
3 nie ma szans..nie ta grupa cenowa;/
Szukam w tej chwili najkorzystniejszej oferty, roznice sa tu juz tak male, ze wazniejszy w tym gronie jest przebieg i zestaw..5\33 czy 30, wazne zeby niezajechane
Witajcie,
Okazyjnie, wydaje mi się, kupiłem EOSa 33 (niecałe 250zł). Aparat zakupiony w 2000r. w jednych rękach i tu moje pytania:
Czy orientujecie się jak wygląda współpraca tych EOSów z M42; Jak sprawdzić wersję oprogramowania/rok produkcji który poprawnie ustawia ekspozycję na M42?
Czy każdy EOS 30/33 nie będzie współpracować ze sporą grupą obiektywów SIGMY EF?
Jak prezentuje się rozmiar/jakość wizjera w porównaniu do innych EOSów?
Aparat jeszcze do mnie nie dotarł, zakupiłem również w ciemno obiektywy i jest to SIGMA stąd te pytania.
Dzięki
Podpiąć szkło M42 z adapterem i dla porównania coś z bagnetem EF (ta sama ogniskowa i przysłona) i będziesz widział czy ustawia poprawnie czy nie. W niektórych egzemplarzach (np w moim) i bez porównia było widać że coś jest nie tak (4 EV różnicy)
Tak, ostatnią puszką która współpracowała z tymi szkłami były Eos 50 (no i jeszcze cyfrowy D30; D60, z tego co pamiętam, już nie)Czy każdy EOS 30/33 nie będzie współpracować ze sporą grupą obiektywów SIGMY EF?
Eos 1 czy Eos 5 to to nie jest ale daje radę :-)Jak prezentuje się rozmiar/jakość wizjera w porównaniu do innych EOSów?
Bardzo częsty błąd początkujących użytkowników systemu EOS - kupowanie starych Sigm tylko dlatego że są tanie. Te szkła, nawet jeśli są kompatybilne z posiadaną puszką, dają opłakaną jakość zdjęć (chyba że to któraś z topowych Sigm, ale te, mimo iż nie działają prawidłowo ze współczesnymi aparatami, wcale nie kosztują mało).....zakupiłem również w ciemno obiektywy i jest to SIGMA stąd te pytania.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Dzięki za odpowiedzi. Co do tych obiektywów, wydawał się to lepszy zakup niż KITowych szkieł Canona, szczególnie, że dostałem Sigmę 24 f2,8 która według opinii użytkowników ma rewelacyjną optykę biorąc pod uwagę jej cenę. Jeśli jednak nie będzie współpracować z puszką i tak nic mi po niej. Zobaczymy jak wszystko dojdzie i to poskładam. Pozdrawiam wszystkich analogowców.
Pytanie do MacGyver`a: Z którego roku jest Twoje body 30? Dzisiaj dostałem mój zakup (naprawdę bez skazy) i rozszyfrowując kod z tylnej klapki wyprodukowany w lutym 2001r. Szkoda, że nikt nie orientuje się od kiedy 30/33 nie mają problemów z M42. Nie mam niestety dostępu do adaptera do testów ekspozycji.
Ja mam juz niestety inny scenariusz..zajumali mi mojego Olka wiec musze przyspieszyc zakup lustra cyfrowego..50D na raty..