Pokaż wyniki od 1 do 10 z 86

Wątek: Test C 28 1.8 na optycznych, a wasze odczucia

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Białoruś

Domyślnie

Tylko frajerzy wierzą testom optycznych.
    Kto tam znów rusza prawą? Lewa! Lewa! Lewa!

Początki nałogu Awatar ExploRa
    Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Szkła używam od czerwca 2009... Glownie uzywalem na cropie (40d), teraz i na 5dII... Szkło ma swoje mankamenty. Jednak przestalem sie nimi przejmowac. Wiadomo, moze byc lepiej. Ale ja nie narzekam - robie foty. W sumie to indywidualna sprawa, czy wady tego szkla wieksze czy mniejsze (w zaleznosci od sztuki) komus przeszkadzaja w robieniu fot, czy tylko powoduja wymowke... Testy testami a praktyka robi swoje. Jak komus nie pasi, to niech nie bierze. Nikt nikomu nie wciska na sile

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kinski Zobacz posta
    Tylko frajerzy wierzą testom optycznych.
    A które testy są na tyle wiarygodne. Gdzie ten obiektyw wypadł dobrze ?

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    nie wiem, które testy sa bardziej wiarygodne, a które mniej; ale poniżej podaję linki do testów, gdzie 28/1.8 zachowuje się bardzo podobnie jak 85/1.8

28
    http://www.slrgear.com/reviews/showp...duct/83/cat/10
    http://www.slrgear.com/reviews/zprod...ff/tloader.htm

85
    http://www.slrgear.com/reviews/showp...uct/154/cat/10
    http://www.slrgear.com/reviews/zprod...ff/tloader.htm
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uzależniony

Domyślnie

[QUOTE=gwozdzt;801968]nie wiem, które testy sa bardziej wiarygodne, a które mniej; ale poniżej podaję linki do testów, gdzie 28/1.8 zachowuje się bardzo podobnie jak 85/1.8
    ...
    QUOTE]

Ja proponuję raczej rzucić okiem na wyniki 35/2 - bardziej zbliżona ogniskowa
    http://www.slrgear.com/reviews/showp...uct/147/cat/10

28/1.8 ma dużą różnicę w rozdzielczości pomiędzy środkiem a brzegami. Z tej ewidentnej wady optycznej przy umiejętnej kompozycji można zrobić swoistą zaletę - mydło na brzegach wzmocni rozmycie obiektów poza GO. Moim zdaniem dlatego niektórzy użytkownicy są z zadowoleni z tego szkła, a inni nie. Problem w tym, że nie ma ewidentnego lidera w tym zakresie ogniskowych i przy tym pułapie cenowym. Ten obiektyw ma swoje zalety, ale kupując go warto być świadomym również jego wad (chowanie głowy w piasek nie pomoże). Tym bardziej, że taki całkiem tani to on nie jest...
    U mnie na cropie pozostawił pewien niedosyt, ale mogła być to kwestia egzemplarza - niewykluczone że przymierzę się jeszcze kiedyś do niego...
    Odnośnie testów - to nie jest wyrocznia. Zdarzają się błędy i nieścisłości, jednak obawiam się że wielu czytelników testów nie do końca rozumie ich wyniki - stąd konfuzja. Jestem prawie przekonany, że rozdziały poświęcone metodologii testów czytają nieliczni, a z tych którzy twierdzą że testy są kompletnie bezużyteczne - nie czyta ich nikt.
    Nie to żebym był fanem testów - ale warto zwrócić uwagę, że obiektywy bezapelacyjnie dobre w testach (np. 70-200/4 L IS, EF-S 60/2.8) sprawdzają się znakomicie również w codziennym użytkowaniu. Obiektywy, które pokazują wady w wielu testach są zazwyczaj dla fotografujących bardziej kłopotliwe. Testy są szczególnie użyteczne w wypadku nowych obiektywów, które nie zostały jeszcze skomentowane przed odpowiednio liczną grupę użytkowników. 28/1.8 ma bardzo wiele komentarzy w dużej mierze zgodnych z tym, co pokazują testy - z pewnością nie jest to obiektyw wybitny. To przeciętniak, dla którego niestety nie ma na razie znacznie lepszej alternatywy.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    Dzięki uprzejmości naszego forumowego kolegi bawiłem się chwilę tym szkłem na jednej imprezie. Na pewno nie był tak fatalny jak ten zaprezentowany w teście optycznych.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Używałem dość krótko z 5D Mk I. W środku na 1.8 był naprawdę ostry ale brzegi bardzo słabe. Kontrast taki sobie, kolory jakieś wyblakłe, duże CA poza ostrością. Dobra obudowa i AF. Szkło szybko sprzedałem, wolę 24mm bo to mało efektowna ogniskowa.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    EDIT: Mało efektowne jest 28mm.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 13-04-2010 o 10:15 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

W zasadzie wszyscy mają tutaj trochę racji, a ja w dalszym ciągu nie mogę przeboleć tego co napisali o AFie. Zwłaszcza, że jak patrze to testowali go w warunkach laboratoryjnych i wyszedł im 12% próg błędu, podczas gdy za dobry wynik uznawane jest max 5%. Jak widać wiele osób używa tego szkła w dalekich od laboratoryjnych warunkach i nie miewają żadnych problemów z AFem.

Wielu doświadczonym userom może się to wydać śmieszne, ale to był dla mnie pierwszy przypadek, gdzie najpierw nabyłem szkło,a potem mogłem przeczytać jego test. W związku z tym, nie było żadnej sugestii tylko wszystko wynikało z doświadczenia z tym szkłem. Po zestawieniu tego z tym co pokazał ten test jeszcze bardziej podchodzę nieufnie do testów.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Uprawnienia umieszczania postów