Jeszcze kilka lat temu, nałogowo porównywałem te wszystkie tabelki, równania, wyniki, teraz juz troche sie uspokoiłem i zdecydowanie wieksze znaczenia ma dla mnie wypowiedź użytkownika danego szkła czy body. Testy testami, ale nie ma to jak usłyszeć od kogoś jak ten sprzęt sprawdza się tam gdzie my chcemy go używać.
Myślę że wpadamy w lekki obłęd czytając te wszystkie testy, ustalamy jakieś poziomy przyzwoitości jeżeli chodzi o rozdzielczość...
50 lat temu powstawały piękne fotografie i nikt wtedy nie zaprzątał sobie głowy takimi bzdurami.
5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2
Jak to kiedyś usłyszałem: "Gdyby Henri Cartier-Bresson w wyborze systemu kierował się wykresami MTF to prawdopodobnie nie używałby Leica"![]()
Dokładnie, u mnie było tak samo, czytałem porównywałem w końcu pojechałem do znajomego fotografa http://www.whitewedding.pl/ (polecam) który powiedział "bierz te szkło,kiedyś je miałem, - naprawdę warte swojej ceny - jest fajniutkie"... No i pooglądałem sample i kupiłem![]()
*t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*
Dlatego właśnie kupiłem 28 1.8, pomimo słabych wyników rozdzielczości na wielu portalach. Wyboru nie ma, bo jest 35/2 bez USMa, 30 1.4 na cropa, za drogie 24L i 35L, no i reszta ciemnych szkieł za ciemna. Jedynie jeszcze S 20 1.8 można rozpatrzać, ale też ostrością nie grzeszy.Cóż za dyktatura! Jak coś się nie podoba, to masz obok każdego postu taki przycisk , możesz zawsze z niego skorzystać...Ja w swoim egzemplarzu znajduję dziurę - w AI Servo na weselach mniej więcej 50% zdjęć trafionych. A na pewno nie jest to wada puszki, bo w tym samym oświetleniu 70-200 trafia w punkt. 28 czasami się po prostu gubi, i to nie jest jakaśtam drobna pomyłka, tylko totalne wylecenie z zakresu akceptacji.No no, do 35L to ta 28ka ma daleko. Lka na 1.4 miecie 28kę na 1.8 dość mocno. Dlatego w planach mam upgrade 28>35L.
Pomimo tylu negatywów w mojej wypowiedzi, 28 1.8 jest na prawdę fajnym szkiełkiem i jeżeli nie ogląda się fot w 100% i akceptuje to, że czasami na AI Servo może mu się powinąć noga, to z powodzeniem można go sobie kupić.
Ja to w ogóle servo nie używam praktycznie. Sportu nie robie. A poza tym, jakoś wciąż się nie naumiałem ;-)
Tańców bez servo raczej nie da rady. Znaczy wiadomo, da radę, ale trzeba mieć wiele zaparcia, żeby robić bez servo :P
Niektóre osoby lubią bicie piany dla bicia piany. Autor cytatu, do którego się odniosłem nie miał problemu ze zrozumieniem mojej aluzji, ty z kolei zdajesz się go mieć tylko nie wiem po co, skoro Ciebie nie dotyczy.
Odnośnie AI Servo na weselu myślę, że allxages wyczerpał temat![]()
7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|