Strona 11 z 21 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 203

Wątek: Oszukana przez fotografa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rOOmak Zobacz posta
    ...A na poważnie to uważasz, że jak ktoś jest naiwny to trzeba go wykorzystać?..
    Ale czy to było wykorzystanie? Przecież dostała wynagrodzenie..

...Znam ludzi którzy są w stanie papieża skłonić do podpisania cyrografu..
    Znasz również tego fotografa?

..A nasz bohater będzie następnym naiwnym dziewczynom wmawiał że umowa to tylko proforma i żeby się nie martwiła. Lub może że zostanie modelką tylko musi mieć jej zdjęcia...
    Nie wiemy, czy coś wmawiał, czy nie.. Mamy tekst podpisanej przez nią umowy, który na logikę powinien być bardziej wiążący od ewentualnego "wmawiania". Swoją drogą, bajer o "sławie modelki" kończy się zazwyczaj tym, że to kandydatka płaci za zdjęcia, a nie odwrotnie

Więc jeżeli masz mocne argumenty to ciekawe jak ich uzyjesz jak jakaś naiwna, słaba dziewczyna się powiesi bo koledzy z pracy lub szkoły kupią taniego świerszczyka z nią na okładce.
    "A gdyby tu wasz synek z grupą stuosobową odlatywał i każdy z rodziców chciałby wejść, to jaki byłby tłok, sami widzicie i nie mówcie, że nie macie synka, bo w każdej chwili mieć możecie (sprawdzić, czy nie ksiądz)"

Sorry, ale żeby pozować do takich fot, z tego co wiem trzeba być osobą pełnoletnią.. Sama podjęła tą decyzje i osobiście podpisała umowę, która z daleka bardzo brzydko i jednoznacznie pachnie..

Mogę tylko powiedzieć, że miałem kiedyś "podobną" sytuację. Sesja robiona do pewnego projektu (absolutnie ubrana 8) ), sporo ludzi poświęciło swój czas, umowa z "modelinką" podpisana, zdjęcia zrobione, ona sama z fot zadowolona. Po miesiącu odzywa się, że mam kategorycznie zdjąć zdjęcia z mojej strony, bo jakiemuś tam jej znajomemu się nie spodobały na uczelni itp. I co z taką zrobisz? Też przyślesz kolegów "po polsku" bo umowa g. warta, a jej się odwidziało?

Ps. Nie chcę tu nikogo bronić, ale znamy wersję tylko jednej strony. Branża w której pracuje tamten foto, może się podobać albo i nie, ale legalna jest..
    Front Side Studio

www.fs-studio.pl

Uzależniony

Domyślnie

Faktycznie.
    Znamy wersje jednej ze stron.
    Jeżeli sytuacja była taka jak podejrzewam, że była, to uważam, że powinno się kolesiowi dać nauczkę.
    Czytając umowę widać że koleś się tym zajmuje "profesjonalnie" więc powinien ją poinformować do czego są te zdjęcia. Chociażby z etycznego punktu widzenia. Na pewno gdyby wiedziała, nie szukałaby teraz pomocy na forach.

Jeżeli się jej po prostu odwidziało.To zmienia postać rzeczy. Można się jedynie domyślać jak wyglądała cała sprawa.

Ps.
    Ja bym nie wysyłał kolegów. Co najwyżej bym wziął ich ze sobą

Zablokowany

Domyślnie

Dziękuję

A na poważnie to uważasz, że jak ktoś jest naiwny to trzeba go wykorzystać?
    Skąd to założenie, że dziewczyna była naiwna?

Coś już napisał

Domyślnie

Fotograf powinien ostrzec modelke że jej zdjęcia zobaczą najbliżsi w piśmie takim to a takim, powinien jej powiedzieć o wszelkich możliwych konsekwencjach... a potem modelka przyjdzie z pretensjami że nie zauważyli jej zdjęć. Trudno przewidzieć zachowania ludzi, dlatego spisuje się umowy. Możliwe że fotograf naiwnie myślał że w umowie wszystko jest napisane zrozumiale. Jeżeli czuje się oszukana to i tak najlepiej jak porozmawia z zainteresowanym może coś się da zrobić jak się nie da to może próbować rozwiązać innymi metodami albo sobie odpuścić.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Voy Zobacz posta
    Fotograf powinien ostrzec modelke że jej zdjęcia zobaczą najbliżsi w piśmie takim to a takim, powinien jej powiedzieć o wszelkich możliwych konsekwencjach...
    .... ta i jeszcze powinien za nią msze zamówić
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Voy Zobacz posta
    że jej zdjęcia zobaczą najbliżsi w piśmie takim to a takim.
    pewnie liczyła że się ukażą Brawo Girl
    Ostatnio edytowane przez czerwiniak ; 12-04-2010 o 08:22 Powód: Automerged Doublepost
    5D, 40D, CP-E4, 16/2,8 Zenitar. 50/1,4. 24-70/2,8 L 70-200/4L 550ex + 580exII, CP-E3, DigiMate III + blendy, świecidełka
    ---------------------------------------

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Nikt nie jest aż tak głupi. W kółko robicie z tej babki niewinnego aniołka, a z fotografa diabła.

Pewnie wiedziała gdzie się zdjęcia pojawią, ale myślała że nikt nie usłyszy. Kasa zgarnięta, teraz tylko zacisnąć kciuki, aby nikt ze znajomych nie dostał gazety w łapy, albo nie trafił na stronę internetową fotografa wykonującego akt.

Na 99% okazało się że synuś np. sąsiadki i jakiś daleki krewny kupili świerszczyka... i trzeba się bronić odwracając kota ogonem.
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adso Zobacz posta
    pozostaje jedno...namówić kolegów i oklepać gościowi maskę.
    Przypomniałeś mi że żyjemy w takim a nie innym kraju z taką a nie inną mentalnością ludzi ... Smutne to.
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ale snujecie domniemania. "Pewnie", "prawdopodobnie", "chyba", a nawet "na pewno"! Może już starczy, co?

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Bijecie pianę, a założyciela wątku już chyba to jakoś nie interesuje.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Czytając umowę widać że koleś się tym zajmuje "profesjonalnie" więc powinien ją poinformować do czego są te zdjęcia.
    Nie bardzo rozumiem, co tu jeszcze trzeba tłumaczyć.

Taka treść umowy powinna od razu uruchomić dzwonek alarmowy, a raczej dzwon.

Sądziłam, że umowa jest jakaś bardzo zawiła, z paragrafami, kruczkami na kilka stron itd., natomiast po linku do treści umowy przytoczonym przez enter-a nie mam więcej pytań...

Strona 11 z 21 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów